Dit worden de foodtrends van 2020

Een nieuw jaar vraagt natuurlijk ook om de nieuwste trends. En als liefhebber van de nieuwste restaurants en heerlijke gerechten, stonden wij te popelen voor de foodtrends van 2020. Want ja, die zijn er natuurlijk ook! Benieuwd wat de restaurants je de komende 12 maanden voor gaan schotelen? The Daily Dutchy vertelt het je!

Foodtrends The Daily Dutchy (4)

1. Een vermakelijk portie eten op je bord

Naast het prikkelen van je proef-zintuig, zal er met deze trend alle zintuigen geprikkeld worden. Er wordt namelijk veel verder gekeken dan alleen de smaak van gerechten. Zo worden technieken als virtual reality en ASMR ingezet, dit zijn geluiden die voorkomen in de openbaarheid en natuur. Denk bijvoorbeeld aan zachtjes gefluister of vogelgeluiden waardoor het lijkt alsof je middenin de natuur staat. Het Intercontinental Shanghai Wonderland maakt hier al gebruik van. Dit onderwaterhotel & restaurant transformeert het diner in een sensuele en onvergetelijke ervaring en lijkt het alsof je naar een meeslepende voorstelling gaat. Wauw!

2. Food for the soul

Yes, soulfood is helemaal hot en happening. Tegenwoordig draait voeding om meer dan een mooi opgemaakt bord en smaakvolle gerechten. Neen, het echte ‘soulfood‘, oftewel eten dat bevorderlijk werkt voor je ziel, is iets wat je kunt verwachten in 2020. Hier houden restaurants al rekening mee en bereiden ze de gerechten volgens de verschillende gezondheidsaspecten van de gasten. Je kunt dus gerechten verwachten dat gebaseerd is op planten en goed zijn voor mens en natuur. Restaurant Plantastic in Rotterdam is hier het gros al een stapje voor en baseert hun gerechten op de heilzame werking van planten.

Foodtrends The Daily Dutchy (1)

2. Ristoceutica

Risto-watte? De Ristoceutica trend bestaat uit ingrediënten met heilzame eigenschappen, de zogenoemde nutraceuticals. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veelgebruikt ingrediënt: de ‘cannabidol-manie’. Het stofje van de ‘canabidol-manie’, genaamd CBD, vind je namelijk steeds meer terug in producten. Daarnaast gaan restaurants ook andere producten gebruiken; zoals de reishi-paddenstoelen, lotuszaden, carambola en kombucha. Right on, man!

3. Duurzaamheid op je bord

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit deze tijd en zal dit het komende jaar ook in de restaurants en op je bord te zien zijn. Zo wordt het ‘no-waste‘ principe door veel chefs al doorgevoerd en is er meer aandacht voor ecologische duurzaamheid, transparantie en weten wat de afkomst van je gerecht is. Met het gebruik van lokale producten in hun gerechten en het beperken van voedselverspilling, proberen restaurants hun steentje bij te dragen. In Amsterdam is er al een restaurant dat hier aan bijdraagt, namelijk L’Invité. Het restaurant gebruikt uitsluitend lokale producten en bereiden deze op ambachtelijke wijze.

Foodtrends The Daily Dutchy (2)

5. Je telefoon is je beste vriend

Zoals wij al eerder op The Daily Dutchy geschreven hadden, speelt technologie een grote rol in de bereiding en beleving van gerechten. Obers worden vervangen door tablets en drones en chefs met robots. Maar ook apps van restaurants of reviewsites, zoals bijvoorbeeld TheFork- app, spelen hier op in. Tja, onze telefoon is altijd binnen handbereik.

4. Alles voor de foto

#stophetinme! Uiteraard blijven we in 2020 ook weer direct verbonden met onze digitale vriend en spelen de restaurants hier ook op in. Met trends als glitter food, ‘freak shakes‘, avocado dat in elk gerecht zowat een hoofdrol speelde en de eenhoorn effecten, zijn wij heel benieuwd wat de volgende hype gaat worden! Misschien wel de regenboog trends waarbij jouw gerecht een kleurrijk pallet op je bord is geworden. Een restaurant die dit al perfect beheerst, is Benji’s Café in Amsterdam. Met haar prachtig gekleurde Acaï bowls en kleurrijke rainbow noodles is het bijna zonde om het gerecht te eten.

Foodtrends The Daily Dutchy

https://thedailydutchy.com/2019/07/30/hotspot-the-avocado-show-downtown-in-amsterdam/

6. Food cross-over trends

Eten alleen op je bord? Nee hoor! Steeds meer mode- en beautymerken verbinden zich met chefs en creëren samen een smakelijke collectie. Een goed voorbeeld is Citron, het Franse restaurant van de modeontwerper Simon Porte Jacquemus. Of de samenwerking tussen het sportmerk Adidas met Arizona Icetea wat resulteerde in een kleurrijke collectie met de typerende roze bloesem. En beautyketen Sephora die geïnspireerd raakte door ijsjes en een make-up en accessoire collectie uitbracht. Kortom, de trend is al volop bezig!

7. In de (re)mix

In Azië gebeurt het al: het hybridiseren van verschillende Aziatische keukens binnen 1 restaurant. Verschillende tradities en gerechten komen samen op één menukaart. Ook in Nederland is een restaurant al volop bezig met deze trend, namelijk Woensel Wereldkeukens in Eindhoven. Hier staan invloeden uit alle windstreken op de kaart en hoef je niet meer te kiezen waar je nou moet gaan eten. Iedereen tevreden!

Wat vind jij de leukste foodtrend van 2020?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2020 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Jaimy Boer

Begint de dag niet zonder een grote kop koffie, heeft ontelbaar veel magazines en wil het liefst elke dag een bord truffel pasta naar binnen werken!