In de agenda: Museumnacht 2015

Het is november en dat betekent dat het weer tijd is voor hét jaarlijkse culturele evenement van Amsterdam. Museumnacht staat dit weekend weer voor de deur en voor alle cultuursnuivers is dit een waar feestje! Op zaterdag 7 November aanstaande zullen Amsterdamse musea en culturele centra voor de 16de keer hun deuren openen van 19.00 uur tot 02.00 uur. Ook dit jaar staat er weel veel moois op het programma wat je niet mag missen…Er zijn nog kaarten aanwezig, lees dus snel verder want The Daily Dutchy heeft een paar leuke happenings op een rijtje gezet!

rijksmuseum

Er zijn meer dan 50 deelnemende musea. Er is teveel om op te noemen, maar wij hebben speciaal een aantal leuke evenementen uitgezocht:

Survival in de Hortus

De Hortus is sowieso een van de leukste/mooiste locaties om heen te gaan tijdens Museumnacht. Je komt er waarschijnlijk niet alledaags, dus dit is de perfecte gelegenheid om een kijkje te gaan nemen. Ze kleden het altijd prachtig aan met lampjes en kaarsjes, super sfeervol. En dan natuurlijk die kassen, prachtig! Dit jaar organiseren ze een ware survival tocht door de 3 kassen, hoe leuk?! De tocht is gebaseerd op het overleven in verschillende klimaten, denk aan: welke planten kun je eten in de jungle, waar je water kan vinden in de woestijn en hoe je een wond verzorgd in de Australische outback, altijd handig toch?

Wanneer: 19.00 uur. en 23.45 uur start er elk kwartier een rondleiding
Waar: De Hortus
Ook leuk: vanaf 21.00 uur speelt er een Caribische drumband!

Amsterdamse Pubquiz

Kennen jij en je vrienden A’dam door en door? Doe met je team mee met de pubquiz in het Amsterdam Museum en maak kans op mooie prijzen!

Wanneer: 20.00 uur – middernacht
Waar: Amsterdam Museum

ABC Dance Crew

Een team van breakdancers neemt je mee door de eregalerij van het Rijksmuseum, hoe cool! Get your groove on… Heerlijk om hier inspiratie op te doen voor je volgende dansmoves.

Wanneer: 20.15 uur – 21.30 uur
Waar: Het Rijksmuseum

Yoga voor beginners

Yoga? Ja, je leest het goed, je kunt zelfs een klasje yoga voor beginners meepikken tijdens de Museumnacht! Deze zal plaatsvinden in het Tropenmuseum

Wanneer: 20.15 uur – 23.15 uur
Waar: Tropenmuseum

Kip binnenstebuiten

Altijd al willen weten hoe een kip er van binnen uitziet? Grijp dan nu je kans bij het Vrolik Museum in het AMC waar ze een demonstratie hiervan zullen geven en een ontleding. Ja, je leest het goed. Dat is nog eens iets ehhh.. aparts tijdens de Museumnacht! Ach ja, het blijft het meest veelzijdige stukje vlees, toch, kip?

Wanneer: 21.15 uur  – 23.00 uur
Waar: Het Vrolik Museum

Comedy Café

Lachen gieren brullen doe je bij het Comedy Café in het Rembrandthuis. Een bezienswaardigheid, die goed voor je lachspieren en je buikspieren is!

Wanneer: 20.30 uur – 23.45 uur
Waar: Het Comedy Café

Voetballiefhebbers

Ook aan de voetballiefhebbers hebben ze dit jaar gedacht, namelijk door de aanwezigheid van oud Ajax voorzitter Uri Coronel. Hij zal een aantal lezingen geven in de Portugese Synagoge, sowieso aanrader om een kijkje te nemen, want wanneer kom je er anders?

Wanneer: 21.00 uur – 23.30 uur
Waar: De Portugese Synagoge

Screaming Photo

Letterlijk! Deze „schreeuwende” photo booth (ter ere van de „Schreeuw van de Munch”) maakt alleen een foto als je KEIHARD schreeuwt! Dat lijkt ons wel leuk om uit te proberen.. 😉

Wanneer: 20 uur  – 02.00 uur
Waar: Van Gogh Museum

Beestachtige seks

Wat?! hoor ik je denken, nou, in Artis worden er bijzondere verhalen verteld tijdens deze avond over seksualiteit in het dierenrijk. Interessant! Sowieso een goed idee om een bezoek langs Artis te brengen tijdens Museumnacht want er is altijd van alles te beleven, zo zal het Planetarium weer open zijn en is er muziek op het Artisplein!

Wanneer: 19.00 uur  – 01.00 uur
Waar: Artis

Graffiti tour

Hoe vet! Een eigen echte graffiti tour in de nacht door Amsterdam langs de mooiste Mokumse murals. Deze mag je toch eigenlijk echt niet missen!

Wanneer: 19.30 uur – 23.00 uur
Waar: Amsterdam Museum

annefrank

Anne Frank

In het Anne Frank huis krijg je dit jaar een introductie alvorens de tour en ook nog eens een live performance vanuit de musical “Je Anne”. Tip: ga op tijd, en wees de rij voor! Op deze avond is de rij sowieso een stuk minder (ik kon vorig jaar gelijk doorlopen) dan normaal gesproken met alle toeristen dus de uitgelezen kans om eens een kijkje te gaan nemen.

Wanneer: 19.00 uur – 23.00 uur
Waar: Anne Frank Huis

N8bus

Er zal tijdens de „n8” een ware n8bus rijden tussen het Museumplein en o.a. het van Eesteren museum in West. Er zal een live programma aan boord zijn met verschillende artiesten, dus het zal een memorabele rit worden! Buckle up!

Wanneer: De bus rijdt van 19.00 uur  – 02.00 uur. De hele n8 door…
Waar: de halte is achter het Stedelijk Museum aan de Paulus Potterstr. (zelfs het wachten zal niet saai worden met live entertainment bij de halte!)

Voedsel café

We love food! Dus voor de echte foodies onder ons, kan je je verlekkeren in het Koetshuis van Huize Frankendael, waar de Youth Food Movement aanwezig zal zijn. Vele bekende “foodies” en culinaire grootheden zullen hier verhaal doen en het is vooral gericht op een eerlijker en gezonder voedsel systeem. Uiteraard zal er van alles te proeven zijn, altijd goed natuurlijk!

Wanneer: 19.00 uur – 01.00 uur
Waar: In het Koetshuis van Huize Frankendael (Oost)

Sunday Assembly

Hier zal onder andere BNN presentatrice Gwen van Poorten verhaal doen over het “virale” tijdperk en wat het inhoudt om viral te gaan in deze tijd. Zij is natuurlijk het boegbeeld van “het verhaal achter de viral.” Gaat dat zien!

Wanneer: 20.00 uur – 22.00 uur
Waar: Nieuwe Kerk

DIY @ Rijksmuseum

Hier is van alles leuks te beleven en er zal in ieder geval een Azië thema zijn dit jaar. Denk hierbij aan, je eigen Indonesische bordje beschilderen, een cursus Chinees kalligraferen (doen, dit is leuk!) en kom erachter hoe jouw naam er in tekens uitziet, etc. Ook is er een rondleiding langs onverwachte schatten in het Rijks. Dit wil je niet missen in een van de mooiste musea van A’dam, toch?

Wanneer: 20.00 uur – 22.00 uur
Waar: Het Rijksmuseum

Workshop Lightprinting

Nog meer moois te doen in het Rijks! Met deze vette workshop kun je zelf aan de slag met een pixelstick. Pixelstick? Ja dat is een bijzonder stuk gereedschap waarmee je schildert met licht. Je zult hulp krijgen van professionele docenten. Zien is geloven! De fotoresultaten zijn na afloop ook gratis te downloaden, hoe leuk?

Wanneer: 20.00 uur – 00.45 uur
Waar: Het Rijksmuseum

Afterparty

Er is dit jaar ook een afterparty aansluitend aan de Museumnacht. Voor iedereen die nog even lekker wil dansen tot in de vroege uurtjes (het feest gaat maar liefst tot 07.00 uur door!) kunnen terecht in de Westerliefde en het Transformatorhuis op het Westergasterrein. Hier zullen onder andere Nuno dos Santos en Elias Mazian dikke beats verzorgen tot het weer licht wordt!

Good to know

Begint het bij jou nu te kriebelen en wil je hierbij zijn? Niet getreurd want er zijn dus nog kaarten te koop! Voor de Museumnacht koop je een ticket (a €18,50) waarmee je alle musea kan bezoeken en tot en met 31 december 2015 nog een keer gratis terug kan komen, we like! (m.u.v. Artis, Micropia, het Harry Mulisch Huis, Heesterveld en de Rijksakademie alleen tijdens RijksakademieOPEN). Ook leuk: tot  02.00 uur kun je terecht voor een nachthap bij het Stedelijk museum!

Meer informatie over museumnacht vind je hier!

Wij van The Daily Dutchy wensen je alvast heel veel plezier tijdens de Museumnacht en laat even in een comment hieronder weten waar je geweest bent!

Ga jij naar Museumnacht?

Dit artikel is geschreven door Tessa Slebos.

Bron: Museumnacht
Bron beeld: Eregallerij, Museumnacht, Pixabay

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2015 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved