Speciaalbier drinken? Deze Nederlandse brouwerijen moet je kennen

Bij The Daily Dutchy houden we van een wijntje op zijn tijd, maar we lurken ook graag aan een speciaalbiertje. En het liefst eentje van eigen bodem. Want wist je dat Nederland een hoop Nederlandse brouwerijen heeft die heerlijke speciaalbieren maken? We zetten ze in de spotlight! 

Speciaalbier-Nederlandse-brouwerijen

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat is het lekkerste speciaalbier van Nederland?

1. De Moersleutel, Alkmaar

Legendarisch bier, dat proef je bij Moersleutel in Alkmaar. Dit bier is zeker niet voor mensen die het snel willen opdrinken, want ze brouwen voor mensen die grote, gedurfde en smaakvolle bieren aandurven.

2. Brouwerij Bengel, Nijverdal

Calm your tits and hold your horses. Brouwerij Bengel maakt namelijk het rebelse in je los. Na de eerste slok weet je al niet wat je overkomt en kun je niet wachten om nog een slok te nemen. En wat denk je? Die smaakt nog lekkerder! Uit Nijverdal gebrouwen door echte Bengels. Hun eerste biertje is net op de markt en is een frisse, amberkleurige IPA die elke liefhebber van speciaalbier moet kennen. Durf jij het aan?

3. Mederij Marcus, Helmond

In Helmond vind je kleinschalige brouwerij Marcus. Doordat alle producten van natuurlijke grondstoffen worden gemaakt, komen er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen aan te pas. Eerlijk bier, zoals het hoort!

4. Kloosterbrouwerij Haagsche Broer, Den Haag

Het speciaalbier van Kloosterbrouwerij Haagsche Broer wordt gebrouwen in – de naam zegt het al – een klooster. Een klooster dat je midden in het oude stadscentrum van Den Haag vindt. Leuk om te weten: je kunt het klooster ook bezoeken en een rondleiding krijgen!

5. Vandenbroek, Midwolde

Brouwerij Vandenbroek is een familiebedrijf waar wordt gebrouwen met passie. Dit proef je in elke slok die je neemt. Geïnspireerd door de natuur en gecombineerd met ambacht, krijg je het heerlijke bier van Brouwmeester Toon van den Broek.

6. Brouwerij de Molen, Bodegraven

Brouwerij de Molen in Bodegraven is de place to be voor iedereen die wil experimenteren met speciaalbier. Met namen als ‘Vuur & Vlam’, ‘Op & Top’ en ‘Hugs & Kisses’ weet je zeker dat het liefde op het eerste gezicht gaat zijn!

7. Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot

Bierbrouwerij De Koningshoeven brouwt nog steeds binnen de muren van de abdij, onder toezicht van een monnik. Dit verklaart waarschijnlijk ook de rust die je krijgt van dit zuivere bier. Met aandacht, passie en traditioneel vakmanschap zijn deze unieke bieren gebrouwen. Cheers en halleluja!

8. d’Ooijevaer, Gennep

Genieten met een zachte G. Brouwerij d’Ooijevaer komt van oorsprong namelijk uit Limburg. Voel jezelf even een Koning op de Troon, want dit bier is gebrouwen met de ziel en zaligheid van de brouwers. En dat proef je!

9. Batches Beer Manufacturers, Berlicum

Bij Batches Beer Manufacturers in het Brabantse Berlicum krijg je alleen bieren van hoogstaande kwaliteit. Doordat ze bij hun brouwerij maximaal 500 liter per batch maken, wordt ieder bier één keer gebrouwen. Zo weet je zeker dat je iedere keer een nieuwe beleving krijgt!

10. Brouwerij ’t IJ, Amsterdam

Brouwerij ’t IJ is zeker geen onbekende in dit rijtje en heeft al verschillende smakelijke bieren op haar naam staan. Van de ‘Natte’ en ‘IJwit’ tot de ‘Zatte tripel’, de kans is groot dat je het flesje een keer in je handen hebt gehad. Heerlijk op een warme zomerdag of bij de borrel.

11. Texelse bierbrouwerij, Oudeschild

Het bier van de Texelse bierbrouwerij bevat karakter, en dat proef je in elke slok. Met hun trots voor het eiland en het respect voor het ambacht, krijg je heerlijk schuimend Texels speciaalbier. En dat hoeft niet alleen op Texel gedronken te worden! 😉

12. Brouwerij Boegbeeld, Den Bosch

‘Bier waarvan je niet wist dat je het nodig had’, zo luidt het credo van Brouwerij Boegbeeld. Gevestigd boven een brocante winkel in het sfeervolle centrum van Den Bosch. Het bier is gebrouwen door een vrouw met lef, en dit merk je ook aan de bieren die ze verkoopt. Neem bijvoorbeeld ‘kutbier’: een ode aan de Bossche Kut en het pareltje van de Bossche taalgebruik. Proost, Kut!

Welke Nederlandse brouwerij mist er volgens jou in deze lijst?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

Beeld: Unsplash, Wil Steward

© 2021 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved Jaimy Boer

Begint de dag niet zonder een grote kop koffie, heeft ontelbaar veel magazines en wil het liefst elke dag een bord truffel pasta naar binnen werken!