7 Redenen om te stoppen met zuivelproducten

Zuivelproducten waren lange tijd niet uit ons leven weg te denken. Vroeger werd er al gauw raar opgekeken, wanneer iemand geen boter of melk lustte. Dacht je erover om te stoppen of minderen met zuivel? Je werd nog net niet voor gek verklaard. Vandaag de dag kijken we een stuk kritischer naar zuivel. Want wat doet het nu eigenlijk precies met je lichaam en is het wel zo goed voor je? The Daily Dutchy zocht voor je uit wat er met je lichaam gebeurt wanneer je stopt met het eten en drinken van zuivel.

stoppen met zuivel, zuivelproducten melk

#1 Gewichtsverlies

Met name volle melk en roomboter bevatten veel vetten. Deze vetten maken gerechten lekker smeuïg, maar zijn niet altijd even goed voor je. Vervang roomboter daarom eens voor een plantaardige variant. Hiermee krijg je minder vetten binnen, wat op den duur kan leiden tot gewichtsverlies.

#2 Gewichtstoename

Dit klinkt waarschijnlijk wat tegenstrijdig met punt 1, maar let erop dat je de zuivelproducten niet gaat vervangen voor andere producten met veel suiker. Plantaardige producten bevatten namelijk al gauw een hoop suiker. Kies daarom met plantaardige melk bijvoorbeeld liever voor de ongezoete variant. Hiermee voorkom je dat het schrappen van zuivel leidt tot gewichtstoename.

#3 Egalere huid

Afhankelijk van de persoon in kwestie, kan zuivel voor een slechtere huid zorgen. Zuivelproducten zoals melk bevatten namelijk hormonen die vergelijkbaar zijn met testosteron. Hierdoor kan acne ontstaan. Het stoppen met zuivel kan dus als gunstige bijwerking hebben dat je acne verminderd. Weg met al die make-up waarmee je je oneffenheden verbergt!

#4 Minder last van allergieën

Zuivel verhoogt de productie van slijm en hierdoor worden allergische reacties opgewekt. Minderen of stoppen met zuivel is dus een manier om hier minder last van te krijgen.

#5 Minder last van buikpijn

Veel mensen hebben met regelmaat last van hun maag of een opgeblazen buik. Zuivel kan één van de oorzaken hiervan zijn. Veel mensen zijn gevoelig voor de lactose in zuivel, wat kan leiden tot buikpijn en een opgeblazen gevoel. Door te stoppen met zuivel, zouden deze klachten af kunnen nemen.

#6 Minder goede spijsvertering

Tja, helaas heeft het stoppen of minderen met zuivel niet alléén maar voordelen. Zo bevat yoghurt bijvoorbeeld veel probiotica, wat goed is voor de darmflora en spijsvertering. Toch hoeft dit geen reden te zijn om niet te kunnen stoppen met zuivel. Zo vind je probiotica ook in een hoop andere voedingsmiddelen, zoals augurken, zuurdesembrood en – jawel- wijn. 😉

#7 Spinazie

Zuivel bevat veel calcium, wat onder andere bijdraagt aan het behoud van stevige botten. Wanneer je stopt met het eten en drinken van zuivel, loop je dus de kans hier te weinig van binnen te krijgen. Het is daarom belangrijk om dit aan te vullen met andere voedingsmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is spinazie. Daarnaast bevatten ook andere groenten, zoals broccoli en boerenkool veel calcium.

Wist jij dat zuivel deze effecten op je lichaam kan hebben?

Bron: Womenshealth – Gezond-en-nu

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2016 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.