8 Alternatieven voor suiker

Een flinke schep suiker in je thee is misschien lekker, maar met alle verstopte toegevoegde suikers die je op een dag binnenkrijgt is een schepje minder toch beter…  Wist je namelijk dat de gemiddelde mens dagelijks zo’n 400 calorieën aan toegevoegde suikers binnen krijgt als hij of zij hier niet op let? Gelukkig zijn er verschillende suikervervangers waarmee je kunt variëren, die gezonder zijn. The Daily Dutchy heeft er maar liefst acht suiker alternatieven voor je op een rijtje gezet! 

 1. Stevia

Stevia klinkt je vast bekend in de oren en is tegenwoordig erg populair als zoetstof. Van oorsprong komt stevia uit Zuid Amerika, waar het al eeuwen gebruikt wordt voor een gezonde en evenwichtige bloedsuikerspiegel. Stevia is 100% natuurlijk, bevat geen calorieën en geen koolhydraten. Let er echter wel op dat producten met stevia vaak gecombineerd worden met kunstmatige zoetstoffen. Lees het etiket dus goed en zorg dat je de pure variant in huis hebt!

2. Honing

Rauwe honing is mierzoet en erg gezond dankzij de vele enzymen, ijzers, vitaminen en antioxidanten. Een eetlepel honing bevat echter wel rond de 65 calorieën., let dus wel op als je aan het diëten bent. Leuk om te weten: Hoe donkerder de kleur van de honing, hoe rijker de smaak is en hoe groter de gezondheidsvoordelen zijn.

3. Ahornsiroop

Van oorsprong komt ahornsiroop uit Noord Amerika. De siroop bevat veel calcium, kalium en zink en is wederom rijk aan antioxidanten. Een eetlepel ahornsiroop bevat ongeveer 55 calorieën. Leuk om te weten, ahornsiroop heeft een speciale werking bij menstruatiepijn en vermindert oxidatieve stress. Wederom geldt hier: hoe donkerder de kleur van de siroop, hoe groter de gezondheidsvoordelen.

4. Kokosbloesemsuiker

Deze suikervervanger wordt gemaakt van het sap uit de bloemen van de kokosnoot. Het fijne van kokosbloesemsuiker is dat de voedingstoffen puur zijn en de zoetstof veel vitamine B en mineralen bevat. Denk aan magnesium, kalium, zink en ijzer. Inname van kokosbloesemsuiker heeft ook een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Het heeft namelijk geen of weinig invloed en geeft je langer energie. Voor mensen met diabetes is kokosbloesemsuiker daarom een aanrader. Een eetlepel bevat ongeveer rond de 45 calorieën.

5. Palmsuiker

Palmsuiker staat ook wel bekend als Javaans suiker en komt van de palmboom. De suiker is vrijwel onbewerkt en bevat wederom veel soorten vitamine B en mineralen. Tevens heeft palmsuiker ook een positief effect op je bloedsuikerspiegel en geeft je langer energie. Met palmsuiker kun je goed bakken en heeft een lichte karamelsmaak. Een eetlepel palmsuiker bevat ongeveer 40 calorieën.

6. Yacónsiroop

De siroop komt van oorsprong uit Zuid Amerika en wordt gemaakt van de wortels van de yacón plant. Yacónsiroop heeft een positieve werking op de darmflora en stimuleert de gezonde bacteriegroei. De substantie is een beetje stroperig, dus ook zeer geschikt als vervanger van stroop op de pannenkoeken. Een eetlepel bevat slechts 20 calorieën.

7. Rijststroop

In rijststroop zitten geen fructose en is dus ideaal als vervanging voor mensen met een allergie hiervoor. Wel is het een granenstroop en het bevat daardoor meer calorieën. Rijststroop wordt gemaakt van volle rijstkorrels. Dankzij de enzymen krijgt de stroop een zoete smaak. Bruine rijststroop is nog gezonder, maar wel een stuk minder zoet. Gebruik rijststroop wel met mate, want een eetlepel bevat rond de 60 calorieën.

8. Melasse

Melasse komt van de suikerriet en is zeer voedzaam. Het zit boordevol met koper, ijzer, mangaan, calcium, vitamine B6 en selenium. De smaak van melasse is zeer rijk en is daarom zeer geschikt om te marineren. Een eetlepel bevat ongeveer 50 calorieën.

Kende jij deze suikervervangers en alternatieven voor suiker al?

Bron: Vetvrij, Goedgezond

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

suiker alternatieven – suikervervangers – suiker

© 2020 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.