Primeurtje | De eerste sulfietvrije wijn van het Nederlandse bedrijf Natural4Sure!

Het Nederlandse bedrijf Natural4Sure introduceert ’s werelds eerste volledig natuurlijke sulfietvervanger: SURE. De vervanger is een vloeibaar extract, bestaande uit een combinatie van in Nederland geteelde citroenmelisse en een kruidenmengsel. SURE is ontwikkeld als alternatief voor chemische sulfiet door vooraanstaande wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch. Vanaf 2014 is de natuurlijk vervanger getest op verschillende wijnoogsten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk en is nu gereed om verder doorontwikkeld te worden. Wij mochten deze eerste wijn proeven en vertellen jullie uiteraard ook met liefde wat sulfiet nou precies is en waarom een wijntje zonder sulfiet beter voor de gezondheid is!

SURE, wat staat voor Sulfite Replacer, is een antwoord op de vraag naar bio-based producten in de levensmiddelenmarkt. Consumenten willen weten wat er in hun producten zit, waar het vandaan komt en hoe het geteeld of geproduceerd is.

“Een sulfietvervanger voor wijn levert een product op dat zijn werking ook in andere levensmiddelen kan laten gelden. De toepassingen zijn eindeloos. Ons doel is om voeding te vernieuwen, gebruikmakend van de kracht van de natuur. Met SURE willen wij een grote, positieve impact maken op de wijnindustrie als ook op andere industrieën waarin veelvuldig gebruikt wordt gemaakt van chemisch sulfiet.”, –  aldus, Ferencz Deli en Rolf van Milligen, Natural4Sure

Wat is Sulfiet precies?

Allergeen Chemisch sulfiet ontstaat uit zwavel en zit als antioxidant in veel levensmiddelen – zoals wijn, jam, schaaldieren en gedroogd fruit. Sulfiet gaat oxidatie en fermentatie tegen, waardoor voedsel minder snel bederft en langer houdbaar blijft.

Een nadeel van chemisch sulfiet is dat het een allergeen is dat onder meer hoofdpijn, gewrichtspijn en ademhalingsproblemen kan veroorzaken, maar ook hartkloppingen of huidproblemen zoals netelroos of eczeem. Iets waar je wellicht nooit bij stilgestaan hebt bij het drinken van een lekker wijntje, maar wat dus wel erg nadelig is voor de gezondheid.

Drs. J.A.L. Clarijs: ‘SURE is een baanbrekend product dat een natuurlijk alternatief biedt voor chemisch sulfiet. Na jarenlang onderzoek wilden wij de vervanger graag testen op wijn, gezien de complexiteit van dit product. Dit vanuit de gedachte dat als het de juiste werking zou hebben op de wijn het ook verder ontwikkeld kan worden voor andere levensmiddelen.’’

Nederlandse wijn met Stan Beurskens De smaak en kwaliteit van wijn kunnen na enige tijd verslechten door de complexiteit van het product. Daarom wordt er aan wijn sulfiet toegevoegd, dat een anti-bacteriologische werking heeft en een langdurige houdbaarheid van het product realiseert.

Ook leuk om te lezen:  Deze rode wijnen zijn lekker op warme dagen!

In samenwerking met wijnmaker, oenoloog en internationaal wijnadviseur Stan Beurskens is de sulfietvervanger succesvol getest op witte wijn met de eerste 6500 flessen als resultaat. De komende periode zal de sulfietvervanger verder getest worden op rode wijnen.

En hoe smaakt de wijn?

Wij hadden het genoegen de wijn ( 2 Rieslings)  als één van de eerste te proeven, tijdens een heerlijke lunch bij restaurant L’Invite te Amsterdam. De wijnen paste goed bij de gerechtjes en wij smaakten gelukkig geen verschil, met een wijn, waar sulfiet wel aan toegevoegd is.

Was jij al bekend met sulfiet in wijn?

Bron beeld: The Daily Dutchy – Vivian Secrève

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2018 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.