Tijdens de Kerst eten we massaal buiten de deur (en dat doen we hier!)

Urenlang in de keuken zwoegen voor het perfecte gerecht tijdens de kerst doen we al jaren niet meer. Waar we eerst nog fanatiek boodschappen gingen doen in overvolle supermarkten, willen we tegenwoordig alleen nog maar de lusten van de Kerst. Kortom, we gaan lekker uiteten! Restaurant reserveringsplatform TheFork kan dit ook beamen en ziet dit jaar ook meer mensen buiten de deur eten. En daarom was The Daily Dutchy benieuwd: wat zijn de trends voor dit jaar, wat adviseren de chefs én waar moeten we zijn? 

The Daily Dutchy kerst

De afwas slaan we dit jaar mooi over

Geen volle vaat, maar lekker buiten de deur eten. Met een toename van 20% restaurantsreserveringen op kerstavond denken meer mensen hetzelfde. En geef ze eens ongelijk! Genieten van elkaar en lekker eten kan immers overal. De kerstavond blijkt dan ook de populairste avond te zijn van de feestdagen. Leuk om te weten: het overgrote deel van de mensen reserveren pas in december en zijn dit met name groepen van 4-5 personen. Beetje last-minute, maar laat TheFork weten dat een groot gedeelte van de restauranten nog plek heeft. Dat scheelt weer kopzorgen.

< link naar artikel waar je last-minute terecht kan >

De grote favoriet zijn de INSIDER restaurants

Wanneer je voor luxe tijdens de Kerst gaat, zijn we natuurlijk bereid om wat meer te betalen. Daarom zijn de INSIDER restaurants de grote favoriet tijdens de kerst. Maar liefst 30% heeft gekozen voor dit soort restaurant en kenmerkt het zich met een menuprijs van gemiddeld boven de €35 en de gastenboordeling een 8 of hoger. Met een INSIDER restaurant ben je dus ook verzekerd van hoogwaardige kwaliteit.

En wat we dan willen eten? Als het aan de chefs ligt het liefs van Nederlandse afkomst en klassiekers die terugkomen. Zo vertelt Erik van Loo van restaurant Parkheuvel: “Bij Parkheuvel is traditie een gemeengoed en experimenteren doen we niet tijdens kerst. Dit is een moment van klassiekers op de menukaart”. 

Michelin sterrenchef Wilco Berends pakt tijdens de kerst uit en zet tijdens de kerst het wild van de Veluwe op de kaart: ”een mooi stukje hertenfilet met Hollandse groenten als garnituur. De garnituren moeten een eigentijdse twist geven aan het gerecht. Koken met luxe en de beste producten die je thuis niet zo snel bereid, zoals tarbot en langoustine met een toefje kaviaar.

The Daily Dutchy kerst

Waar kun je terecht?

Nu rest ons alleen nog de vraag: waar kun je terecht? Mensen kiezen tijdens de Kerst massaal voor de Franse, Italiaanse en internationale keuken, maar dit jaar voegt de Griekse keuken zich als verrassende nieuwkomer op nummer vier. Onderstaande restaurants zijn dus ook zeker een aanrader voor de feestdagen:

1. Le Jardin – Utrecht

Bij La Jardin in Utrecht zal de geur van verse bloemen en de verse ingrediënten uit de keuken je tegemoet komen. Dit unieke all-in-one concept bevindt zich in de oude binnenstad van Utrecht en speelt de verschillende groentes en kruiden de hoofdrol in de Franse keuken van het restaurant.

The Daily Dutchy kerst

2. Diga – Haarlem

De Italiaanse passie spat eraf bij Diga in Haarlem. De menukaart staat vol met Italiaanse klassiekers met invloeden vanuit de hele wereld en verrast de chef Abel Pepping je keer op keer met de prachtige opmaak van de borden. Of je nu gaat voor het authentieke vispannetje of de kleinere gerechten: alle zintuigen zullen bij Diga geprikkeld worden.

3. WP Foodbar – Rotterdam

Voor wie nog niet geweest is bij WP Foodbar, is het zeker een aanrader om het tijdens de Kerst te bezoeken. Het restaurant heeft een grand café, maar daarnaast kun je ook terecht bij de Foodbar. Hier kun je genieten van shared dining met bijzondere en unieke combinaties. Kortom, dat wordt een verassende kerst!

The Daily Dutchy kerst

4. Meat & Greek – Amsterdam

Bij Meat & Greak serveren ze de Griekse keuken (dûh!), maar dan een tikkeltje anders. Geen standaard mixed grill, maar dagverse en huisgemaakte producten. Ze werken samen met een Griekse ambachtelijke bakker uit de regio waardoor je de echte Griekse smaak in elk gerecht terug vindt. Vόστιμο (lekker in het Grieks)!

Wat ga jij eten tijdens de kerst? 

Bron beeld: TheFork, Unsplash

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2019 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reservedJaimy Boer

Begint de dag niet zonder een grote kop koffie, heeft ontelbaar veel magazines en wil het liefst elke dag een bord truffel pasta naar binnen werken!