10 Tips tegen een jetlag na het reizen

Het hebben van een jetlag is natuurlijk erg vervelend, maar het kan zelfs mensen overkomen die regelmatig vliegen en van hop naar her reizen. Of dit nou voor werk is of voor vakantie. The Daily Dutchy’s Vivian is net terug uit Bali met maar liefst 7 uur tijdsverschil en dat hakt er flink in. Eenmaal terug in Nederland last van een jetlag en een raar ritme… En wat doe je hier aan? Dat lees je in dit artikel!

#1 Tijd verzetten

Niet iedereen denkt eraan, maar op veel plekken in de wereld is er een tijdverschil en dat betekent dat de klok een paar uur voor (of achter) kan lopen dan de tijd die je gewend bent in Nederland. Om een jetlag te voorkomen is het aan te raden om tijdens je vliegreis alvast de tijd op je horloge en al je andere apparatuur te verzetten naar de lokale tijd van je desbetreffende bestemming.

#2 Slaapritme

Het is verstandig om je slaapritme gelijk aan te pakken. Als je weet dat je slecht slaapt zou je kunnen proberen om de dag voor vertrek extra vroeg naar bed te gaan zodat je goed bent uitgerust. Probeer je slaapritme op orde te krijgen door goed te luisteren naar je lichaam. Vermoeid op vakantie gaan is een absolute no go.

#3 Stress

Ook wij weten hoe stressvol een vakantie regelen kan zijn. Naast alle administratie komen er ook een hoop spullen bij kijken die je moet meenemen en misschien zelfs juiste formaat koffers die je nog moet aanschaffen. Zeg tegen jezelf dat, zodra je je vakantie voor volgend jaar hebt geboekt, alvast de nodige dingen gaat uitzoeken en indien kopen. Leg alle belangrijke papieren op een plek waar je het zeker weten niet kwijtraakt. Dit scheelt je een hoop gestress.

#4 Cafeïne

Het is erg verleidelijk om koffie te nemen of om wat energie te krijgen door een blikje energiedrank open te trekken. Toch raden wij aan om juist geen koolzuurhoudende dranken te nemen of dranken met cafeïne. Door dit te drinken houd je jezelf uit je slaap en wordt je slaapritme onregelmatig.

#5 Eten

Probeer voor jezelf om zo licht mogelijke maaltijden te eten. Doordat de biologische klok ontregeld wordt, loopt je spijsvertering langzamer. Als je dus zware maaltijden eet heeft je lichaam langer de tijd nodig om het te verteren. 

https://thedailydutchy.com/2017/05/02/10-factoren-in-het-leven-die-je-moe-maken/

 

#6 ’s Avonds

Veel mensen zijn hier geen voorstander van, maar als je een jetlag wilt voorkomen is het toch echt verstandiger om je reis zo te boeken zodat je ’s avonds aankomt op je bestemming. Zo heb je een groot deel van de dag nog om alles rustig door te nemen en misschien zelfs nog wel om wat rust te pakken.

#7 Bewegen

Voldoende beweging is altijd goed. Probeer niet voortdurend te blijven zitten gedurende de vlucht naar je bestemming, maar ga af en toe even lopen of strek je armen en benen. Je mag best wel slapen in het vliegtuig, maar het hoeft niet natuurlijk.

#8 Slapen

Indien je pas in de ochtend aankomt op je bestemming, probeer dan je rust te pakken door te gaan slapen. Dit werkt anders als je ’s avonds aankomt, dan is het juist aan te raden om niet te gaan slapen. Mocht je toch gaan slapen, wees dan goed voorbereid door middel van het aanschaffen van goede oordoppen of een goed slaapmasker zodat je ongestoord je rust kunt pakken.

#9 Comfortabel

Regel 1 in het vliegtuig is: draag warme kleding, want het is onderweg altijd koud. Let er wel op dat je kleding comfortabel zit. Een niet al te strakke spijkerbroek of warme schoenen zou fijn zijn en bovendien goed voor je rust als je besluit te gaan slapen.

#10 Water

Wat is water toch een wondermiddel, is het niet? Zorg ervoor dat je gedurende je vlucht voldoende vocht binnen krijgt en drink dus voldoende water. Op deze manier voorkom je ook eventuele misselijkheid en/of duizeligheid.

Heb jij weleens last gehad van een jetlag?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Bron: In het vliegtuig – Slaapinfo
Bron Beeld: Unsplash

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2020 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.