7 Veel voorkomende voedingsstoftekorten

Veel voedingsstoffen zijn van groot belang voor je gezondheid. De meeste voedingsstoffen zijn gemakkelijk om binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het eten van voldoende groente en fruit. Maar sommige voedingsstoffen zitten in diverse soorten voedingsmiddelen verwerkt die je niet zo gauw eet. Als je van een bepaalde voedingsstof niet genoeg binnenkrijgt, wordt je immuunsysteem verslechterd. The Daily Dutchy knows best en laat jou weten welke voedingsstoffen men het meest tekort komt. Houd dit lijstje dus goed in je achterhoofd!

breakfast

#1 IJzer
Mensen die geen vegetariër zijn weten dat ze voldoende ijzer binnen krijgen. Vlees zit namelijk boordevol ijzer. Maar hoe zit dat met vegetariërs? Precies, zij halen dit mineraal uit andere soorten voedingsmiddelen. IJzer is van groot belang voor het lichaam, omdat het rijk is aan rode bloedcellen en het ervoor zorgt dat de cellen in ons lichaam voldoende zuurstof krijgen. Het eten van onder andere rood vlees, schaaldieren en sardines uit blik zorgen ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt.

#2 Zout
Om je schildklier goed te laten functioneren is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. Jodium zit onder andere in zout verwerkt. Jodium is een van de meest voorkomende tekorten. In onder andere vis, zuivelproducten en eieren zit jodium. In het ergste geval kan een gebrek aan jodium leiden tot een geestelijke achterstand.

#3 Vitamine D
Iedereen weet hoe belangrijk het is om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Bij een gebrek aan Vitamine D kunnen volwassenen last hebben van verzwakte spieren, botverlies en een grotere kans op botbreuken. In zeer zeldzame gevallen kan het de risico op kanker verhogen. Er zijn veel producten die Vitamine D bevatten, maar je treft het voornamelijk in vette vis en in eierdooiers.

#4 Vitamine B
Naast Vitamine D heeft men ook voornamelijk gebrek aan Vitamine B. Als je zenuwen goed functioneren en de doorbloeding naar je hersenen goed is, weet je dat je voldoende Vitamine B binnenkrijgt. Je kunt een bloedziekte oplopen wegens gebrek aan dit vitamine, dus zorg ervoor dat je voldoende schaaldieren en vlees eet.

#5 Calcium
‘’Melk is goed voor elk’’ is een bekende uitspraak en het is waar: melk is rijk aan calcium. Calcium zorgt ervoor dat je botten sterker worden. Het is een voedingsstof die van zeer groot belang is zodat elke cel in het lichaam goed werkt. Bij het binnenkrijgen van te weinig calcium werkt ons hart, spieren en zenuwen niet naar behoren. Vis zonder graten en onder andere diverse zuivelproducten zijn rijk aan calcium.

#6 Vitamine A
Nummer drie op het lijstje als het aankomt op vitamines. Ons lichaam heeft diverse soorten vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Door een gebrek aan vitaminen voelen we ons minder sterk en raakt ons immuunsysteem verzwakt. In onder andere orgaanvlees en levertraan zit Vitamine A. Vitamine A zorgt ervoor dat je huid en tanden goed worden onderhouden.

#7 Magnesium
Mensen die niet genoeg magnesium binnenkrijgen kunnen last hebben van een slecht gebit. Dat komt doordat magnesium van groot belang is voor de structuur van botten en tanden. Wellicht zullen chocoladeliefhebbers een gat in de lucht springen, want in pure chocola zit magnesium. Maar ook in volkorengranen, noten en groene bladgroenten.

Let jij goed op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Bron: Healthybites – Gezondheidennu
Bron Beeld: Pixabay

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2016 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved