Deze 13 Nederlandse films moet je gezien hebben!

Het is heerlijk om een avondje op de bank te ploffen. Lekker burgerlijk voor de buis. Mensen neigen al snel naar een Hollywood klassieker, maar wist je dat Nederland ook genoeg leuke, mooie, dramatische en romantische films heeft? The Daily Dutchy vertelt je in welke 13 Nederlandse films je zeker gezien moet hebben! Pak de popcorn er maar alvast bij en lees snel verder…

top 13 nederlandse films, romantische films

1. Soof

Uiteraard mag de Nederlandse filmklassieker Soof niet in dit overzicht ontbreken. De driedelige filmserie gaat over Soof, een vrouw van rond de 40 die alles heeft wat haar hartje begeert: drie mooie kinderen, een cateringbedrijf, een lieve en knappe man en een mooi huis. Soof begint te twijfelen. Is dit hoe haar leven moet zijn? – Drie heerlijke films met een lach en een traan.

2. Alles is Familie

De familie De Roover is op een punt in het leven beland waar het maken van keuzes onvermijdelijk is. Winnie verlangt naar een baby en probeert haar man Rutmer dichter bij zijn gevoel te laten komen. Rutmer’s broer Charlie wil gewoon geen verantwoordelijkheid en zwager Dick mist zijn liefdevolle vrouw. De familie maakt er een mooi potje van, maar alles is familie…

3. De Marathon 

Een humoristische film met een mooie boodschap. De Rotterdamers Gerard, Leo, Kees en Nico werken samen in de Garage van Gerard en zijn goede vrienden. De zaken gaan alleen niet al te best. Samen besluiten ze via de marathon en sponsors geld te verzamelen om uit de problemen en schulden te komen. Maar halen ze de finish..?

4. De Gelukkige Huisvrouw

Lea Meijer is een prachtige vrouw. Jong, rijk en gelukkig getrouwd met Harry, die graag een kindje wilt. Ze besluiten ervoor te gaan en raken in verwachting. De bevalling is een langdurige hel en Lea raakt ontspoord en depressief. Harry daarentegen is gelukkig en blij met zijn gezonde kindje, maar Lea doet er alles aan om van het kind af te komen…

5. Alles is Liefde

Alles is Liefde is één van de klassiekers onder de Nederlandse films en de romantische film mag inmiddels dan alweer heel wat jaren oud zijn, vervelen doet het nooit. In Alles is Liefde staat het liefdesleven van zes koppels centraal. Terwijl 5 december nadert en alle liefdeslijnen bij elkaar komen via de mysterieuze Sinterklaasfiguur Jan (Michiel Romeyn), lijken de liefdesperikelen tot een hoogtepunt te komen… – Heerlijke Sinterklaasfilm.

6. Phileine zegt sorry

Phileine besluit onverwachts op bezoek te gaan in Manhattan bij haar acterende vriend Max. Hij werkt mee aan een provocerende versie van Romeo en Julia en in dit stuk staat hij letterlijk naakt op het podium. Phileine voelt aan dat Max meer voelt voor zijn tegenspeelster Joanne…

7. Hartenstraat

De Hartenstraat, het letterlijke hart van de negen straatjes, lijkt zijn charme te verliezen als Katje een high fashionzaak opent. Ze ergert zich aan buurman Daan en zijn traiteurzaakje, en hij kan op zijn beurt haar snobistische gedrag niet uitstaan. Totdat de twee elkaar online tegenkomen… – Een romantische en grappige film.

8. Komt een vrouw bij de dokter

In der verfilming van de boek klassieker komt Carmen erachter dat ze borstkanker heeft. Wat volgt is een intensieve periode waarin zij en haar vriend Stijn terechtkomen in een rollercoaster van ziekenhuizen, chemokuren en bestralingen. De film vertelt het haar verhaal van Stijn die tijdens dit zware proces worstelt om een goede partner te zijn en hoe zij samen de strijd aangaan. Een heftige verhaal, dat tegelijkertijd zowel begrijp als onbegrip oproept.

9. De verbouwing

De succesvolle plastisch chirurg Tessa staat op het punt haar privékliniek te openen. Happy met haar leven is ze alleen niet. Haar huwelijk dreigt op de klippen te lopen. Tegelijkertijd lijkt de verbouwing van hun huis een ramp te worden. Als Tessa zich vervolgens inlaat met een oude vriend (Peter Blok), lijkt er geen uitweg meer mogelijk. – Naar het gelijknamige boek van Saskia Noort.

10. Sonny Boy

Een prachtig liefdesverhaal afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De jonge, uit Suriname afkomstige, Waldemar Nods en de oudere Rika van der Lans worden verliefd. De tegenstellingen zouden bijna niet groter kunnen zijn: Waldemar zwart, Rika wit, 17 jaar leeftijdsverschil en bovendien is Rika al moeder van vier kinderen. Maar ze houden van elkaar en raken zwanger. De afkeurende blikken blijven zichtbaar. Ze krijgen een zoon, Waldy, hun eigen ‘Sonny Boy’. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wagen Waldemar en Rika hun leven om onderduikers te redden. Dat gaat echter niet zonder ingrijpende consequenties… – Een mooie en romantische film die je absoluut gezien moet hebben.

11 Instinct

Psychologe Nicoline belandt in een onmogelijke situatie wanneer zij verliefd wordt op Idris, één van de patiënten uit de Tbs-kliniek waar Nicoline werkzaam is. Idris is een zedendelinquent met ernstige misdrijven op zijn naam. Na een lang behandeltraject lijkt Idris klaar om terug te keren naar de maatschappij. Maar is dat wel echt zo?

12 Mijn beste vriendin Anne Frank

Mijn beste vriendin Anne Frank is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Hannah Goslar en Anne Frank. Hannah en Anne zijn beste vriendinnen, maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en moet de familie Frank onderduiken. Anne en Hannah verliezen elkaar uit het oog. Totdat ze elkaar drie jaar laten in een concentratiekamp plots tegen het lijf lopen en Hannah haar leven op het spel zet om Anne te kunnen helpen.

13 Marokkaanse bruiloft

Last but absolutely not least mag ook De Marokkaanse bruiloft niet missen in het overzicht van de – volgens ons – top 13 Nederlandse films. De Marokkaanse bruiloft is een recent verschenen Nederlandse film waarin hoofdrolspeelster Yasmine ervan droomt succesvol advocate te worden. Waar zij zich enkel druk maakt om haar werk, maakt haar omgeving zich vooral druk om het feit dat ze nog steeds single is. Onder lichte dwang van haar vriendinnen besluit ze zichzelf open te stellen voor de liefde, waarna er niet één, maar twee mannen in haar leven komen. Yasmine wordt overspoeld met twijfels. Wanneer één van deze twee mannen ook nog eens als haar cliënt in de rechtbank verschijnt, wordt de situatie er niet gemakkelijker op.

Welk van deze 13 Nederlandse film is jouw favoriet? 

Bron: YouTube, Filmvandaag

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved

top 13 nederlandse films – romantische filmsYara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.