Recept | Zo maak je de lekkerste pasta Carbonara

Gek op pasta en al helemaal als de pasta vers gemaakt is! Over de receptuur van Carbonara is veel te zeggen. Traditioneel wordt Carbonara gemaakt van vier ingrediënten (vijf als je de pasta meetelt). The Daily Dutchy ging de keuken in, maakte zelf haar pasta en vertelt je hoe je de lekkerste carbonara maakt. Met spek of vegetarisch! 

Ingrediënten voor 2 personen:

–          3 eieren

–          Guanciale (wangspek) of voor de vega optie oesterzwammen en/of kastanjechampignons

–          Zwarte peper

–          Pecorino Romano

In veel hedendaagse recepten vind je ingrediënten als room en ui. De een noemt dat heiligschennis, de ander vindt het stiekem lekkerder dan het traditionele recept. Ik behoor tot de eerste groep. De rijke smaak en fluwelen textuur van een traditionele Carbonara gaat boven alles! Eén uitzondering is toegestaan: guanciale is niet overal te verkrijgen en kan in dat geval worden vervangen door gerookt en gezouten buikspek (of voor vegetariërs: oesterzwammen en/of kastanjechampignons).

Hoe maak je het? Simpel:

i)                    Bak het in blokjes of reepjes gesneden spek (of paddenstoelen) uit in een koekenpan. Kook ondertussen de pasta in een grote pan met kokend en royaal gezouten water.

ii)                  Pak een grote kom en voeg daarin samen 1 heel ei en twee eidooiers, tezamen met 40 gram fijn geraspte (of was het gerapste?) Pecorino en een niet al te zuinige hoeveelheid grof gemalen zwarte peper. Meng goed.

iii)                Zodra de pasta al dente is, verplaats je deze naar de grote kom met het mengsel van ei, Pecorino en zwarte peper. Doe dit zonder het water af te gieten of de pan met kokend water van het vuur te halen (deze heb je nog nodig). Als er een beetje pastawater meekomt dan is dat geen probleem. Het zetmeel dat uit de pasta het water in is gelopen, helpt met het dikker worden van de saus. Hussel de pasta door het mengsel. De bedoeling is dat het ei door de warmte van de gekookte pasta langzaam een beetje gaart en daardoor dik wordt, zonder dat het stolt, zoals ook het geval is bij bijvoorbeeld custard. Tip: als het mengsel na twintig seconden husselen niet dikker is geworden, dan kun je de grote kom vijftien seconden bovenop de pan met kokend water zetten, terwijl je rustig blijft husselen. Haal de kom na vijftien seconden van de pan met kokend water af, zodat het mengsel niet zo warm wordt dat het ei stolt. Herhaal dit net zo lang totdat de saus indikt en als een fluwelen deken om de pasta heen blijft zitten.

iv)                Voeg het spek (of, wederom, de paddenstoelen) toe, meng en maak op. Voeg nog wat extra zwarte peper en Pecorino toe.

NOM NOM NOM

Eet Smakelijk!

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2020 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved

Design en lifestyle
Design en lifestyle