Verantwoord snacken | Edamame voor de borrel

Wij Nederlanders houden van snacken en dan vooral bij de borrel, héérlijk zo’n bitterballetje, die telkens weer veel te heet in je mond belandt. Echter ontlopen we daarentegen toch liever die extra kilo’s op de weegschaal. Gelukkig bestaan er ook snacks die onder verantwoord snacken vallen. Edamame bonen zijn daarvan een goed voorbeeld! Eda wat!? The Daily Dutchy knows best en vertelt je vandaag alles over edamame a.k.a. de sojaboon.

edamame boontjes sojabonen

Edamame betekent letterlijk ‘boontjes aan een tak.’ Daarbij betekent ‘Eda’ tak en ‘mame’ boontjes. Leuk zo’n klein lesje Japans, want jawel de edamame boontjes komen van oorsprong uit het sushiland Japan. Om even een lekkere Hollandse uitleg te geven zijn Edamame jong geoogste sojabonen. Peulen dus en ergens vast familie van de welbekende doperwt.

Waarom zijn Edamame zo verantwoord en gezond?

Edamame bonen of sojabonen zijn healthy en hebben veel voedingswaarden waar jouw lichaam happy de peppie van wordt. Zo is het een zeer eiwitrijke snack, maar bevat het ook veel ijzer, omega-3-vetzuren en calcium. Ideaal voor de sporters onder ons, want eiwitten herstellen de spieren. Daarnaast bevatten de bonen ook vitamine A en C. Voor de calorieën tellers onder ons: zo’n 100 gram sojaboontjes is slechts 120 calorieën.

Hier koop je de groene boontjes

Edamame kun je bij veel Japanse restaurants en sushiketens als snack of bijgerecht bestellen. Daarbij zijn de edamamebonen besprenkeld met zeezout. Ook kun je edamame zelf aanschaffen door bij een Aziatische toko of supermarkt in het vriesvak te duiken. Hier liggen vaak zakken diepgevroren edamamebonen. De peul zelf eet je daarbij niet op! Dit is ook zeker niet aan te raden, want de edamameboon heeft een klein zacht huidje en is zeer draderig van structuur. Met je tanden trek je als het ware de boontjes uit de peul. De combinatie met het zeezout is zeer smakelijk met de nootsmaak van de sojaboon.

Zo bereid en eet je edamame het lekkerst

Als je de edamame zelf aanschaft maak je die als volgt ready to eat. De edamame ontdooi je niet! Je kunt de edamame in de magnetron in zo’n 5 minuten ready maken of de bonen koken. Als je ze kookt breng je ruim water met een klein beetje zout aan de kook. Doe de bonen in het kokende water en breng het wederom aan de kook. De edamame zijn gaar in zo’n 3-5 minuten. Het is daarbij wel de bedoeling dat de boontjes knapperig blijven en niet zachtgekookt zijn. Als de peulen goed zijn dompel je ze om in ijskoud water om het doorgaren te voorkomen. Last but not least besprenkel je de bonen met zeezout. Ook erg lekker om je edamame spicy te maken met wat chilipoeder of chiliflakes. Een kind kan de was doen!

Was jij al bekend met Edamame?

Bron beeld: Vivian Secrève/ The Daily Dutchy

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2022 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.