Zaanse Chocolade van De Euforij terug van weggeweest!

Menig vrouw kan niet zonder… En dan hebben wij het uiteraard over CHOCOLA! En laat The Daily Dutchy je vandaag nou kennismaken met een ‘oud’ Nederlands chocolade recept in een nieuw jasje. Echte Zaanse Chocolade, zoals je chocola hoort te eten. Het liefst in de puurste vorm. Fabriek De Euforij is trots dat er sinds eind 2016 (voor het eerst in 15 jaar) weer echte Zaanse chocolade uit een chocoladefabriek aan de Zaan stroomt. En wij zijn dat stiekem ook… Benieuwd geworden? Lees dan gauw verder!

Historie Zaanse Chocolade 

Wereldspelers als Grootes Cacao en Chocolaad, Pette (later Boon Cacao) en uiteraard Verkade waren allemaal in de Zaanstreek gevestigd. De invloed op de werkgelegenheid was enorm. Andere Zaanse bedrijven zoals machinefabrieken, verpakkingsindustrieën en andere toeleveranciers floreerden door de cacao- en chocoladefabrieken. Deze verregaande industrialisering heeft het hedendaagse karakter van de Zaanstreek bepaald waarbij grote Zaanse industriële bedrijven, arbeiderswoningen, koopmanshuizen kriskras door elkaar en langs de Zaan staan.

Sommige, van oorsprong Zaanse bedrijven, zijn overgenomen. Veel bedrijven hebben hun productie verhuist naar het buitenland. Ook het overgrote deel van de ambachtelijke bakkerijen en patisserieën maakt zijn eigen chocolade niet meer zelf. De vele leegstaande fabrieken langs de Zaan zijn de stille getuigen van deze kentering in de markt waarbij de streek zijn kennis en ambacht leek te verliezen.

De oude chocolade industrie bestaat dus niet meer. Toch wordt nog steeds een zeer groot deel van de wereldoogst aan cacao in de Zaanstreek verwerkt. Cacaoverwerkend fabrieken als Olam Cocoa, Cargill, maar ook machinefabriek Royal Duyvis Wiener zijn wereldwijd bekend en grote spelers. De Zaan wordt niet voor niets door buitenlanders nog steeds de ‘Cocoa River’ genoemd.” Aldus De Euforij.

Zaanse Chocolade & De Euforij

Zaanse Chocolade hoort in de Zaanstreek en zo vatte eigenaar Wouter (die grappig genoeg zelf niet zo’n chocoladeliefhebber is) in 2014 het idee om de fabriek terug te brengen naar de Zaanstreek. Een erg slim idee als je het ons vraagt. Samen met ‘senior’ Zaanse chocolademaker Jaap Visser en Junior Chocolademaker Dominique , met wie hij de machines voor de fabriek uitzocht ging hij het avontuur in. Samen ontwikkelden zij de eerste recepturen voor de Zaanse Chocolade zoals hij hoort te smaken.

Zo maakt Zaanse Chocolade, chocolade op basis van oude, bewezen recepturen. Toen der tijd er nog geen sprake was van cacaovervangers of -toevoegingen, die de smaak beïnvloeden. Tevens wordt de chocolade vanuit een duurzaam en economisch oogpunt, gemaakt. Zo wordt er gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van cacao en chocolade die sinds oudsher ruimschoots aanwezig is in de ‘voorraadkamer van Nederland’. Aldus De Euforij.

Bezoek aan de fabriek

Tijdens ons bezoek aan de fabriek, kregen wij dan ook een erg leuke uitleg over de chocolade machines van Dominique en Isabel. Hoe ‘simpel’ het product chocolade ook lijkt… Wij zijn na de kennis van De Euforij van gedachten veranderd. Zo legde Isabel uit dat er in chocola ontzettend veel smaaktonen zitten. Zelfs nog meer dan in wijn! Een echte delicatessen dus en hier mag je best wat bewuster van genieten.

En hoe leuk!? Binnenkort na de verbouwing van De Euforij, kan ook jij een kijkje nemen in de echte fabriek. Naast de overheersende geur van chocolade, krijg je dan uiteraard ook een mooie uitleg over de fabriek en het proces van Chocolade maken.

Uiteraard heeft The Daily Dutchy alle smaken geproefd en is zeer te spreken over de pure en zachte smaak van de chocolade. De 80% Puur is onze favoriet en deze is uiteraard ook het gezondst. “A chocolate a day keeps the doctor away”.

Good to know

De Zaanse Chocolade is verkrijgbaar in maar liefst vier smaken, Melkchocolade, pure chocolade (55% puur), pure chocolade (65% puur) en pure chocolade (80% puur). Benieuwd naar de verkooppunten bij jou in de buurt? Neem dan vooral hier een kijkje! Tevens vind je nog veel meer leuke informatie over chocolade op de website van De Euforij. Want over dit onderwerp ben je eigenlijk nooit uitgesproken!

Wanneer ga jij Zaanse Chocolade proberen?

Bron beeld: The Daily Dutchy – Vivian Secrève

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2017 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.