10x Dit zijn de superkrachten van gember!

Gember heeft een zeer eigen smaak en wij moeten bekennen, dat we het begrijpen als je er niet van houdt. Deze ondergrondse wortelstok heeft namelijk een zeer pittige en scherpe smaak en is daarbij een populair specerij in verschillende gerechten. Ben je wél een ginger lover? Dan hebben wij leuk nieuws voor je. Het is namelijk hartstikke gezond en wel om de volgende tien redenen. Een goede reden om je smaakpapillen wederom op de proef te stellen!

Als we de Chinezen moeten geloven dan heeft gember een echte toverkracht. Volgens eeuwenoude studies uit de Chinese geneeskunde blijkt namelijk dat het goed is voor verschillende menselijke gezondheidsproblemen.

1. Antioxidanten

Daar hebben we ze weer! De antioxidanten. In veel producten vind je deze terug en zo ook in gember. Zo bevat het shogaolen en gingerolen. Ik hoor je denken… wat!? Shogaolen hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en gingerolen stimuleert de leverfunctie. Tevens beschermen deze antioxidanten het lichaam tegen stress en de lichamelijke gevolgen hiervan.

2. Spijsverteringsstelsel en maagklachten

Ook is gember zeer goed voor het stimuleren van de spijsvertering. Het heeft namelijk een natuurlijke werking op de alvleesklier, waardoor de spijsvertering bevordert wordt en voedingstoffen sneller worden opgenomen. Daarbij is gember ook goed voor de maag en darmen. Door het te eten wordt de maaginhoud sneller naar de darmen vervoerd en de rest kun je zelf wel invullen… 🙂

3. Misselijkheid en braken

Dit komt wederom door de gingerolen. Gember helpt misselijkheid voorkomen en kan bijvoorbeeld reisziekte tegengaan, maar ook bij zwangerschapsmisselijkheid doet gember het goed! Eigenlijk bij vrijwel alle misselijkheden is gember een potentiele oplossing. Om dit soort misselijkheid te voorkomen kun je het beste de pure vorm te eten.

4. Hoofdpijn en migraine

Koppijn is ontzettend vervelend en vooral als je dit in de vorm van migraine hebt. Een halve theelepel gember kan dit voorkomen. Bij de eerste signalen van hoofdpijn kun je deze oplossing proberen.

5. Artritis

De hormonen die zwelling van de gewrichten veroorzaken bij mensen met reuma of artrose kunnen met gember worden verzwakt worden. Daarbij neemt de pijn ook af. Dit keer eet je de gember niet, maar smeer je de huid in met de wortel.

Ook leuk om te lezen: 7 Geertwortel weetjes!

6. Cholesterol

Het  heeft een positieve werking op mensen met een hoge cholesterol. Het zorgt er namelijk voor dat het lichaam minder cholesterol opneemt en scheidt tevens cholesterol uit het lichaam.

7. Menstruatiepijn

Voor de vrouwen is dit een leuk weetje! Het bevat veel actieve en chemische stoffen en een paar van deze stoffen gaat de oh zo vervelende kramp bij de ongesteldheid tegen. De welbekende en pijnlijke kramen in de baarmoeder zullen bij het nuttigen van gember afnemen doordat de spieren zich beter kunnen ontspannen. Ideaal!

8. Griep

Heb je de griep opgelopen of wil je dit liever voorkomen, dan is gember wederom nuttig. De vitamine C geeft je immuunsysteem namelijk een fijne boost. Hierdoor worden deze nare ziektes en infecties en bacteriële in het lichaam bestreden.

9. Goed voor het brein

Je geheugen wordt door gember verbeterd. Dit omdat de concentratie en het denkvermogen volgens onderzoek verbetert. Wil je dus wat betere hersenen kweken, dan is dit de oplossing… Fijn om mee te beginnen bij de eerst volgende tentamenweek dus!

10. Ontstekingsremmende werking

Net gaven we al aan dat gember bacteriën in het lichaam bestrijdt bij ziekten, maar het heeft ook een natuurlijke ontstekingsremmende kracht. Denk aan bijvoorbeeld blaasontsteking. De hoge vitamine C waarde verslaat deze ontsteking binnen no time.

gemberthee

Nice to know

Als je de smaak van gember echt vreselijk vindt… Probeer dan een keer gemberthee met een vleugje verse jus! Easy, gewoon een glas heet water, een klein schijfje gember en een beetje jus d’orange. Natuurlijk is verse jus d’orange hierbij wel het lekkerst. Nog steeds niet happy met de smaak? Voeg nog een beetje honing toe!

Wist jij dat gember zoveel superkrachten heeft?

Bron: Mens-en-gezondheid, Gezond

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.