7  Geelwortel weetjes

We love healthy food en willen hier dan ook graag alles van weten! Geelwortel is niet in elke keuken te vinden, maar wordt wel steeds populairder. Het is een specerij dat behoort tot de superfoods en is ook wel bekend onder de naam kurkuma. Meer weten over dit wondermiddel? Lees dan snel verder, want wij vertellen je alle ins & outs!

#1 Kurkuma

Geelwortel is ook wel bekend als kurkuma. Het is een specerij dat gewonnen wordt uit de wortel van de plant Curcuma longa. Het heeft een mild bittere smaak en is okergeel van kleur. Kerriepoeder heeft zijn kleur dan ook te danken aan kurkuma, omdat dit het basisingrediënt is.

#2 Bioactieve stoffen

Een bioactieve stof is een stof die effect heeft op cellen en weefsels en hebben invloed op de gezondheid. In geelwortel zit de stof curcumine, waar geelwortel zijn geneeskracht vandaan haalt. Verschillende studies hebben bewezen dat geelwortel echt een wondermiddel is en de gezondheid bevorderd.

#3 Tegen chronische ontstekingen

Wanneer je een chronische ontsteking hebt verlaat de ontstekingsbron het lichaam niet en worden je weefsels beschadigd. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat curcumine effect heeft op de behandeling van chronische aandoeningen. Door zijn ontstekingsremmende kracht werkt het in sommige gevallen beter dan een medicijn.

#4 Immuunsysteem

Vrije radicalen zijn agressieve deeltjes die schade kunnen aanrichten in het lichaam. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen worden tegengegaan. En natuurlijk is gebleken dan curcumine een belangrijk antioxidant is! Het zorgt ervoor dat vrije radicalen worden geneutraliseerd en geeft je immuunsysteem ook gelijk een boost!

#5 Alzheimer

Alzheimer is een breinaandoening die ontstaat door klonteringen van kleine eenheden in de hersenen. Deze klonteringen worden amyloïde plakken genoemd. Verschillende studies hebben bewezen dat curcumine deze plakken verminderen of zelfs verdwijnen. Het zou de kans op Alzheimer dus verminderen!

#6 Helpt kanker bestrijden

Ook hiervoor is geelwortel door wetenschappers onder de loep genomen. Het blijkt dat curicumine effect heeft op de groei en verspreiding van kwaadaardige cellen. Het verlaagt namelijk de aanmaak van nieuwe bloedvaten en de verspreiding van de kwaadaardige cellen. Echter is het alleen nog getest in laboratoria en is de werking op het menselijk lichaam nog niet wetenschappelijk bewezen.

#7 Geelwortel gebruiken

Geelwortel is makkelijk toe te voegen aan je dagelijkse leven. Ondanks dat het een wondermiddel is, is het nog geen medicijn. Wel kun je het kopen bij de toko bij jou in de buurt of zelfs gewoon bij de supermarkt. Je kan het bijvoorbeeld door je thee roeren of toevoegen aan je maaltijden voor een lekkere oosterse smaak.

Heb jij geelwortel al in je keukenkastje staan?

Dit artikel is geschreven door Raechel Chotoe

Bron: Mens en gezondheid & Gezondetips

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2020 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved