10 Waardevolle opruimtips  

Niets is zo vervelend als omringd zijn met troep. Denk bijvoorbeeld aan een rommelig bureau, waar je aan het werk moet achter je laptop om de laatste studiepunten binnen te halen of wat dacht je van thuis werken? Alles behalve leuk wanneer je tafel bezaaid is met papierwerk. Opruimen lijkt makkelijk, maar veel mensen vergeten dat het eigenlijk gewoon een kwestie is van je spullen terugzetten op de plek waar het hoort. The Daily Dutchy zocht daarom naar tien waardevolle opruimtips die jij in het dagelijkse leven kunt toepassen. Lees gauw verder!

opruimtips opruimen

#1 Weg

Je huis op orde maken kan soms erg lastig zijn en veel mensen zien er tegenop. Begin door spullen weg te doen die je echt niet nodig hebt. Op deze manier creëer je meer ruimte waardoor je kamer een stuk netter oogt.

#2 Organiseren

Organiseren is erg belangrijk. Niet alleen gedurende je studie, maar ook in het huishouden. Bepaal voor jezelf welk gedeelte je in huis wilt opruimen en begin dan vervolgens bij een deel van de kamer, die je afmaakt voordat je naar de volgende plek gaat. Op die manier heb je veel beter overzicht over wat er al is opgeruimd en wat niet.

#3 Sorteren

Zorg ervoor dat je spullen goed geordend zijn. Doe boeken bij boeken (als je het leuk vindt, kun je de boeken op kleur sorteren!), leg belangrijk papierwerk in een map zodat je overzicht hebt en doe tijdschriften bij elkaar. Zo kun je in een oogopslag zien wat waar ligt.

#4 Ruimte

Het woord ‘opruimen’ zegt het eigenlijk al. Door op te ruimen creëer je ruimte. Opruimen terwijl je amper je lichaam kunt omdraaien is natuurlijk drie keer niks. Zorg er daarom voor dat je om je heen genoeg ruimte hebt zodat je goed kunt opruimen.

#5 Stappen

Het is belangrijk om op te ruimen in kleine stappen. Vraag niet te veel van jezelf en wees daarom reëel. Het opruimen van de woonkamer neemt veel meer tijd in beslag dan het opruimen van je kamer. En het opruimen van de keuken kost ook veel tijd, aangezien je al het servies goed moet sorteren. Beslis daarom welk deel van het huis jouw prioriteit heeft en beslis welk gedeelte je op een andere dag van de week wilt opruimen. Op die manier werk je stapsgewijs vooruit.

#6 Plek

Door je spullen op een vaste plek neer te leggen weet je in het vervolg precies waar alles ligt. Het werkt dus juist in jouw voordeel! Probeer daarom ook niet af te wijken door bijvoorbeeld dat ene belangrijke studieboek op tafel te laten liggen, terwijl het normaliter op je bureau hoort.

#7 Samen opruimen

Zorg ervoor dat iedereen in huis zijn of haar eigen taak heeft. Het moet niet zo zijn dat jij degene bent die alles opruimt. Geef iedereen een taak, zodat je sneller het huis hebt opgeruimd. De woonkamer en de keuken zijn bijvoorbeeld ruimtes die je gezamenlijk doet. De slaapkamer is je eigen verantwoordelijkheid.

#8 Direct

Ai… Ben jij iemand die dingen uitstelt waar je tegenop ziet? Erg vervelend, natuurlijk. Maar een eigenschap die je heel gauw moet afleren. Door direct aan de slag te gaan ben je ook sneller klaar met opruimen. Je zult merken dat je achteraf geen spijt krijgt, aangezien je op die manier veel eerdere tegen een opgeruimd huis aankijkt. Door dingen direct aan te pakken ben je ook eerder klaar met de desbetreffende klus.

#9 Verborgen

Zorg ervoor dat je niet alleen de plekken opruimt, die vanzelfsprekend zijn. Kijk bijvoorbeeld ook onder en achter dingen. Wie weet vind je er iets wat je jaren geleden bent kwijt geraakt. Het zal je verbazen wat je allemaal kunt tegenkomen zodra je een plek opruimt waar je normaliter niet bij nadenkt. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte achter je bed of de laden in jouw bureau.

#10 Rust

Door op te ruimen creëer je rust in je hoofd. Wanneer je onrustig bent en in een slordige ruimte zit, word je automatisch alleen maar onrustiger van. Op die manier kun je niet goed ontspannen. Zorg er daarom voor dat je alles netjes opruimt, ondanks de hoeveelheid tijd wat het in beslag neemt. Achteraf ben je blij dat je het hebt gedaan.

Met welke opruimtips ga jij aan de slag?

Bron: Stofzuigerzen

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved