5x Zo vindt iedereen spruitjes wél lekker!

Bij alleen al het zien van spruitjes gaan bij sommige mensen de nekharen overeind staan… Zo zonde want dit bolvormige groen stukje groente wordt vaak om de verkeerde redenen gehaat. De oer-Hollandse spruitjes zijn super gezond en na het lezen van dit artikel vind jij ze vast en zeker ook lekker!

spruitjes

#1 Spruitjesstamppot

Deze tip kende je waarschijnlijk wel, maar vervang je boerenkool, zuurkool of andijvie gewoon door niet al te zacht gekookte spruitjes. De fout die veel mensen maken met spruitjes is namelijk dat ze veel te lang gekookt worden. Daar worden ze inderdaad heel erg vies van en nog bitterder!

Tempura spruitjes

#2 Tempura spruitjes

Hier komt een frituurpan bij kijken, maar geloof ons het is echt een lekkere snack of heerlijk door een salade. Het beslag voor de tempura maken kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Het beslag maak je als volgt:

  • 100 g tarwebloem
  • 1 el maizena
  • 200 ml bruisend mineraalwater
  • 3 ijsblokjes

Meng de bloem, maïzena en wat zout in een schaal en roer met een garde het mineraalwater en ijs erdoor. Haal de spruitjes door het beslag. Frituur ze niet allemaal tegelijkertijd en wees voorzichtig! In slechts 2 minuten frituren zijn de spruitjes goudbruin en klaar.

Spruitjes met ui & spek

#3 Spruitjes met ui & spek

Simpel, bak de spruitjes met ui en spekjes en ze smaken er echt beter op. Lekker als bij-gerecht. Geen zout meer toevoegen, maar zwarte peper op smaak is gewenst. Oh en voor de vega optie kun je uiteraard vegetarische spekjes toevoegen! Wij tippen die van de vegetarische slager.

spruitjeszoeteaardappelfeta

#4 Spruitjes met zoette aardappel & feta

Dit is denk ik wel onze favoriet. Maak een prakje van gekookte zoete aardappel, schuif de gehalveerde spruitjes met de zoete aardappel in de oven (180 graden, half uurtje) en top af met feta en gekruimelde walnoten. Zo lekker!

#5 Easy, peasy wokken

Wie zegt dat je spruitjes moet koken, totdat het sop is? Precies, je oma. Koken is zo 1900. Wok ze voortaan en behoudt de bite, waar je als kind naar verlangde als je met lange tanden een hap van dat groene monster nam. Ook heel lekker trouwens: rode kool wok! 

Welk receptje spreekt jou het meest aan? 

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2022 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reservedVivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.