7 Redenen waarom speltbrood gezond is

Speltbrood is steeds populairder en bij veel bakkerijen en supermarkten verkrijgbaar. Naast roggebrood is speltbrood een van de vele broden die als ‘gezond’ gezien wordt.  Spelt is een soort tarwe en komt oorspronkelijk uit Afrika. Het was al een tijd populair in Duitsland, maar nu bereikt het langzamerhand ook ons koude kikkerlandje. Een onmisbare gezondheidstrend als je het ons vraagt. Ik hoor je denken… waarom!? The Daily Dutchy knows best. Wij hebben zeven redenen op een rijtje gezet waarom speltbrood oh zo goed is!

speltthumb

#1 Minder fytaten
Fytaten zijn stoffen, die mineralen aan zich binden waardoor ons lichaam het desbetreffende voedingsmiddel minder goed kan opnemen. In tegenstelling tot tarwebrood bevat speltbrood niet zo veel fytaten. Speltbrood bevat bijvoorbeeld 40% minder fytaten. Je kunt je dus voorstellen dat hoe minder fytaten brood bevat, hoe slechter ons lichaam de mineralen kan opnemen.

#2 Voedingsstoffen
Naast dat speltbrood meer fytaten bevat, bevat het ook meer eiwitten. Eiwitten activeert iets in je lichaam waardoor je je vrolijker voelt. Tevens zijn eiwitten goed voor het lichaam om te herstellen na een workout!

#3 Aminozuren
Speltbrood bevat alle acht aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat we beter in ons vel zitten.

#4 Vitale stoffen
Vitale stoffen verdwijnen gedurende het maalproces. Speltbrood zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen blijven behouden gedurende het maalproces en dit is een groot voordeel. Goed op eten kauwen is belangrijk, maar het moet ook goed worden verteerd.

#5 Licht
Je hebt mensen die slecht reageren op bepaalde broodsoorten. Speltbrood is een goede vervanger voor brood waar je lichaam slecht op reageert. Speltbrood is namelijk licht verteerbaar en daarom erg goed voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van darm- en maagklachten. Het wordt dan ook vrijwel altijd aangeraden aan mensen die problemen hebben met hun darm of maag.

#6 Gluten
Mocht je nou niet tegen gluten kunnen om wat voor reden dan ook, dan is speltbrood de ideale oplossing voor je. De gluten die in speltbrood zitten zijn anders dan gluten van een tarwebrood. Glutenvrije voedingsmiddelen zijn vaak niet zo gezond als je denkt. In speltbrood zitten wel gluten, maar door een andere samenstelling reageert je lichaam hier positiever op.

#7 Verzadigd gevoel
Veel voedingsmiddelen zorgen voor een snelle stijging in de bloedsuikerspiegel. Door dit proces krijg je sneller honger, waardoor je eerder geneigd bent om iets te eten. Speltbrood zorgt ervoor dat de stijging in je bloedsuikerspiegel minder hoog is, waardoor je langer het gevoel hebt dat je voldoende hebt gegeten.

Heb jij wel eens speltbrood gegeten?

Bron: Magmacentrum
Bron beeld: Pixabay

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2015 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved