15x De beste bakkers van Amsterdam

Word jij er ook zo blij van de dag te beginnen met een goede kop koffie en een versgebakken broodje van de bakker? Alleen al wanneer ik langs een bakkerij loop en de geur van verse croissantjes ruik, ontstaat bij mij spontaan de behoefte om binnen te stappen bij een van de vele gezellige bakkers die Amsterdam rijk is. Het aanbod aan goede bakkers lijkt alleen maar groter te worden. Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen: Allemaal bakken ze hun broden en taarten vanuit passie en vakmanschap. Spontaan honger gekregen tijdens het lezen hiervan? Wij hebben de beste bakkers van Amsterdam voor je op een rijtje gezet.

beste bakkers amsterdam, de beste bakkerij

#1 Ulmus Bakkerij

Ulmus Bakkerij is al jaren een begrip binnen de Amsterdamse horeca. Lange tijd verzorgden bakkers Yoeri en Elin de lekkerste baksels voor vele bekende restaurants in de stad. Totdat de business tijdens de pandemie plots stil kwam te liggen en het tweetal op het idee kwam om niet alleen aan restaurants te leveren, maar ook direct aan de consument (jij en ik dus). Dat dit idee zo goed uit zou pakken, hadden ze nooit durven dromen. Na eerst een onderdeel van de Espressofabriek te zijn geweest, heeft het duo sinds twee jaar een eigen vestiging in de Baarsjes.

Cabralstraat 7

#2 Bakkerij Loof

Bij de op de Bilderdijk gelegen Bakkerij Loof vind je niet alleen het lekkerste zuurdesembrood, patisserie en koffie, maar ook een uitgebreide selectie aan boeken, eigenhandig samengesteld door mede-eigenaar Mourad Saber. Naast de standaard broden en zoetigheden, houden ze bij Bakkerij Loof ook van experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan soesjes met hazelnootcrème of appel- jasmijn en chocoladeganache met honing-karamel.

Bilderdijkstraat 38

#3 Bakkerij Mater

Na een carrière als bankier besloot Willem het op 65-jarige leeftijd over een andere boeg te gooien en richtte hij Bakkerij Mater op. Een typisch gevalletje, je bent nooit te oud om met iets nieuws te beginnen. En zo opende hij op 65-jarige leeftijd een eerlijke en duurzame bakkerij, met enkel baksels op basis van zuurdesem. Allereerst opende hij een pop up vestiging om de hoek van het Marie Heinekenplein, maar al gauw volgde een eigen vestiging op de Ceintuurbaan, waar Bakkerij Mater vandaag de dag nog steeds de heerlijkste broden, croissants en taartjes bakt.

Ceintuurbaan 320

#4 Broodbakkerij Ex

Broodbakkerij Ex wordt ook wel de beste bakkerij van Noord genoemd en dat is niet bepaald onterecht. Bij Bakkerij Ex vind je namelijk niks anders dan echt kwalitatieve producten, zoals eieren, zoete lekkernijen en uiteraard brood. Het leukste aan de bakkerij is dat het midden in een woonwijk ligt. Hierdoor vind je hier nog geen hordes toeristen of influencers met de iPhone in de aanslag, maar enkel lokale buurtbewoners die hier hun dagelijkse broodjes komen halen.

Waddenweg 10

#5 Bakkerij Wolf

Midden in de Negen straatjes bevindt zich één van de meest populaire bakkerijen van dit moment: Bakkerij Wolf. En dat snappen we maar al te goed. Bij binnenkomst komt de geur van versgebakken broodjes, gebakjes en croissants je direct tegemoet. Dat is overigens niet het enige wat je opvalt wanneer je de bakkerij binnenstapt, want net als de baksels zelf, ziet ook het interieur eruit om door een ringetje te halen. Dus bestel een croissant en kop koffie en neem plaats aan een van de stijlvolle tafeltjes op het binnen- of buitenterras. O en dat is nog niet alles, want naast bakkerij fungeert Wolf in de avonduren ook nog eens als een geweldig restaurant.

Wolvenstraat 22

#6 Gebr. Niemeyer

Bakker Issa Niemeyer is de drijvende kracht achter Gebr. Niemeyer en een echte ambachtsman. Als er iemand is die alles weet over het bakken van brood, is hij het namelijk wel. Wat de broden van Gebr. Niemeyer anders maken dan die van andere bakkers, is het maakproces. Waar veel bakkers gefocust zijn op het maken van zoveel mogelijk broden in een korte tijd, ligt de focus bij Niemeyer op het langzaam laten rijzen van de broden. Hierdoor krijgt het brood een nog lekkerdere smaak en zien alle broden er net even anders uit.

Nieuwendijk 35

#7 Selma’s Bakery

Met inmiddels twee vestigingen, heeft Selma’s Bakery de Scandinavische lifestyle officieel onmisbaar gemaakt in Amsterdam. Met een – uiteraard – stijlvol en strak Scandinavisch interieur en heerlijke Noorse snacks, zoals koffiebroodjes en Nordic buns, waan je je bij Selma’s Bakery even in Scandinavië. Selma is vernoemd naar de oma van eigenaresse Anna, waar haar liefde voor het bakken is ontstaan. En bakken, dat kan Anna als geen ander.

Jan van Galenstraat 70h / Herenstraat 35

#8 Le Fournil de Sébastien

Zoals de naam al doet vermoeden, is Le Fournil de Sébastien niet zo maar een bakker, maar een echte Franse bakker. Eén van de weinige echte Franse bakkers in de stad wel te verstaan. Naast brood en gebak vind je hier de echte Franse baguettes. Maar dat is niet de enige Franse lekkernij die je hier kunt vinden, want naast de baguettes kom je hier ook niet in de laatste plaats voor de overheerlijke macarons, madeleines en canelés.

Olympiaplein 119

#9 Levain et le vin

Levain et le vin staat letterlijk vertaald voor zuurdesem en de wijn. En dat is ook precies wat je hier kunt vinden. Levain et le vin is namelijk een zuurdesembakkerij en natuurwijnwinkel in één. Zowel de wijnen als de broden worden zo puur mogelijk gemaakt, met enkel natuurlijke gisten. Ook staat duurzaamheid hier hoog in het vaandel. Zo wordt er zo min mogelijk plastic gebruikt, wordt oud brood verkocht als croutons en werken ze alleen maar samen met duurzame en lokale leveranciers. En dat proef je.

Jan Pieter Heijestraat 168

#10 Boulangerie Noé

Met al vier vestigingen begint Boulangerie Noé een waar begrip te worden in Amsterdam. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je ook hier echte Franse baksels, zoals stokbroden, macarons en croissants. En net als bij een aantal andere bakkers uit deze lijst, wordt ook hier zuurdesem gebruikt als basis voor het maken van de broden en andere lekkernijen. Alles wat je bij Noé vindt, is handgemaakt en bestaat enkel uit ingrediënten van de beste kwaliteit.

Vijzelgracht 20 / Utrechtsestraat 27 / Bloemgracht 2 / Haarlemmerdijk 67

#11 Grammes

We blijven in de Franse sferen, want ook Grammes is wederom een heerlijke Franse bakker die niet in het overzicht van beste bakkers mag ontbreken. Bij Grammes kom je voor heerlijke verse baksels, met liefde bereid door chef Maxime Papin. Maxime deed zijn ervaring voor het bakkersvak onder meer op in steden als New York en Parijs, waarna hij zich uiteindelijk in Amsterdam vestigde, om ons dagelijks te kunnen voorzien van lekkers, zoals taartjes, chocolade croissants, mille feuille, koekjes en homemade granola

Maasstraat 16

#12 Stadsbakkerij As

In een zijstraat van de gezellige Czaar Peterstraat, bevindt zich Stadsbakkerij As. Naast broden en dagelijks wisselende zoetigheden, vind je hier ook verschillende lokaal geproduceerde producten, zoals slagroom, melk en boter, maar ook wijn en andere delicatessen.

Conradstraat 471

#13 Rise Bakery

Verscholen achter de kraampjes van een van de bekendste markten van de stad, bevindt zich Rise Bakery. Een schattige bakkerij met een Parijs-achtige look and feel die ook absoluut niet in het overzicht van beste bakkers van Amsterdam mag ontbreken. Rise Bakery is opgericht door een internationaal trio, bestaande uit een Italiaanse bakker, een Braziliaanse chef die de kneepjes van het vak in Peru leerde en een Zuid-Afrikaanse winkelmanager. De specialiteiten van de bakkerij zijn de Franse broden en baguettes, maar ook de koffie’s, gemaakt van Braziliaanse bonen en steak-sandwiches zijn meer dan de moeite waard.

Albert Cuypstraat 208H

#14 Et Claire

De deuren van Et Claire zijn pas in november 2022 geopend, maar de Parijse viennoiserie is nu al niet meer uit de stad weg te denken. En dat is niet zo gek, want niet alleen scoor je hier de lekkerste koffie’s, koeken en croissants, maar ook het interieur is om door een ringetje te halen. Alles in de viennoiserie ademt namelijk een heerlijke Parijse chiqueheid. Of je hier nu komt voor zoet of hartig, even snel een koffietje wilt halen of uitgebreid wilt tafelen. Je bent bij Et Claire aan het juiste adres.

Beethovenstraat 38H

# 15 Fort Negen

Reageer je niet goed op gluten? Dan kun je bij Fort Negen je hart ophalen, want het ambachtelijke zuurdesembrood is dankzij haar lange rijstijd zelfs goed te verteren voor mensen met een glutenintolerantie. Waar bakker Maarten eerst alleen als leverancier voor de horeca werkte, werden zijn lekkernijen met de opening van Fort Negen ook voor particulieren te koop. En dat is maar goed ook, want naast de heerlijke zuurdesembroden, maken ze hier ook een hoop ander lekkers, waaronder de cruffin. De wat? De cruffin, oftewel een combinatie van een croissant en een muffin. Deze trend was in New York reuze populair en dankzij Fort Negen dus ook in Nederland te verkrijgen.

Jan Evertsenstraat 31

Wat is volgens jou de beste bakker van Amsterdam?

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Pinterest en Instagram!

Beste bakker Amsterdam, Beste bakkers Amsterdam

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.