9 ‘Gezonde’ voedingsmiddelen die veel zout bevatten

Veel suiker is slecht voor je. Maar te veel zout is ook niet altijd even goed. Bovendien heeft je lichaam maar een tot drie gram zout nodig per dag. In veel producten zit veel zout verwerkt, zelfs in zogenaamde ‘gezonde’ voedingsmiddelen waarvan je het niet had verwacht. The Daily Dutchy knows best en zocht daarom uit welke tien ‘gezonde’ voedingsmiddelen veel zout bevatten. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

food-865102_1920

#1 Soep
Trek je liever een blik soep open dan dat je het zelf maakt? Iedereen heeft wel eens zo’n moment. Maar een blik soep bevat meer zout dan je denkt. In elke portie zit zo’n 2 gram zout en uit de gemiddelde blik soep (afhankelijk van de grootte) kan je twee porties uithalen. Dat betekent dus dat je vier gram soep eet. Dit terwijl ons lichaam maar een tot drie gram zout per dag nodig heeft.

#2 Sushi
Ai… Bij elke sushiliefhebber gaan de nekharen bij het lezen van deze tekst recht overeind staan. Sushi wordt gemaakt van zeewier en laat zeewier nou net een hoog gehalte natrium bevatten. Sushirijst hoort gekookt te worden in rijst, waardoor je er al vanuit kunt gaan dat je flink wat zout binnen krijgt. Het is daarom ook aan te raden om je eigen sushi vers te bereiden. Hierdoor weet je precies wat erin gaat en welke hoeveelheid. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat. En zeg nou zelf: zelfgemaakte sushi smaakt veel lekkerder dan kant-en-klare hap, is het niet?

#3 Blikgroenten
Gek genoeg wordt er extra zout toegevoegd aan blikgroenten. Vaak een stuk goedkoper, maar het is toch echt beter om verse groenten of bijvoorbeeld diepgevroren groenten te kopen. Natuurlijk moet je er dan niet zelf een kilo zout bij toevoegen tijdens het koken…

#4 Gerookte zalm
Als je gek bent op zalm, en vooral gerookte zalm, dan krijg je een flinke hoeveelheid zout binnen. Per 100 gram zalm zit 3,5 gram zout verwerkt. Dat is 0,5 gram meer dan je lichaam nodig heeft!

#5 Roggebrood
Roggebrood bevat 1,15 gram zout per 100 gram. In dat opzicht is het verstandige om volkorenbrood te nemen. Volkorenbrood bevat namelijk 0,9 gram zout per 100 gram. Toch kiezen veel mensen gelieve voor een aantal sneetjes roggebrood. Mocht jij een van die mensen zijn, denk er dan over na om roggebrood met mate te nemen. Zo krijg je niet al te veel zout binnen, maar kun je toch genieten van jouw favoriete brood.

#6 Vegetarische burgers
In de eerste instantie lijken vleesvervangers een goed idee voor vegetariër zijnde. Niets is minder waar. Aan deze zogeheten vleesvervangers is een flinke hoeveelheid zout toegevoegd om de smaak te behouden.

#7 Kippenborst
We love chicken! Toch zijn er veel dingen waar we niet altijd bewust van zijn. De kip die bij jou in de supermarkt ligt is namelijk volgespoten met zout en suiker, waardoor het een sterke smaak krijgt. Om maar te zwijgen over de kip die gekruid is. Het kopen van een biologische kip scheelt al gauw 0,2 gram zout. En mocht je er toch een bepaalde smaak aan willen toevoegen, doe het dan met mate.

#8 Cornflakes
Een kommetje cornflakes als ontbijt? Denk dan nog maar even twee keer na. Een portie cornflakes bevat al 0,40 gram. Afhankelijk van de hoeveelheid cornflakes die jij in jouw kom doet, kom je al gauw aan de drie gram per dag.

#9 Kruidenmixen
Handig is het wel… Een potje kant en klare kruidenmix. Echter heb je geen enkel idee hoeveel zout je nout toevoegt aan je gerecht. Er is vrijwel geen kruidenmix die geen zout bevat. Geen ramp, maar zelf een kruidenmix maken is toch echt wel gezonder. Ook ben je zo bewuster van het zout wat je toevoegt.

Wist jij dat deze voedingsmiddelen veel zout bevatten?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Bron: Womenshealthmag / Optimalegezondheid
Bron Beeld: Pixabay

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2016 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved