De eerste keer… | Een maand lang geen koffie drinken!

Vanuit een challenge mocht ik eraan geloven… Ik ging mijzelf als koffieverslaafde ( Ik drink zeker drie sterke bakken per dag) uitdagen om een maand geen koffie te drinken! Bye bye flat whites, bye bye koffiedates en hallo cravings naar cafeïne. Voor mensen die geen fan van koffie zijn is deze challenge natuurlijk peanuts, maar als je slogan is: “Ik drink meer koffie dan wijn”, dan kun je zelf wel het rekensommetje maken dat dit echt een verandering in je leven brengt. En dat deed het dus ook op de volgende manieren…

De eerste dagen zonder koffie…

De eerste dagen gingen mij vrijwel goed af. Geen bijzondere afspraken op de planning, waar ik in de verleiding gebracht werd met koffie. Mijn koffiemomentjes veranderde ik in theemomentjes en zo ging ging het mij eigenlijk best goed af. Ik ving zelfs hier en daar al wat complimenten, alsof ik de marathon van New York had gerend, hoe knap ze het vonden dat ik geen koffie had gedronken. Nou drie schouderklopjes voor mezelf hoor! Nu hoor ik je natuurlijk denken… Leuk die complimenten Vivian, maar ik wil nu gewoon weten of je koppijn hebt gekregen, of je iets aan je lijf hebt gevoelt, of je minder energie had etc. etc. etc.

Ik zal zeggen… Ga er even voor zitten met een lekker bakkie pleur, zoals we dat op zijn Haags zeggen en luister, eh lees huiver!

Kreeg ik koppijn?

Dit viel eigenlijk wel mee! Ik had verwacht dat dit heel erg zal zijn, maar de afkickverschijnselen vielen mee. Uiteraard stond ik er wel bij stil dat als er een scheet dwars in mijn lijf zat, dat ik dit uiteraard te danken had aan het feit dat ik geen koffie meer dronk. Lekker gerelativeerd meid!

Had ik minder energie?

Ook dit viel mee… Nu moet ik zeggen dat ik best wel door het leven ga als stuiterbal, dus dat mijn omgeving het helemaal niet zo erg zou vinden als dit wel het geval zal zijn geweest. Helaas pindakaas! Ik had mijn stuiter pieken nog te pakken. Wel merkte ik op dat ik de behoefte had om mijn energie uit bijvoorbeeld suiker te halen. Terwijl ik helemaal geen zoetekauw ben. Uiteraard had ik wel af en toe momenten dat ik enorm zin had in koffie, of een beetje stress voelde en dan koffie wilde. De zin was er zeker, maar ik bleef sterk! Als mensen tegen mij namelijk zeggen dat ik iets niet kan ( en ja die waren er zeker), dan ben ik iemand die daar juist kracht uit haalt en juist doorzet en wil bewijzen dat ik dit dus echt wel kan rocken.

Voelde ik iets aan mijn lijf?

We kunnen natuurlijk rozenkleurig vertellen dat mooie meisjes niet p-o-e-p-e-n, maar wij vrouwen onder elkaar (sorry als je een man bent en dit leest) doen dat dus wel. For your information! Normaal gesproken kan ik elke dag wel een nummer twee doen. Of ik dit te danken heb aan de koffie, dat vraag ik mij nu dus af. Ik merkte namelijk dat ik minder goed naar de wc ging, dan in mijn rijk vloeiende koffieperiode van mijn leven. Daardoor had ik toch een donkerbruin vermoede, dat dankzij het drinken van koffie mijn stoelgang beter werkte. Beetje last van het buikje dus en daardoor een opgeblazen gevoel.

Viel ik beter in slaap?

Nou ehh… Ik denk het? Ik hoop het? Ik ben een stomme slaper. Zo eentje die vaak zeikt dat ze niet goed geslapen heeft. Zo eentje die even de hele week ligt te plannen en de vorige week ligt te bestuderen en zich druk maakt om dingen waar ze vanuit haar bed totaal niets aan kan veranderen. Zo ver ik weet heb ik in die periode dus niet echt slechter geslapen, maar echt een razend groot verschil heb ik niet gemerkt. Nu dronk ik sowieso al geen koffie meer na het eten, om beter in slaap te vallen, dus wellicht heb ik mezelf hier al een handje mee geholpen…

Viel mij nog iets anders op?

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne goed is voor je haar en ik ging hier dus op letten. Ik had ineens meer haaruitval leek het wel. Nu weet ik niet of dit komt van stress ( ik zat midden in een verhuizing) of door het gebrek aan mijn geliefde koffietjes. Hoe meer ik me er druk om ging maken, hoe meer haaruitval ik wel leek te hebben. Dit kan natuurlijk ook komen door de winterperiode. Ik ben geen kale plekken tegengekomen gelukkig, dus het zal wel meevallen.

Ook leuk om te lezen: Dit zijn de voordelen van koffie drinken

Zo hield ik het vol!

  • Ik vertelde iedereen over mijn challenge, zodat niemand mij in de verleiding kon brengen!
  • Ik zocht vervanging voor mijn koffie in de vorm van matcha lattes, chai tea en verschillende soorten andere thee.
  • Ik probeerde decafé en vond dit niet te nassen.
  • En ik vond het ook echt makkelijker vol te houden dankzij mijn geweten, die wist dat ik na een maand weer koffie mocht drinken

Zou jij een maand zonder koffie kunnen leven? 

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2019 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.