Deze kazen passen goed bij bier!

Dat kazen met wijn een goede match zijn is algemeen bekend. Echter zijn wij Hollanders ook niet vies van een biertje bij de borrel. Bij een goede borrelplank mag kaas dan ook niet ontbreken, maar welke kazen passen goed bij bier? Daar hebben wij kaas van gegeten en lees je hier!

soorten bier kaas

Verschillende soorten kazen

Er zijn veel verschillende soorten kazen die goed samengaan met bier, en uiteraard hangt de keuze af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke smaken van het bier en de kaas. Over het algemeen geldt dat sterk smakende en pittige kazen goed passen bij bier met een volle smaak, terwijl zachtere en romige kazen beter passen bij lichtere bieren. We hebben een aantal kazen die goed bij bier passen voor je op een rij gezet.

Deze soorten kazen passen goed bij bier

  1. Cheddar: deze kaas heeft een pittige smaak en gaat goed samen met bittere bieren, zoals IPA’s. De India Pale Ale is een bierstijl binnen de categorie Pale ale. Het is een extra hoppig en smaakt daardoor extra bitter.
  2. Gouda: een mildere kaas die goed past bij pils en lichte bieren. Pilsener is een soort bier dat in Nederland het meest wordt geschonken en gedronken. Pils is een helder en licht bier en het bevat ongeveer 5% alcohol.
  3. Blauwe kaas: deze kaas heeft een sterke smaak en past goed bij zwaardere bieren, zoals donkere ales en stouts. Stout is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. 
  4. Brie: een romige kaas die goed samengaat met lichtere bieren, zoals Belgische witbieren. Belgisch witbier is een soort gemaakt van gerstemout en ongemoute tarwe uit België. De twee granen worden ongeveer in een 50%-50% verdeling gebruikt. Veelal worden naast hop ook kruiden toegevoegd, met name koriander en sinaasappelschil. 
  5. Geitenkaas: deze kaas heeft een frisse, lichtzure smaak en gaat goed samen met lichte bieren, zoals pilsners en witbieren.
  6. Parmezaanse kaas: deze kaas heeft een sterke, hartige smaak en past goed bij donkere bieren, zoals porter en stout. Bij een Porter proef je een wat gematigde geroosterde moutsmaak. Chocoladetonen zijn veel voorkomend net als tonen van karamel, toffee, noten, graan en brood.
  7. Camembert: een zachte en romige kaas die goed samengaat met lichtere bieren, zoals blond bier en saison. Kenmerkend voor een Saison zijn het kruidige, citrusachtige karakter en de droge afdronk. De smaak is bitter, zoet, soms ietsjes zurig en heeft vaak kruidige en kelderachtige aroma’s. Ook aroma’s van leer, geit, paard en van een veestal zijn in dit biertype niet vreemd.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten kazen en bieren om uit te proberen, dus het is geen straf om te experimenteer en te ontdekken welke combinaties lekker zijn! Nu weet je in ieder geval wat je te doen staat voor de volgende bier borrel. Een bier en kaasproeverij it is!

Welke kaas met een borrelplank met bier mag volgens jou niet ontbreken?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookPinterest en Instagram!

Borrelplank met bier – bier borrel

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.