5x De beste Griekse restaurants in Amsterdam

Als ik (Wesley van Grieksblauw) aan goede Griekse restaurants denk, dan serveren ze daar geen grote vleesschotels met gyros en souvlaki. Ik wil smaken proeven én de sfeer voelen die ik tijdens mijn reizen ook zo vaak tegenkom. De aanwezigheid van Grieks geroezemoes is hierbij een bonus en een teken van authenticiteit. Hoewel Amsterdam een grote Griekse gemeenschap telt, zijn dit soort plekken in de stad slechts op één hand te tellen. Waar je de beste Griekse restaurants in Amsterdam vindt en wat mijn favoriete zijn lees je hier!

beste Griekse restaurants in Amsterdam -  Favoriete restaurants in Amsterdam - Grieksblauw

Ken je Grieksblauw al? Deze Griekenlandexpert vroegen wij naar zijn favoriete Griekse restaurants in Amsterdam.

#1 Romios 

In de Taverna van Nikos tegenover het Sarphatipark, klinkt Griekse muziek vanuit de keuken. Het radiootje geeft de sfeer aan die je in deze Griekse taverna zal vinden. Naast de lange, goed gevulde vitrine staan een aantal tafeltjes. Ook op de knusse verhoging, naast de keuken, staan 2 tafels waar je lekker mee kunt genieten van de actie in de zaak. De eigenaar loopt regelmatig voorbij om bekenden te groeten of om je de laatst ingekochte Griekse wijn te laten proeven. Hier eet je Griekse gerechten zoals alle Griekse moeders het ooit bedoeld hebben. Van heinde en verre komen gasten naar deze plek om van dit stukje Griekenland te genieten, dus Romios staat met stip bovenaan de lijst van Grieksblauw met de beste Griekse restaurants in Amsterdam.

Adres: Ceintuurbaan 350

#2 Ikaria Park

Op zomeravonden hoor je sfeervol geroezemoes in het Bilderdijkpark en zie je slingers met brandende lampjes door de bomen. De eigenaren van Ikaria Park hebben hier met veel succes een lievelingsplekje van weten te maken. Aan de royale tafels zitten vaak terugkerende locals en het vriendelijke, hoofdzakelijke Griekse, personeel zet jouw tafel graag vol met mooie mezedes (Griekse tapas). De traditionele gerechten hebben net even een mooier jasje aan dan in de gemiddelde Griekse taverna. Ook binnen hebben ze een goede sfeer weten neer te zetten, dus laat het Hollandse weer geen roet in het eten gooien! Dit is ook zeker een favoriet van The Daily Dutchy.

Adres: Bilderdijkpark 1a

beste Griekse restaurants in Amsterdam -  Favoriete restaurants in Amsterdam - Grieksblauw

#3 Kaia

De nieuwe Griekse keuken is de laatste jaren populair. De strak opgemaakte borden bij Kaia doen denken aan de Franse keuken, maar sommige ingrediënten knipogen toch echt naar het land van de souvlaki. Ik zag het al jaren in Athene, maar ook in Nederland wint dit genre terrein. Gelukkig, want laat even duidelijk zijn dat de Griekse keuken een mooie basis biedt voor een culinaire ervaring. De mooie gerechten sluiten naadloos aan op de inrichting van deze minimalistisch ingerichte zaak. Hier kom je voor een avondje uit in jouw mooiste outfit, want alles ademt hier Mykonos en de bijpassende lifestyle. Ook ideaal om jouw zakenlunch mee naar toe te nemen!

Adres: Europaplein 21

>>> Lees verder voor meer Favoriete Griekse restaurants in Amsterdam

#4 Dionysos

Al 30 jaar een begrip in Amsterdam, vooral onder de Grieken. Dit is precies wat je verwacht bij een Griekse taverna in Nederland qua inrichting en menu. Naast de vele vleesgerechten, proefde ik hier ook mijn favoriete groente stoof “Briam” en de Lukaniko (worst) was precies zoals ik hoopte. In deze knusse, donkere zaak zijn regelmatig liveoptredens waarbij een reservering bij Dionysos zeker aan te raden is. 

Adres: Overtoom 176

#5 Ela

Geen restaurant, maar wel een goed afhaaladres als je Grieks eten op tafel wilt zetten en om die reden mag Ela niet ontbreken op deze lijst van beste Griekse restaurants in Amsterdam. De eigenaresse Maria is een fijne verschijning en zal je snel enthousiast maken over haar kookkunsten. De sfeer in de winkel is uiteraard blauw met wit en de toonbank staat vol met Griekse producten. Alle gerechten staan uitgestald in de vitrine, dus je kunt aanwijzen waar je zin in hebt. Ook al lijken sommige smaken aan de Amsterdammer aangepast, het gehele plaatje klopt. Als je wat wilt voorproeven kun je dat gewoon vragen, want Griekse gastvrijheid staat ook hier bovenaan.  

Adres: Jan van Galenstraat 68

Mis je een Grieks restaurant in Amsterdam in dit lijstje? Laat het ons en Grieksblauw vooral weten en wie weet voegen wij hem toe. Ps. benieuwd wat je wel moet bestellen in plaats van souvlaki en gyros? Lees het artikel op Grieksblauw: 10x De lekkerste Griekse gerechten!