Romesco Recept | Zo maak je de lekkerste

Romesco is zo focking lekker en sinds we het ontdekt hebben, willen we het eigenlijk bij elk gerecht uitproberen. Heerlijk bij pulpo, maar ook op een geroosterd broodje of met bloemkool. Wellicht denk je wat is dat dan, Romesco!? Romesco saus of romesco salsa!? Leggen we je graag uit en we delen in dit artikel dan ook graag het lekkerste romesco recept, door Valentijn van @hetkookstelletje op Instagram!

recept romesco saus

Wat is Romesco?

Mochten er allemaal vraagtekens in je bovenkamer opkomen, omdat je geen idee hebt wat romesco is, zullen wij deze vraag eerste even netjes voor je beantwoorden. Als je maar wel belooft, dat je daarna meteen naar de supermarkt sjeest om de ingrediënten in huis te halen. Romesco is een saus of salsa, die uit de streek Catalonië in Spanje komt. Een saus bedacht door vissers, die dit combineerde met vette vis, maar zoals wij geleerd hebben van onze reis naar Catalonië, wordt dit ook gegeten met calçots (een groene ui-soort). De saus is een mengsel met hoofdingrediënten paprika’s en amandelen. Alle ingrediënten voor e lekkerste romesco salsa delen we hieronder!

Dit heb je nodig voor romesco recept!

 • 3 of 4 rode paprika’s;
 • 125 gram amandelen;
 • 200 ml olijfolie;
 • 50 ml rode wijnazijn;
 • 50 gram brood;
 • 2 tenen knoflook;
 • afgestreken theelepel gerookt paprikapoeder;
 • theelepel gemalen rode peper;
 • zout (naar smaak).

There we go!

 1. Rooster de paprika’s onder de grill of op open vuur (barbecue of in de vlam van het gasfornuis) totdat de buitenkant zwart geblakerd is en de binnenkant zacht is. Doe de paprika’s daarna in een afgesloten kom of bak en wikkel deze kom in met een theedoek. De paprika’s garen dan na en het velletje komt daarna makkelijker los.
 2. Plet de tenen knoflook en doe met de helft van de olijfolie in een pannetje op medium vuur. Snij het brood in stukken en bak in de olijfolie tot volledig krokant. Zet opzij.
 3. Rooster de amandelen tot deze licht verkleuren.
 4. Ontvel na ongeveer 15 minuten de paprika’s en verwijder de zaadjes. Als er in de tussentijd vocht uit de paprika’s is gelopen dan kun je dit ook gebruiken.
 5. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pulseer totdat de romesco de gewenste textuur heeft. Wat de gewenste textuur is, is moeilijk te beschrijven en voor iedereen anders. Voor mij is dat die van een smeerbare tapenade met kleine stukjes amandelen.
 6. Het is raadzaam om vlak voor het bereiken van de (ogenschijnlijk) juiste textuur de romesco nog even te proeven. Je kunt dan makkelijk naar smaak nog wat van een of meer ingrediënten toevoegen aan je recept, voordat je de romesco tot de juiste textuur draait.

Wanneer ga jij dit romesco recept maken?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

romesco maken – romesco salsa

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.