Zo herken je hooikoorts + tips!

Alle pollen verzamelen!!! Het hooikoortsseizoen is weer van start en voor je het weet heb jij de vreselijke kwalen ook te pakken. Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een veelvoorkomende allergische reactie op pollen van bomen, gras en planten. Deze allergische reactie kan zich op verschillende manieren uiten en kan bij sommige mensen echt heel heftig zijn, waardoor lekker genieten van het voorjaar geen pretje meer is. In dit artikel gaan we dieper in op wat hooikoorts nou precies is, wat de oorzaken zijn, hoe je hooikoorts herkent en wat je kunt doen om de symptomen te verlichten!

hooikoorts herkennen, hooikoorts symptomen, hooikoorts tips, hooikoorts voorkomen

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is dus een allergische reactie op pollen van grassen, bomen, struiken en bloemen. De ene persoon is hier meer allergisch voor dan de ander en het kan soms ook nog verschillen voor welke pollen. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem van het lichaam reageert op de pollen alsof ze een bedreiging vormen. Hierdoor maakt het lichaam histamine aan, wat resulteert in de typische symptomen van hooikoorts.

Hooikoorts symptomen zijn onder andere:

  1. Niezen
  2. Loopneus of verstopte neus
  3. Jeukende neus, ogen of keel
  4. Tranende of rode ogen
  5. Vermoeidheid
  6. Hoofdpijn

Wat zijn de oorzaken van hooikoorts?

Zoals we hierboven al benoemde is de oorzaak van hooikoorts een allergische reactie op pollen van grassen, bomen, struiken en bloemen. Bij sommige mensen kan deze allergische reactie worden veroorzaakt door een versterking van andere allergenen zoals schimmel of huisstofmijt. Lekker dan!

Daarbij kan de ernst van de hooikoortssymptomen variëren afhankelijk van het seizoen en het type pollen waarvoor iemand allergisch is. Hooikoorts komt veel voor in Nederland. Het is een van de meest voorkomende allergieën, waar ongeveer 10-20% van de bevolking last van heeft. Het seizoen van hooikoorts in Nederland loopt van februari tot september, waarbij de piek meestal in mei en juni ligt. Daarbij kan het tegenwoordig ook zo zijn, dat je dit seizoen opeens wel last hebt van symptomen, terwijl je nog nooit hooikoorts hebt gehad. Lang leven de klimaatveranderingen van de wereld.

hooikoorts herkennen, hooikoorts symptomen, hooikoorts tips, hooikoorts voorkomen

Hoe kun je de symptomen van hooikoorts verlichten?

Als je last hebt van een jeukende kop en veel snot is dit uiteraard de vraag waar je het liefst antwoord op hebt. Thank god zijn er verschillende manieren om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Hieronder staan enkele veelvoorkomende remedies:

  1. Vermijd blootstelling aan pollen: Blijf binnen op dagen met een hoog pollen gehalte, vooral op winderige dagen. Houd de ramen gesloten en gebruik airconditioning om de luchtvochtigheid laag te houden. Let er wel op dat een airconditioning ook kan bijdrage aan een te droge lucht, waar je ook weer keelpijn van kunt krijgen.
  2. Gebruik medicatie: Over-the-counter oftewel bij de drogist kun je antihistaminica, decongestiva en neussprays kopen om te helpen de symptomen van hooikoorts te verlichten. Raadpleeg altijd een arts voordat je deze medicatie gebruikt.
  3. Probeer immunotherapie: Immunotherapie, ook wel allergie shots genoemd, kan de immuunrespons op pollen verminderen en de symptomen van hooikoorts verminderen.
  4. Natuurlijke remedies: Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen om de symptomen van hooikoorts te verlichten, zoals het drinken van kamillethee en het gebruik van lokale honing.

Hoe kun je hooikoorts voorkomen?

Heb je hier last van, dan ben je helaas vrijwel altijd de sjaak. Hooikoorts is helaas niet volledig te voorkomen… Wel zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op symptomen te verminderen:

Vermijd blootstelling aan pollen: Blijf binnen op dagen met een hoog pollen gehalte en houd de ramen gesloten. Als je naar buiten gaat, draag dan een zonnebril om de ogen te beschermen en gebruik eventueel een masker zoals je dat in de Coronatijden ook deed. 🙂

Heb jij last van hooikoorts?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!