5 Minder bekende groentesoorten die jij moet proberen!

Dat veggies gezond zijn, hoeven wij jou niet meer te vertellen. Broccoli is inmiddels een bekende groente in ons schap, maar wist je dat dit pas sinds de laatste 20 jaar echt bekend is in Nederland en rond de 17e eeuw pas vanuit Azië naar Italië kwam. Nu niet meer weg te denken, evenals avocado. Toch zijn er nog genoeg minder bekende groentesoorten, die nog niet van zo vanzelfsprekend zijn… En daar laten wij jou vandaag graag kennis mee maken. Lees snel verder en ontdek nog meer ‘groene’ en healthy variaties voor in jouw groentela! 

groentesoorten groente

#1 Meiraap

Een vergeten groeten, maar af en toe gewoon op de markt te vinden. Vooral in het voorjaar als de lente weer begint, vind je de meiraap. Een knolraap waarvan je zowel de knol als het blad goed kunt eten. De lichtzoete smaak is erg zacht en mals van structuur.

#2 Lamsoor

Nee dit is zeker niet het oor van een klein en lief lammetje. Deze zilte en zoutachtige groente is met zijn zoute smaak heerlijk om puur te bereiden zoals hij is. Ideaal als je het ons vraagt, want bij het koken hoef jij geen zout meer toe te voegen. Ook een fijn weetje; in slechts 5 minuutjes kook jij deze groente ready to eat!

#3 Wortelpeterselie

De wortel van deze groente is ongeveer net zo dik als een winterpeen. Steeds vaker kun je de wortelpeterselie vinden in het biologische schap. Vroeger werd de wortelpeterselie in de Indiase geneeskunde gebruikt als geneesmiddel bij urineweginfecties. Tevens is het goed voor de lever en het bloed. Erg gezond dus! Vanaf half september tot eind april is deze wortel verkrijgbaar, maar ook is deze gemakkelijk zelf te kweken in je eigen moestuin.

#4 Schorseneren

Vroeger rond de Tweede Wereldoorlog werd deze groente erg veel gegeten. Anno 2017 is het een delicatesse en luxe product geworden in verschillende restaurants. Het is een houtachtige, donkerbruine wortel van ongeveer 20-30 cm lengte, die geschild moet worden. Schorseneren kun je het beste laten schrikken in kokend water, voordat je een poging waagt om ze te schillen. Dit is namelijk wel een klusje apart.

#5 Aardpeer

Deze zonnebloemachtige groene komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en heeft een milde en zoette smaak. In Nederland groeit de aardpeer ook uitstekend en soms wordt hij zelfs als onkruid gezien. De verste aardperen kunnen zelfs rauw gegeten worden en hebben een knapperige en krokante smaak, net als radijsjes. Sommige mensen vinden ze tevens smaken naar artisjok.

Was jij al bekend met deze groentesoorten?

Bron: Variatie in de keuken / groentegroente
Bron beeld: Unsplash

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

minder bekende groentesoorten – groente – onbekende groente

© 2022 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.