Dit zijn de leukste wandelroutes in Nederland

Nee, je bent niet per ongeluk op een artikel van de lokale VVV beland en we zullen je ook niet adviseren om een paar stevige stappers en een afritsbroek aan te schaffen, maar ook bij The Daily Dutchy kunnen we een mooie wandeling op zijn tijd zeker waarderen. Met name de herfstmaanden lenen zich hier perfect voor. Even ontsnappen aan de drukte van de stad en één worden met jezelf terwijl je door de goudgele bladeren stapt. Zonnetje erbij en na afloop een dampende kop pumpkin spice latte en de dag kan wat ons betreft niet meer stuk. Omdat ook ons kleine landje over tal van mooie wandelroutes en natuurgebieden beschikt, hebben wij de (volgens ons) leukste wandelroutes in Nederland voor je verzameld.

En wil je het helemaal goed aanpakken? Combineer je wandeltocht dan met een nachtje of weekendje weg in een natuurhuisje.

wandelroutes nederland

Wandelroute langs de Loonse en Drunense Duinen

Ben je in de Sahara of toch gewoon in Nederland? De uitgestrekte vlaktes met stuifzand en prachtige natuur zouden je bijna aan het twijfelen brengen, maar toch bevind je je hier in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied met bossen en zandvlaktes bevindt zich ten noordoosten van het in Noord-Brabant gelegen Loon op Zand en is ruim 2700 hectare groot.

De in het midden gelegen zandvlakte is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, vindt je hier een geheel eigen natuur. Zo is de grond dankzij het zand erg droog en leven hier zandbijen en hagedissen. Ook kan het hier door de uitgestrekte vlaktes flink waaien, wat ervoor zorgt dat het landschap continu verandert. De natuur ligt hier bedolven onder een laagje zand en de schapen die hier rondlopen houden de heide kort. Kortom, een bijzonder en uniek stukje Nederlandse natuur.

Wandelliefhebbers kunnen hun hart in de Loonse en Drunense Duinen dan ook zeker ophalen. Er lopen maar liefst zeven wandelroutes van natuurmonumenten door het gebied. Naast wandelen is dit gebied ook zeer goed geschikt om paard te rijden, te mountainbiken of een uitgebreide picknick te houden.

Loonse en Drunense Duinen, wandelroutes nederland, natuurgebied, natuurgebieden, wandeling

De wandelroutes van Nationaal Park Veluwezoom: Laag Soeren

Laag Soeren is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Dit natuurgebied maakt onderdeel uit van de Veluwe. De Veluwezoom is het oudste nationaal park van Nederland en doet qua heuvels niet onder voor Zuid-Limburg. De Veluwezoom is een prachtig natuurgebied dat in elk seizoen zijn eigen charme heeft. Zo zijn de uitgestrekte heiden in de voorjaars- en zomermaanden bedolven onder kleurrijke bloemen en neemt de natuur in het najaar een prachtige gouden kleur aan. Wie echt voor de rust komt, zal hier vooral in de wintermaanden op zijn plek zijn. Dan is het hier namelijk heerlijk rustig.

Laag Soeren vormt een onderdeel van de Veluwezoom en is met name in de wintermaanden een zeer rustig gedeelte van het park. Houdt restaurant De Priesnitzhoeve aan als startpunt voor je wandeling door dit gebied. Hier kun je gratis je auto parkeren en na afloop een welverdiend stuk appeltaart eten. Ook vind je op deze parkeerplaats aanwijzingen voor de wandelroutes.

De wandelroutes van Nationaal Park De Hoge Veluwe: Hoenderloo

Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, vormt ook Nationaal Park De Hoge Veluwe onderdeel van natuurgebied de Veluwe. Hier vind je niet alleen uitgestrekte natuur en wilde dieren, maar ook kunst! Ja, je leest het goed. Ooit behoorde dit stuk grond namelijk tot het eigendom van het schatrijke echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Helene hield zich destijds bezig met het verzamelen van moderne kunst. Deze verzamelingen zijn nog steeds te zien in het Kröller-Müller Museum.

Hoenderloo is één van de ingangen van het park en het perfecte startpunt van je wandeling. Naast wandelen kun je hier overigens ook fietsen. En het leukste van alles is, deze kun je gratis huren bij de ingang van het park. Om er zeker van te zijn dat je niks mist van de hoogtepunten van deze route, kun je de door de ANWB samengestelde wandeling door dit gebied volgen. Om bij de ingang te komen navigeer je naar Houtkampweg 13 in Hoenderloo.

Nationaal Park Hogeveluwe, wandelroutes Nederland, natuurgebied, natuurgebieden, wandeling

Wandelen door het Baarnse Bos

Gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, bevindt zich het Baarnse Bos. Lange tijd behoorde dit bos tot paleis Soestdijk en was het bos een chic wandelgebied dat gebruikt werd door de Oranjes. En dat snappen we wel. Het bos heeft met haar kaarsrechte lanen en bomen die perfect met de kruinen naar elkaar toe gebogen staan een bijna statige uitstraling.

Vanaf het station van Baarn kun je het bos gemakkelijk bereiken. Maak een wandeling langs het mooie paleis Soestdijk en kasteel De Hooge Vuursche en geniet van de rust van het bos. En houd je het wandelen na een tijdje wel weer voor gezien? Plof dan neer bij eethuys-café De Generaal of het aan de spoorovergang gelegen eetcafé Spoorzicht.

Het Baarnse Bos, natuurgebied, wandeling

Wandelen aan de kust in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is gelegen tussen de kust en Haarlem en strekt zich uit van de kust van Zandvoort tot aan IJmuiden. Met zo’n 3800 hectare is dit natuurgebied een oase van rust in de buurt van de Randstad. In het park kun je niet alleen mooie fiets- en wandeltochten maken, je kunt er ook goed paardrijden en in de zomer (of voor de echte dare devil ook daarbuiten) zelfs zwemmen. En dat is niet alles, je kunt hier namelijk ook bizons spotten, ook wel wisenten genoemd. En dat is vrij bijzonder, want een aantal jaar geleden was deze diersoort bijna uitgestorven. De grootste kans om de dieren te spotten, heb je vanaf Wisentuitkijkpunt en wandelroute Wisentenpad. Wil je het helemaal goed aanpakken? Ga dan met een boswachter mee op wisenten excursie. Het boeken van een excursie kan op de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het natuurgebied is dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang geopend voor bezoekers en beschikt over 20 verschillende ingangen. Bekijk welke ingang voor jou het handigst is met behulp van de overzichtskaart op de website.

Wat is volgens jou de mooiste wandelroute van Nederland?

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Pinterest en Instagram!

wandelroutes in Nederland – wandeling – Nederland

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.