Het Chinees Restaurant Syndroom

Héérlijk zo’n rijsttafel voor twee personen bij de afhaalchinees, waar je met zijn zessen van kan eten… Wij Hollanders houden ervan! En dit vooral bevestigt, als blijkt dat de hele buurt op zondag hetzelfde idee had als jij. kroepoek en sambal er bij en het smullen kan beginnen, maar wist je dat je er hiernaast ook een allergische reactie bij kunt krijgen? En dit allemaal dankzij de smaakversterker Ve-tsin oftewel E-nummer E621. The Daily Dutchy knows best en vertelt je vandaag alles over het Chinees restaurant syndroom.
chinees

Smaakversterker ve-tsin is de boosdoener

Het Chinees restaurant syndroom bestaat al sinds 1968 en wordt veroorzaakt door de smaakversterker ve-tsin, ook wel bekend als E621. De smaakversterker zorgt voor net dat extra vleugje smaak in je eten. Erg lekker, maar helaas niet altijd even goed voor je lichaam. De smaakversterker wordt ook wel umami genoemd en is wetenschappelijk erkend naast zuur, bitter, zoet en zout als de vijfde smaakbeleving. Leuk om te weten, unami betekent ook wel ‘heerlijk’ of ‘hartig’.

E621 wordt namelijk samen met E951 gezien als een zeer gevaarlijke E-nummer. Inname van Ve-tsin oftewel E621 hoeft bij de meeste mensen geen klachten te veroorzaken, maar mocht dit wel het geval zijn dan kan men last krijgen van de volgende symptomen. Vaak beginnen de klachten met enorme buikkrampen gevolgd door diarree, hoofdpijn, een stijve nek, tintelende vingers en braken. Ook kan men last krijgen van gejaagdheid, hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, sufheid en slapeloosheid. (Ik Vivian heb hier zelf heel veel last van. Na het eten van een Chinese maaltijd kan ik de klok er op gelijk zetten, dat ik een plafonddienst draai) Daarbij is uit verschillende onderzoeken gebleken dat inname van E621 ook neurotoxisch kan zijn en daarbij giftig en schadelijk voor het zenuwstelsel en de hersenen. Zo kan de smaakversterker ook leiden tot woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, persoonlijkheidsveranderingen en gedragsstoornissen. De bovenstaande symptomen kunnen per persoon in meerdere en mindere maten voorkomen.

Good to know

Niet alleen bij de Chinees wordt ve-tsin toegepast, zelfs in de supermarkt vind je in verschillende potjes en verpakkingen met het nu welbekende E621! Let dus ook goed op als je bijvoorbeeld een pak Chips of een kant-en-klaar saus uit het schap pakt. Echter is het Chinees Restaurant Syndroom nooit wetenschappelijk bewezen, maar toch zijn er meerdere mensen ziek geworden na het eten van zo’n overvolle rijsttafel… Aangeraden wordt er dan ook bij erkenning van bovenstaande klachten E-nummer E621 te vermijden. Dat wordt goed de kleine lettertjes op de etiketjes lezen!

Wist jij dat E621, oftewel Ve-tsin zo schadelijk voor je lichaam kan zijn?

Bron: Gezondheidsnet, Dietcetera, Scientias, Goedgezond
Bron beeld: Weheartit, Tumblr

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2015 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.