10 E-nummers en toevoegingen die je beter kunt vermijden

E-nummers, ook wel conserveringsmiddelen genoemd, zijn bepaalde toevoegingen aan producten en eigenlijk zitten ze vrijwel overal in verwerkt. Maar hoe zorg je er nou voor dat je zo min mogelijk schadelijke E-nummers binnenkrijgt? Eén van de meest belangrijke dingen is om zorgvuldig het etiket te lezen. Er zijn genoeg redenen om gevaarlijke E-nummers en toevoegingen, zoals geur- en kleurstoffen te vermijden. The Daily Dutchy vertelt jou graag welke dat zijn. Lees gauw verder!

E-nummers, gevaarlijke e-nummers, schadelijke e-nummers, conserveringsmiddel, kleurstoffen

#1 Zoetstoffen

E951 betreft Aspartaam. In de supermarkt hebben ze tegenwoordig overal een ‘’light’’ variant van of producten die zogenaamd suikervrij zijn. Het E-nummer E951 zit in deze producten verwerkt. Aspartaam staat erom bekend dat het een echte zoetmaker is. Helaas wel een zoetmaker die schadelijk is voor onze gezondheid. Zo heeft aspartaam invloed op de aanmaak van insuline en lijkt er zelfs een verband te zijn tussen dit gevaarlijke e-nummer en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en het risico op kanker.

#2 Glucose

Glucose is een van de meest bekende kunstmatige zoetstoffen en bovendien erg sterk van smaak. Je komt dit e-nummer tegen in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Het nadeel van glucose is dat het het cholesterolgehalte verhoogt en het kan zorgen voor eventueel weefselbeschadiging. Ook kan glucose het risico op diabetes verhogen.

#3 MSG

Beter bekend als ‘Monosodium Glutamaat’. Het desbetreffende E-nummer, E621, vind je voornamelijk in diverse soorten soep, slasauzen, chips en maaltijden uit de diepvries. Monosodium Glutamaat dient namelijk als smaakversterker. Het binnenkrijgen van te veel MSG kan leiden tot zeer vervelende bijwerkingen, denk bijvoorbeeld aan depressie, oogbeschadiging of vermoeidheid.

#4 Transvetten

Transvetten zijn een van de meest gevaarlijke stoffen in eten. Het zorgt er namelijk voor dat voeding langer houdbaar blijft. Transvetten vindt je met name in vet eten, zoals junkfood. Dit gevaarlijke e-nummer verhoogt het risico op het krijgen van een hartaanval, hartziekten of een hersenbloeding.

#5 Kleurstoffen

In diverse soorten voedingsmiddelen en dranken zitten kleurstoffen verwerkt. Eigenlijk is het heel erg lastig om kleurstoffen te vermijden, maar toch zou het verstandig zijn om minder voeding te nemen waarin kleurstoffen zijn verwerkt. Kleurstoffen kunnen namelijk bijdragen aan het ontstaan van vele vervelende effecten, zoals gedragsproblemen.

#6 Natriumsulfiet

Natriumsulfiet zit onder andere verwerkt in wijn. Ai… Allesbehalve prettig om te horen als echte wijnliefhebber, maar het is helaas niet anders. Als je voortaan op het etiket van een fles wijn kijkt, zal je het schadelijke E-nummer E221 opvallen. Mensen die gevoelig zijn voor natriumsulfiet kunnen op den duur last krijgen van hoofdpijn, ademhalingsproblemen of uitslag.

#7 Natriumnitraat

Eigenlijk is dit een kleur- en smaakstof die wordt gebruikt in diverse soorten vlees. Denk bijvoorbeeld aan spek en ham, maar ook in allerlei andere soorten vleeswaren. Het dient als smaakversterker en zorgt voor een mooie kleur van het vlees. Maar ook dit conserveringsmiddel kan erg gevaarlijk zijn voor je. Zo kan dit schadelijke E-nummer negatieve effecten hebben voor een goede werking van diverse organen in het lichaam.

#8 BHA/BHT

BHA staat eigenlijk voor ‘Butylhydroxyanisool’ en BHT staat voor ‘Butylhydroxytolueen’. Dit zijn conserveringsmiddelen die worden toegepast in ontbijtgranen, kauwgom, chips en plantaardige vetten. Het voordeel van dit conserveringsmiddel is dat het ervoor zorgt dat het desbetreffende voedingsmiddel zijn smaak behoudt en niet verandert van kleur. Nadeel is dat deze gevaarlijke e-nummers kunnen zorgen voor gedragsveranderingen en in het ergste geval de kans op kanker kunnen vergroten. Dit E-nummer is te herkennen aan E320.

#9 Zwaveldioxide

Let goed op het E-nummer E220 als je gevoelig bent voor astma. Dit kan door Zwaveldioxide namelijk verergeren en op en duur zelfs leiden tot bronchitis. Dit conserveringsmiddel is onder andere te vinden in bier, frisdranken, gedroogd fruit en sappen.

#10 Kaliumbromaat

Dit conserveringsmiddel is te vinden in diverse soorten graanproducten, waaronder brood en crackers. In het ergste geval kan dit gevaarlijke E-nummer leiden tot kanker. Nu is het natuurlijk niet zo dat je nooit meer brood of crackers kunt eten, maar het kan uiteraard geen kwaad om je hiervan bewust te zijn.

Ook interresant om te lezen, vermijd E61 oftwel, Het Chinees Restaurant Syndroom.

Wist jij dat deze E-nummers en toevoegingen zo schadelijk zijn?

Bron: Gezondheid.nu / Jessevandervelde

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

E-nummers – toevoegingen – conserveringsmiddelen – gevaarlijke E-nummers

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.