10 E-nummers en toevoegingen die je beter kunt vermijden

E-nummers zijn bepaalde toevoegingen aan producten en eigenlijk zitten ze vrijwel overal in verwerkt. Maar hoe zorg je er nou voor dat je zo min mogelijk schadelijke E-nummers binnenkrijgt? Een van de meest belangrijke dingen is om zorgvuldig het etiket te lezen. Er zijn genoeg redenen om bepaalde E-nummers en toevoegingen te vermijden en The Daily Dutchy vertelt jou graag welke dat zijn. Lees gauw verder!

chipsthumb

#1 Zoetstoffen
E951 betreft Aspartaam. In de supermarkt hebben ze tegenwoordig overal een ‘’light’’ variant van of producten die zogenaamd suikervrij zijn. Het E-nummer E951 zit in deze producten verwerkt. Aspartaam staat erom bekend dat het een echte zoetmaker is. Het schijnt zelfs dat het je korte-termijn geheugen aantast en je hierdoor minder slim wordt.

#2 Glucose
Glucose is een van de meest bekende kunstmatige zoetstoffen en bovendien erg sterk. Je komt het bijna in alle bewerkte voedingsmiddelen tegen. Het nadeel van glucose is dat het het cholesterolgehalte verhoogt en het kan zorgen voor eventueel weefselbeschadiging. Ook kan men hierdoor sneller Diabetes krijgen.

#3 MSG
Beter bekend als ‘Monosodium Glutamaat’. Het desbetreffende E-nummer, E621, vind je voornamelijk in diverse soorten soep, slasauzen, chips en maaltijden uit de diepvries. Monosodium Glutamaat dient namelijk als smaakversterker. Het binnenkrijgen van te veel MSG kan leiden tot zeer vervelende bijwerkingen, denk bijvoorbeeld aan depressie, oogbeschadiging of vermoeidheid.

#4 Transvetten
Transvetten zijn een van de meest gevaarlijke stoffen in eten. Het zorgt er namelijk voor dat het eten langer houdbaar blijft. Transvetten zit bijvoorbeeld ook verwerkt in vet eten, waaronder hamburgers en frietjes. Deze gevaarlijke stof vergroot het risico op het krijgen van een hartaanval, hartziekten of een hersenbloeding.

#5 Kleurstoffen
In veel diverse soorten voedingsmiddelen en drinken zitten kleurstoffen verwerkt. Eigenlijk is het heel erg lastig om kleurstoffen te vermijden, maar toch zou het verstandig zijn om minder voeding te nemen waarin kleurstoffen zijn verwerkt. Het schijnt namelijk dat het zorgt voor gedragsproblemen.

#6 Natriumsulfiet
Natriumsulfiet zit onder andere verwerkt in wijn. Ai… Allesbehalve prettig om te horen als echte wijnliefhebber, maar het is helaas niet anders. Als je voortaan op het etiket van een glas wijn kijkt, zal je E-nummer E221 aantreffen. Mensen die gevoelig zijn voor natriumsulfiet kunnen op den duur last krijgen van hoofdpijn, ademhalingsproblemen of uitslag.

#7 Natriumnitraat
Eigenlijk is dit een kleur, – en smaakstof die wordt gebruikt in diverse soorten vlees. Denk bijvoorbeeld aan spek en ham. Maar ook allerlei andere soorten vleeswaren. Het dient als smaakversterker en zorgt voor een mooie kleur van het vlees. Maar ook deze voedingsstof kan erg gevaarlijk zijn voor je. Het verslechtert namelijk diverse organen in het lichaam.

#8 BHA/BHT
BHA staat eigenlijk voor ‘Butylhydroxyanisool’ en BHT staat voor ‘Butylhydroxytolueen’. Dit zijn conserveringsmiddelen die worden toegepast in ontbijtgranen, kauwgom, chips en plantaardige vetten. Het voordeel van dit conserveringsmiddel is dat het ervoor zorgt dat het desbetreffende voedingsmiddel zijn smaak behoudt en niet verandert van kleur. Nadeel is dat het kan zorgen voor verdragsveranderingen en in het ergste geval de kans op kanker vergroot. Dit E-nummer is te herkennen aan E320.

#9 Zwaveldioxide
Let goed op het E-nummer E220 als je gevoelig bent voor astma. Het kan eventueel leiden tot bronchitis. Dit conserveringsmiddel is voornamelijk te vinden in onder andere bier, frisdranken, gedroogd fruit en sappen.

#10 Kaliumbromaat
Dit conserveringsmiddel is te vinden in diverse soorten graanproducten, waaronder brood en crackers. In het ergste geval kan het kanker veroorzaken. Nu is het niet zo dat je nooit meer brood of crackers moet eten als ontbijt.

Ook interresant om te lezen, vermijd E61 oftwel, Het Chinees Restaurant Syndroom.

Wist jij dat deze E-nummers en toevoegingen zo schadelijk zijn?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Bron: Gezondheid.nu / Jessevandervelde
Bron Beeld: Pixabay

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2016 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved