Recept | Zo maak je zelf pitabrood

Wij zijn echt gek op pitabrood! Heerlijk na het stappen, goedgevuld met shoarma en een klodder knoflooksaus, maar ook erg lekker met falafel en hummus. Je kunt natuurlijk in de supermarkt een kant-en-klaar pakkie kopen en deze de oven in schuiven, maar zelf maken is gezonder en véél lekkerder! Hoe je dat maakt? Easy! We leggen je het graag uit aan de hand van dit makkelijke gezonde pitabrood recept.

recept pitabrood

Waar komt pitabrood vandaan?

In Nederland vooral bekend als shoarmabrood, maar in Griekenland vind je pitabrood ook onder de naam “pita” in Turkije onder de naam “pide” en in Marokko onder de naam “khubiz”. De oorsprong van dit lekker brood? Volgens het internet en onze vriend Google komt het broodje bij de Bedoeïen vandaan, een Nomadenvolk.

Dit ronde en platte broodje met een zachter korst, wordt meestal opengesneden vanuit het minden en vervolgend gevuld met allerlei lekkernijen. Pita gyros, pita shoarma, pita falafel of zoals wij het weleens eten met een vegetarische shoarma gemaakt van oesterzwammen… Een leuk pitabroodjes weetje. In sommige landen wordt dit broodje ook gebruikt ter vervanging van een bord!

Dit zijn de pitabrood ingrediënten

 • 500 gram tarwebloem
 • 150 ml melk
 • 150 ml water
 • 5 gram gedroogde gist
 • Goede scheut olijfolie
 • Flinke snuf zout 

Zo maak je pitabrood zelf

 1. Meng in een grote kom of schaal de melk en water (op kamertemperatuur) met het gist en laat 5 minuten staan. 
 2. Meng daarna ongeveer 1/3 van de bloem erdoor en voeg vervolgens het zout toe. Zout doodt gist als het daarmee in direct contact komt, vandaar dat we eerst een gedeelte van de bloem toevoegen. 
 3. Meng de rest van de bloem erdoor totdat zich een deeg vormt. Voeg olijfolie toe en kneed het deeg voor 5 minuten. Dit kan ook in een keukenmachine 
 4. Tip: als het deeg te ‘nat’ of plakkerig is om goed te kneden, laat het dan 20 tot 30 minuten in de kom rusten, afgedekt met een vochtige theedoek. Ook kan je tijdens het kneden nog wat extra bloem gebruiken (liever niet te veel). 
 5. Laat het deeg daarna 2 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur, wederom afgedekt met een vochtige theedoek. 
 6. Snijdt het deeg vervolgens in 8 stukken en rol deze stukken een voor een uit tot cirkels van ongeveer een centimeter dik. 
 7. Bak de broden een voor een in een hete koekenpan met een klein beetje olijfolie totdat deze gaar zijn, dat duurt ongeveer 4 minuten. Wikkel de broden direct na het bakken in een theedoek, zodat ze warm blijven en een beetje nagaren.

Hier gecombineerd met rode kool en een vega shoarma gemaakt van dungesneden champignons gemarineerd in shoarmakruiden. Zo bevat je gezond pitabroodje ook nog eens eens vitaminen!

Ben jij ook zo’n fan van pitabroodjes? Heb je wel is zelf pitabrood gemaakt?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookPinterest en Instagram!

Pitabrood maken – Pitabrood recept – brood recept – pitabroodjes – gezond pitabrood

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.