10 redenen om meer oesters te slurpen

Oesters! Of je wordt er helemaal wild van en kunt ze aan de lopende band achterover tikken… Of je nekharen gaan er recht van overeind staan en bij de eerste aanraking begin je al te kokhalzen. Team oester of team kokhals, oesters zijn gezond en Je kunt ze zelfs plukken in Zeeland.. In dit artikel geven we je 10 redenen en oester weetjes om meer oesters te slurpen!

oesters gezond oester weetjes

#1 Super gezond

Zo bevatten deze schelpdieren vitaminen B12, B3 en D. Vitamines waar je blij van wordt en die je humeur positief stimuleren. Ook bevatten oesters veel zink en magnesium. Goed voor de stofwisseling en voor na het sporten!

#2 100% natuurlijk

Daarmee doelen we er op, dat oesters gewoon in de natuur groeien en er geen poespas bij komt kijken. Zo kun je zelf oesters plukken in Zeeland!

Ook leuk om te lezen: De mossel van A tot Z!

#3 Laag in calorieën

Zoals we al eerder aangaven zijn oesters gezond en bevatten ze veel proteïne. Daarnaast zitten er in oesters slechts 80 calorieën per 100 gram. Doe mij er nog maar eentje!

#4 Meerdere smaken mogelijk

En dan doelen we niet op de vinaigrette, die je op je oester plurt voordat je hem naar binnen harkt, maar echt over de smaken van de oesters zelf. Zo kan het zijn, dat je de ene oester wel lekker vindt en de ander liever links laat liggen. Hoe dit komt? Oesters aan de Westkust zijn vaak wat ziltiger en oesters uit het Oosten hebben wat meer de smaak van de Oceaan.

Yerseke oesters plukken in Zeeland
Premier Yerseke – by The Daily Dutchy

#5 Langere houdbaarheidsdatum

Uiteraard geldt “hoe verser, hoe beter”, maar je kunt ze langer bewaren dan je denkt. In de koelkast, kun je oesters maar liefst 10 dagen bewaren. Twijfel je over de versheid van oesters? Je neus vertelt je precies of je de oester nog kunt eten!

#6 Tegen verkoudheid

Weer een lekker gezondheidsweetje… maar oesters kunnen helpen je weerstand te verhogen en daarmee een verkoudheid tegen te gaan.

#7 Lustopwekkende

In the mood for food… met dit lekkere hapje ben je in de mood door food! Helaas is dit niet wetenschappelijk bewezen, maar het schijnt zo te zijn dat Casanova wel 50 oesters per dag at en om die reden de vrouwen niet van hem af kon slaan!

#8 Wellicht vind jij wel een parel

Dit is geen fabeltje! Het kan zo zijn, dat jij je zomaar verslikt in een parel. Hoe gaaf zal dat zijn? Deze parels komen tot stand door een onzuiverheid als bijvoorbeeld een zandkorrel in de schelp. De oester kan deze niet kwijt raken en om zichzelf te beschermen van binnenuit wordt er parelmoer afgezet. De zandkorrel veranderd vervolgens in een parel. Het lijkt wel een sprookje…

#9 Uit eigen land

Oesters plukken doe je in Zeeland! Zo zijn de mooie Grevelingen en de Oosterschelde de belangrijkste plekken. Je vindt ze hier uit eigen natuur en kweekplaatsen. Zo is Yerseke de meest bekende plek en hier vind je ook nog veel meer fantastische schelp en schaaldieren. Eet je liever oesters uit het buitenland? Dan ben je bij onze buren in Frankrijk als grootste aanbieder aan het juiste adres.

#10 een delicatesse waar je veel mensen blij mee maakt

Deze delicatesse zijn het lekkerst van september tot mei! Gelukkig maak je er het hele jaar mensen blij mee, omdat er veel gekweekt worden. Het duurt per oesters zo’n 3 jaar voordat hij gevormd is tot de oester, die je kunt opeten. Kom je op een diner of feestje met een schaal oesters aan, dan weten wij zeker dat je er veel mensen blij mee maakt!

Wist jij dat oesters zo gezond zijn? Ken jij nog leuke oester weetjes?

Oester weetjes – schelpdieren – gezond