Sportief bezig? Deze voedingstoffen kan je lichaam niet missen!

Nu The Daily Dutchy’s Vivian bijna dagelijks in de sportschool staat, weet ze hoe belangrijk het is om lief voor je lijf te zijn. Wanneer je beweegt gebruik je namelijk naast je spieren, ook je gewrichten en botten. Bij een flinke workout kan je lijf dus wel wat extra voedingstoffen gebruiken. Benieuwd welke voedingsstoffen je lichaam tijdens het sporten niet kan missen? The Daily Dutchy knows best!

voedingsstoffen sporten spieren

1.  Voor de gewrichten: Curcumine

Ik hoor je denken…. Curcumine watte!? Curcumine is een werkzame stof uit de Kurkuma plant (ook wel geelwortel genoemd) en wordt in landen zoals India en China al eeuwenlang gebruikt als een medicijn.

In Nederland kennen we kurkuma vooral als een kruid, te koop bij de supermarkt, dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld rijst op smaak te brengen. Ook lekker in groentegerechten of smoothies.

Dankzij deze stof in dit fijne plantje houd jij je gewrichten soepel. Winning!

2. Voor de spieren en zenuwstelsel: Magnesium

Heel veel last van spierpijn na het sporten? Magnesium is de oplossing. Het helpt bij de energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Ook helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren. Geen verkrampingen dus voor jou!

Naast het behoud van sterke en soepele spieren en het vrijmaken van energie, helpt magnesium ook botten en tanden sterk te houden en heeft het een gunstige invloed op het concentratievermogen en het geheugen. Win-win!

Magnesium vind je in graanproducten zoals tarwebrood, in sojabonen, noten en groene groenten zoals spinazie. Ook kun je uiteraard magnesium slikken als voedingssupplement.

voedingsstoffen sporten

3. Voor de botten, spieren en zenuwstelsel: Calcium

Calcium vind je onder andere in melk en is erg belangrijk voor de botten in je lijf. Het helpt ze sterk houden. Hoe meer calcium je dus op jonge leeftijd binnenkrijgt, hoe langer de botten stevig en sterk blijven. Net als magnesium is calcium tevens goed voor het zenuwstelsel en het herstel van je spieren. Deze combinatie in voedingssupplementen kom je dus ook vaak tegen!

Helaas blijven we niet eeuwig jong en wordt bij het ouder worden de opname van calcium en de aanmaak van vitamine D minder. Bij vrouwen in de overgang wordt calcium bijvoorbeeld minder goed opgenomen vanwege de hormonale schommelingen. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vrouwen vanaf 50 jaar 10 mg en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar 20 mg vitamine D in te nemen, wat helpt om de opname van calcium in balans te houden.

Calcium vind je vooral in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Melk is goed voor elk! Daarnaast zit het ook in noten, peulvruchten en groene groenten zoals broccoli, Chinese kool en postelein.

4. Voor botten en spieren: Vitamine D

Zoals we hierboven aangaven speelt Vitamine D ook een belangrijke rol als het gaat om de opname van calcium in de botten. Goed om deze twee voedingsstoffen dus samen te nuttigen, zodat ze elkaar kunnen versterken in de werking. Vitamine D helpt tevens de spieren sterk houden.

De meeste vitamine D maakt je huid zelf aan onder invloed van zonlicht. Slechts een klein deel halen we uit voedingsmiddelen zoals vette vis.

Nice to know

Een paar leuke weetjes op een rij!
– De sterkste spier van je lichaam is de tong!
– Het sterkste bot is de kaak.
– Mannen hebben gemiddeld 30% meer spieren dan vrouwen… (Oneerlijk maar waar!)
– Het kleinste spiertje bevindt zich in je middenoor, ook wel bekend onder de naam Stapedius.
– De spieren in je ogen bewegen dagelijks tot wel 100.000 keer!

Gebruik jij extra voedingsstoffen na het sporten? 

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

voedingsstoffen – sporten

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.