Wow! Dit doet koffie met je gezondheid

De ochtend beginnen met een verse kop koffie is voor velen een vast ochtendritueel. Of je de dag nu start met een espresso of een flatwhite, dat bakkie pleur en de cafeïne helpen je de ochtend goed te starten. Maar hoe gezond is koffie eigenlijk voor je? The Daily Dutchy knows best en zocht daarom uit wat de nadelen van koffie zijn. En geloof ons, wij als echte koffieliefhebbers vonden het schrijven van dit artikel dan ook zeer confronterend. Lees gauw verder!

koffie gezond nadelen bakkie pleur

#1 Doorbloeding

De voornaamste reden waarom men koffie drinkt is omdat het hen energie geeft en het ervoor zorgt dat zij zich beter kunnen concentreren. Toch kan het ervoor zorgen dat de doorbloeding naar je hersenen niet helemaal soepel verloopt. Denk bijvoorbeeld aan voedingsstoffen die worden aangevoerd en afvalstoffen die worden afgevoerd. Het proces hiervan wordt verslechterd door het nuttigen.

#2 Cholesterol

Het LDL-cholesterol is een bepaalde cholesterol die ervoor kan zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. Door het nuttigen van koffie neemt dit type cholesterol toe. Diterpenen zijn stoffen, die het risico verhogen. Echter geldt dit alleen voor mensen die hun koffiezetten met een papieren filter. Voor een normale filter geldt dit dus niet. Toch maar overstappen op andere soort filters vanaf nu?

#3 Lever

Men weet dat alcohol een slechte invloed heeft op ons lever, maar velen weten niet dat koffie hetzelfde effect heeft. Enzymen in de lever zorgen voor het afvoeren van gifstoffen. Naarmate je ouder wordt maakt je lever minder enzymen aan, waardoor het moeilijker wordt om gifstoffen af te breken. Hierdoor ontstaat er binnen een geruime tijd aanslag op de lever.

#4 Bloedarmoede

Natuurlijk wilt dit niet zeggen dat mensen die bloedarmoede hebben, koffiedrinkers zijn. Toch kan het wel een van de oorzaken zijn van bloedarmoede. Mensen die niet voldoende ijzer binnenkrijgen kunnen eerder te maken krijgen met bloedarmoede. Het drinken van koffie neemt de toename van ijzer in het lichaam af. Wat wel tegenstrijdig is, is dat het de kans op leverkanker vermindert. Dus dit nadeel heeft ook zijn voordeel.

#5 Acrylamide

We spraken zojuist over het feit dat de kans op leverkanker vermindert. Echter zit er een stof in koffie die de kans op kanker kan vergroten, namelijk acrylamide. Dit schijnt voornamelijk in de oplosversie te zitten, dus als jij zelf je eigen verse kop koffie zet, gaat er in dit geval een last van je schouders. Natuurlijk moet je je nu niet al te schuldig voelen na het zetten van een kop door middel van oploskoffie. Want geef nou zelf toe: het bespaart enorm veel tijd, zeker in geval van haast in de ochtend.

Ook leuk om te lezen!

#6 Bloeddruk

Het gevolg van te veel druk op de aderen is dat het de bloeddruk verhoogt. Onderzoekers zweren dat koffie ervoor zorgt dat je aderen verstijven waardoor dit effect ontstaat. Of het echt waar is, durven wij niet te zeggen.

#7 Angst

Iedereen is anders en daarom hebben diverse factoren ook een totaal verschillend effect op de een dan op de ander. Voor velen is een bakkie pleur een goed hulpmiddel om vrolijk en opgewekt voor de dag te komen, maar voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne heeft dit een andere uitwerking. Het kan ervoor zorgen dat je je onrustig en angstig gaat voelen.

#8 Hoofdpijn

Heb jij last van migraine? Denk dan voortaan nog maar eens twee keer na of je nog wel jouw ochtend wilt beginnen met een verse kop koffie. Eerder schreven we al over wat koffie doet met je hersenen en aderen. Door te veel spanning in de hersenen kun je hoofdpijn krijgen. Wellicht is het drinken van (te veel) koffie de reden waarom jij de volgende keer hoofdpijn hebt.

#9 Drug

Voor veel mensen heeft cafeïne een verslavende uitwerking. Hierdoor krijg je continu zin om meer te nuttigen van koffie. Denk bijvoorbeeld aan mensen die verslaafd zijn aan nicotine. Net als zij, kunnen koffiedrinkers ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen en zelfs chagrijnig worden, doordat hun behoefte niet wordt bevredigd. Ai… Maar koffie is ook zo ongelooflijk lekker!

#10 Slaap

Het voordeel van cafeïne is dat je je een stuk opgewekter voelt. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom men de dag start met een kopje . Cafeïne is als het ware een energy boost waardoor jij veel beter kunt presteren. Maar door de hoeveelheid energie (hoe meer  je drinkt, hoe meer cafeïne) kun je ook moeilijker in slaap komen.

Wist jij over de nadelen van koffie?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

koffie nadelen – koffie gezond – bakkie pleur

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved