Zo lang kun je verschillende dranken bewaren

Van een drankje op zijn tijd zijn we niet vies. Of dit nu om lekker speciaal biertje gaat, een Esma of een goed glas wijn! Met gezellig gezelschap komt de fles drank vaak wel op, maar op een doordeweekse dag zet je de fles drank liever weg voor een volgend gezellig moment. Dat je sterke drank langer kunt bewaren dan wijn is wellicht wel bekend, maar hoe lang kun je drank bewaren? Dit hangt af van het type alcohol en de bewaarcondities. Wij vertellen je aan de hand van dit artikel hoe lang je verschillende dranken kunt bewaren!

sterke dranken bewaren - hoe lang drank bewaren

Als je een fan bent van (sterke) drank, vraag je je misschien af hoe lang het kan worden bewaard en toch veilig kan worden gedronken of zonder dat de smaak veel veranderd. Het antwoord hangt af van het type alcohol en de bewaarcondities. We leggen je per drank uit hoe lang je deze drank kunt bewaren!

Zo lang kun je bier bewaren

Bier is meestal tot zes maanden na de houdbaarheidsdatum veilig te drinken als het op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Bier verliest echter na verloop van tijd zijn smaak of krijgt een andere nasmaak. Gelukkig drink je in de meeste gevallen een biertje meteen op, maar mocht je een biertje tegenkomen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, dan raden wij je aan het gewoon te proeven.

Zo lang kun je wijn bewaren

Wijn kan redelijk lang bewaard worden mits de fles goed bewaard wordt op een koele, donkere plaats. Het is belangrijk om wijn niet in direct zonlicht of in de buurt van warmtebronnen te bewaren zoals de verwarming, omdat hij hierdoor snel kan bederven.

Hoe lang wijn bewaart kan worden hangt echter ook af van de kwaliteit en het type wijn. Sommige wijnen, zoals rode wijnen, kunnen jarenlang bewaard blijven als ze op de juiste manier worden bewaard. Andere soorten, zoals witte wijn of rosé, hebben vaak een kortere houdbaarheid en moeten binnen een paar maanden worden gedronken. Sommige speciale oude wijnen kunnen zelfs veel langer worden bewaard.

Voor een open fles wijn geldt het volgende. Houd rekening met 3 tot 5 dagen na het openen van de fles en bewaar hem in de koelkast. Mocht je de fles luchtdicht afsluiten met bijvoorbeeld een Coravin, dan kun je hem langer bewaren na opening!

Zo lang kun je gedistilleerde dranken bewaren

Gedistilleerde dranken zoals wodka en whisky worden over het algemeen als eeuwig houdbaar beschouwd en kunnen daarom voor onbepaalde tijd worden bewaard als ze in een ongeopende verpakking bij kamertemperatuur of lager worden bewaard. Eenmaal geopend, moeten deze sterke dranken binnen twee jaar worden geconsumeerd voor een optimale smaak en kwaliteit. De smaak kan na twee jaar wat veranderen, maar het kan vooralsnog door het hogere alcoholpercentage geen kwaad om te drinken en helemaal niet als je het in de mix gooit :-).

Zo lang kun je likeuren bewaren

Likeuren hebben een verschillende houdbaarheid, afhankelijk van hun ingrediënten; sommige kunnen tot vijf jaar meegaan, terwijl andere ongeopend en gekoeld slechts een jaar houdbaar zijn. Na opening moeten likeuren binnen drie maanden worden geconsumeerd voor een optimale smaak.

Over het algemeen is drank relatief lang houdbaar als het op de juiste manier wordt bewaard, maar het is altijd de beste gewoonte om je drankjes binnen de aanbevolen tijd te drinken voor maximaal genot. Geniet, maar drink met mate!

Wat is jouw favoriete drankje? En wist jij hoe lang je verschillende dranken kunt bewaren?