7x Zo overleef je Dry January

Na de decembermaand, waarin de wijn en champagne rijkelijk vloeiden, gooien veel mensen het in januari over een andere boeg. Een alcoholvrije boeg wel te verstaan. Het houden van een Dry January lijkt namelijk elk jaar populairder te worden. Hartstikke goed natuurlijk, maar in de praktijk toch vaak een stuk lastiger dan vooraf wordt gedacht. Waar het op 2 januari, nog amper hersteld van de oud en nieuw kater, allemaal nog een makkie lijkt, blijkt dit halverwege de maand toch vaak een stuk pittiger. Daarom helpen wij je graag een handje. Met deze tips overleef jij Dry January en kom je januari alcoholvrij door!

dry january, alcoholvrije maand

#1 Schrijf je doelen op

Door voorafgaand aan de start van Dry January op te schrijven waarom je eraan begint en wat je ermee hoopt te bereiken, is het makkelijker om de maand vol te houden. Deze doelen kun je teruglezen op een moment dat je bijna voor gaas neigt te gaan of wanneer je even vergeten bent waarom je hier überhaupt aan begonnen bent.

#2 Leg de resultaten vast

Schrijf niet alleen je doelen op, maar ook de resultaten. Wat merk je aan je lichaam na een paar weken niet drinken? Voel je je fitter, is je huid beter en ben je scherper in je hoofd? Schrijf het op! Het opschrijven van deze voordelen maakt het makkelijker om vol te houden en vormen samen met je doelen een handig geheugensteuntje op moeilijke momenten.

>>> Lees ook: De eerste keer een maand zonder alcohol!

#3 Ga op zoek naar alternatieven

We kennen bijna allemaal dat gevoel op vrijdagmiddag, waarbij je verlangend uitkijkt naar de borrel met vriendinnen of dat etentje met je vriend. Vooral op deze momenten zal het lastig zijn om niet in oude gewoontes te vervallen. Ga daarom op zoek naar alcoholvrije varianten. Dit kan natuurlijk alcoholvrije wijn zijn, maar denk ook eens aan een mocktail of een fancy uitziende infused water. Klinkt misschien iets minder gezellig, maar je voelt je de dag erna in ieder geval wel een stuk frisser.

#4 Vind andere manieren om te ontspannen

Als je alcohol gebruikt om na een drukke dag te kunnen ontspannen, is Dry January het perfecte moment om op zoek te gaan naar een ander – gezonder – alternatief. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een sport waar je ontspanning uit kunt halen of probeer eens te mediteren. Alcohol is ten slotte alleen een verdovingsmiddel en geen echte oplossing voor je stress. Daarentegen zal je merken dat je van sporten of mediteren wél echt kunt ontspannen.

#5 Werk aan je summer body

Je weet wat ze zeggen: summer bodies are made in winter. En laat dit nu net een stuk makkelijker gaan wanneer je geen alcohol drinkt. Alcohol breekt je spieropbouw namelijk af en heeft hierdoor een negatieve invloed op de resultaten van je workouts. Gebruik deze tijd daarom nuttig en ga lekker sporten. Dit helpt je niet alleen om te ontspannen, maar heeft dus ook nog eens een positief effect op je sportresultaten. Win-win situatie dus.

dry january, alcoholvrije maand

#6 Zoek steun

Misschien wel de belangrijkste tip om Dry January vol te houden: vertel de mensen in je omgeving over je alcoholvrije maand, zodat ze je kunnen steunen en supporten. Zo kunnen ze hier rekening mee houden tijdens een etentje, maar je ook helpen herinneren aan je doelen, wanneer je het even zwaar hebt.

#7 Wees lief voor jezelf

Last but not least, wees een beetje lief voor jezelf. Natuurlijk is het doel om de hele maand niet te drinken, maar mocht je in het onverhoopte geval toch een keer de fout ingaan, wees dan niet te streng voor jezelf. Veel mensen hebben de neiging om bij één misstap direct op te geven en te denken dat de alcoholvrije maand geen nut meer heeft, maar dit is natuurlijk onzin. Oké, het doel was om niet te drinken, maar het drinken van één drankje in de hele maand is nog altijd een stuk beter dan geheel terug te vallen in oude gewoontes.

Met behulp van deze tips vliegt de maand waarschijnlijk zo voorbij en overleef jij Dry January. You got this!

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Pinterest en Instagram!

Dry January tips – zo overleef je Dry January

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.