Ben jij een perfectionist? Dan herken jij deze 10 trekjes

In een ieder schuilt een perfectionist. Bepaalde dingen in het leven wil je gewoon goed doen of liever gezegd op zijn best… Een controlfreak ten top als je tot de echte perfectionist behoort. The Daily Dutchy heeft maar liefst 10 perfectionistische trekjes op een rijtje gezet. Herken jij jezelf hier ook zo in? Dan kun je jezelf bestempelen tot een échte perfectionist!

perfectionist perfectionistische trekjes herkennen

#1 Werken in groepsverband

Een perfectionist legt de lat voor zichzelf (soms) hoger dan hij of zij kan verdragen. Hierdoor werkt een perfectionist gelieve zelfstandig, omdat je dan veel hogere eisen kunt stellen. Als perfectionist zijnde heb je niet de voorkeur om in groepsverband te gaan werken. Wanneer je in groepsverband werkt moet je rekening houden met anderen en hun eisen. Tevens ben je vaak van mening dat jij het werk beter zelf kunt verrichten dan het over te laten aan je groepsgenoten. Zo maak je de fouten liever zelf.

#2 Té serieus

Ongetwijfeld niet altijd even leuk, maar een perfectionist neemt vrijwel alles serieus. De meest kleine dingen zijn voor de perfectionist belangrijk. Men zegt al gauw dat perfectionistische mensen humorloos zijn. Als er een grap gemaakt wordt overdenkt een perfectionist dit nog vele malen in zijn of haar hoofd om er vervolgens later op terug te komen. Toch kun je dit als perfectionist ook als pluspunt zien, want je denkt over bepaalde dingen wel beter na dan een ander dit zal doen…

#3 Regelmatig lui

Ik hoor je denken… Lui!? In jouw ogen kan je nooit een keer ‘relaxen’, aangezien je zulke hogen eisen aan jezelf stelt. Hierdoor ben je in principe altijd aan het werk. Een dag niks doen is dan ook een enorme uitdaging voor een perfectionist. Je noemt jezelf dan al gauw lui, wanneer je geen productieve dag heeft gehad.

#4 Resultaat opleveren

Het gezegde ‘’Eerst zien, dan geloven’’, gaat zeker op voor een perfectionist. Na al dat harde werken wil een perfectionist een goed eindresultaat zien als bewijs voor de moeite, die hij of zij ergens in heeft gestopt. Zo lang het voor een perfectionist niet goed genoeg is, is hij of zij niet tevreden.

#5 Voorgaande werk is niet goed genoeg

Denk bijvoorbeeld aan eerder schrijfwerk wat je hebt geschreven. Voor een perfectionist stelt werk uit het verleden weinig voor. Het had namelijk veel beter gekund. Tevens kijkt een perfectionist liever naar de toekomst, waar hij of zij zich nog beter kan ontwikkelen.

#6 Regelmatig overwerken

In jouw hoofd ben je nooit klaar met werken, omdat je zeer hoge eisen aan jezelf stelt. Je zou het dan ook een nare eigenschap kunnen noemen, maar voor een perfectionist is het de normaalste zaak van de wereld. Je hebt dan ook absoluut geen negen tot vijf mentaliteit, maar werkt gerust in de avonduren door net zo lang totdat je tevreden bent over je eigen werk. Of je buikje begint te rammelen van de honger.

>>> Lees verder voor meer perfectionistische trekjes

#7 De grote criticus ben je zelf

Wanneer men feedback op je geeft, is het vrijwel altijd dezelfde feedback die je aan jezelf al meerdere malen hebt gegeven. Je bent soms ietwat te kritisch naar zichzelf toe. Wanneer je feedback krijgt op werk van een docent of werkgever pas je dit het liefst zo spoedig mogelijk toe bij je volgende opdracht. Jezelf bewijzen tegenover de ander is immers ook belangrijk voor jezelf.

#8 Irritatie om de kleinste dingen

Herkenbaar? Voor de meeste perfectionisten absoluut! Een perfectionist is niet alleen kritisch naar zichzelf toe, maar ook naar zijn omgeving. Hierdoor ben je spoedig geïrriteerd aan de kleinste dingen en dat is niet altijd even prettig voor de mensen om je heen.

#9 Uitstellen

Ongetwijfeld wekt dit punt veel vraagtekens bij je op, maar een perfectionist heeft zo nu en dan de neiging om dingen uit te stellen. Dit is een goede manier om te realiseren dat er hard gewerkt moet worden, waardoor je als perfectionist zijnde alsnog geneigd bent om net zo lang door te werken totdat je (in jouw ogen) perfect resultaat hebt geleverd.

#10 Richten op het nut van zaken

Een perfectionist vindt het verloren tijd om tijd in zaken te steken die geen nut hebben. Voor een perfectionist moet iets nuttigs zijn en tegelijkertijd iets kunnen opleveren. Soms gaat het zo ver dat je jezelf begint af te vragen wat het nut van de desbetreffende zaak is waar je op dat moment mee bezig bent.

Kun jij jezelf een perfectionist noemen?

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

perfectionist – perfectionistisch – perfectie – perfectionistische trekjes

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Jaimy Boer

Begint de dag niet zonder een grote kop koffie, heeft ontelbaar veel magazines en wil het liefst elke dag een bord truffel pasta naar binnen werken!