Van Bevergeil tot luizenpoep | 7 bizarre ingrediënten in dagelijkse producten

Aan de lunchtafel met collega’s, kom je zo nu en dan nog eens achter bizarre dingen, waarvan jij je afvraagt of dit klinkklare onzin is of pure waarheid!? “Wist je dat er in Sauvignon Blanc en verschillende soorten wijnen bevergeil zit?” Beverwat!? Ja dit hoorde we dus goed… Het ‘geil’ van de lieve bever zit in jouw glaasje wijn en evenals in vanillevla. Zonder dat we het beseffen, eten we vaker van dit soort vreemde ingrediënten. Ooit van luizenpoep gehoord!? Op potjes en etiketten vind je ze zo 1,2,3 niet meteen en worden ze aangeduid met E-nummer of term, zoals ‘natuurlijke aroma’s’. The Daily Dutchy zocht het uit en vertelt je graag welke vreemde ingrediënten, waar inzitten en hoe je deze bizarre ingrediënten herkent!

bevergeil luizenpoep vreemde ingrediënten e-nummer

#1 Bevergeil

Laten we maar meteen aftrappen met de reden, waarom we dit artikel schrijven op een lege maag. Bevergeil, ook wel bekend onder de naam castoreum. Bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen waarin dit stofje te vinden is. Bevers zelf gebruiken dit voor het invetten van de vacht, maar de mens heeft bedacht dit te gebruiken in onder andere parfums, wijnen, karamel en vanille… Hmmm heerlijk!

#2 Visslijm

Zin in een biertje of wijntje? Om deze drankjes helder te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van visslijm… Deze stof wordt verkregen uit gedroogde zwemblazen en vinnen van vissen. Klinkt zeer smaakvol! Echter heeft visslijm geen E-nummer of andere mooie benaming. Tevens hoeft de bierproducent het gebruik van vislijm niet op het etiket te vermelden…

#3 Geplette luizen

Fan van M&M’s en roze koeken en aardbeienyoghurt? Wellicht na het lezen van dit artikel niet meer… In deze producten zit namelijk karmijn, maar in de volksmond beter bekend als geplette luizen. Deze luizen leven op cactussen en is vooral geliefd door de mooie rode kleurstof die je krijgt als je deze luizen plet. Je herkent de geplette luizen in je producten met E-nummer E120.

#4 Luizenpoep

Dacht je dat geplette luizen al erg waren? De glans op appels, peren en citrusvruchten is te danken aan ‘Schellak’. oftewel: luizenpoep. Het E-nummer van Schellak is E904. In de praktijk blijkt de Schellak overigens ook vaak wat gemalen luizen te bevatten. Als je een glimmende appel eet, eet je dus niet alleen een beetje luizenpoep maar vaak ook een beetje gemalen luis. Yum!

#5 Huiden & Botten

Dit wist je waarschijnlijk al… want gelatine ( denk aan snoep) is gemaakt van botten. Het gaat hierbij vooral om semi-zacht snoepgoed als de bekende winegums en het geliefde Hollandse dropje, maar ook in pudding, stroopwafels en in meerdere soorten gebak zit vaak gelatine. Dit eiwitproduct wordt verkregen door de huiden en beenderen van varkens en koeien een lange tijd in water te laten trekken. Gelatine wordt tevens gebruikt voor de capsules van geneesmiddelen. Vroeger stond gelatine bekend onder E-nummer E459, maar vandaag de dag vind je het gewoon op de achterzijde van een verpakking onder eigen naam. Gelukkig worden deze bizarre ingrediënten vandaag de dag dus meteen duidelijk gemaakt.

#6 Schapenolie

Ook wel bekend al Lanoline. De olie die schapen produceren in hun wol. Het maakt je kauwgom lekker zacht tijdens het kauwen en je geliefde crèmes smeer je er soepel mee over je gezichtje. Je moet wat over hebben voor een babyhuidje… Gelukkig zitten deze bizarre ingrediënten niet overal in!

#7 Houtpulp

Van dit ‘geheime’ ingrediënt liggen wij vanavond nog het minst wakker… Toch wordt er af en toe een beetje houtpulp of beter bekend achter op de verpakking als cellulose toegevoegd aan jouw geliefde producten, die weinig vet bevatten, maar wel wat extra stevigheid nodig hebben. Denk aan kaas, dressings en ijs. “Mag ik wellicht een bolletje houtpulp op mijn hoorntje”?

Wist jij van al deze bizarre en vreemde ingrediënten af?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

Bevergeil – Bizarre ingrediënten in ons eten – Luizenpoep

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved