Dit is de reden waarom je buikpijn krijgt van suikervrije en light producten!

De wereld verandert gelukkig steeds meer in een ‘gezondere’ wereld, waar mensen bewuster worden van wat ze in hun mondje stoppen. Dat suikers niet goed voor het lijf zijn, is inmiddels algemeen bekend. Evenals het geweten dat suikervrije en light producten niet perse beter zijn. Uiteraard bevatten ze minder calorieën, maar wellicht is het je wel eens opgevallen dat je na het eten en drinken van suikervrije en light producten meer last kreeg van buikpijn een opgeblazen gevoel en eh… winderigheid? Wij vertellen je graag hoe dit komt!

Suikervrije en light producten

Suikervrije en light producten

Bij veel suikervrije snoepjes als jellybeans, winegums, chocolade en harde snoepjes komt een verstoring van het maag-darmkanaal veel voor. Je vraagt je wellicht af hoe suikervervangers in onschuldige kleine snoepjes in rampzalige diarree-triggers kunnen veranderen, maar gelukkig weten wij wat de boosdoener is!

Suikeralcohol! Jij ooit van gehoord?

Het heeft namelijk allemaal te maken met suikeralcohol. Suikerwat!? Ook wel de suikervervangers die vaak in snoep worden gebruikt. Ze bevatten minder calorieën, maar zijn vaak zoeter dan tafelsuiker. Je denkt op deze manier aan je guilty pleasure trekken te komen, zonder de nadelen, maar dit blijkt helaas anders te zijn!

Veel voorkomende namen van suikeralcoholen die je op etiketten van producten tegenkomt zijn bijvoorbeeld: sorbitol, mannitol, lycasin, malitol, xylitol, isomalt en gehydrogeneerde zetmeelhydrolysaten.  Heb je het allemaal onthouden? Maak anders een screenshot van dit stukje tekst als reminder!

Wees lief voor je lijf en minder met suikervrije & light producten

Om een lang verhaal kort te houden… is het voor ons lichaam lastig deze suikeralcoholen volledig te verteren, waardoor de stofjes dus in je lijf blijven. Je lichaam stuurt daardoor water naar je maag en darmen toe om deze suikers vervolgens noodzakelijk weg te “spoelen” uit je lijf.

Veel suikervrije en light producten genuttigd? Dan stroomt er dus een hoop water naar je maag en darmen met diarree tot gevolg. De overgebleven suikeralcohol in het lijf wordt gefermenteerd in je darmen, wat gas, een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. Not so charming!

Probeer de healthy fruitsnacks van Nada!

Geen buikpijn, krampen en winderigheid

Dus wat leren we van dit artikel? ‘Suikervrij’ en ‘light’ betekent dus niet dat het beter voor je is. Wij raden je dan ook aan om te genieten van de echte suikers in het leven. Geniet van je lekkere dessert, chocolade en snoepgoed. Uiteraard op zijn tijd. Minder met suikervrije en light producten. En bewaar de buikpijn, krampen en winderigheid maar voor andere gelegenheden!

Welk snoepgoed is jouw guilty pleasure? 

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

Bron beeld: Jonathan Borba

X The Daily Dutchy X

© 2020 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.