Huh? Dit wist je nog niet over de alpaca

De alpaca is natuurlijk hét dier van het moment. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel uitgebracht met een flinke lading alpaca saus er overheen. Van prints op kleding tot kussens in de vorm van een alpaca en een dekbed van alpacawol. Toch zijn er veel dingen die we eigenlijk niet weten over deze wollige beestjes. The Daily Dutchy is ook een grote fan en hebben daarom alle dingen die je nog niet wist voor je op een rijtje gezet. En dit zijn best opmerkelijke alpaca weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat je ze helemaal niet kunt knuffelen? WAT! 

Alpaca weetjes

#1 Alpaca’s zijn er in 22 kleuren

Oke, wij waren heel zeker van onze zaak toen we dachten dat er maar een paar kleuren alpaca’s bestaan. Maar naast het bekende wit, bruin en zwart zijn de beestjes in maar liefst in 22 kleuren te krijgen! Zo heb je ook nog de kleuren middelabrikoos, middelgrijsbruin en lichtzilvergrijs.

#2 Het geluid hoort niet

Heel grappig de filmpjes waarbij een alpaca een trillend geluid maakt, maar eigenlijk is de waarheid helemaal niet zo grappig. Als een alpaca een geluid maakt – dit zijn vaak de mannetjes – is het beestje drachtig en willen ze dus ook gaan dekken. En met het geluid proberen ze iemand te vinden die ze kunnen dekken. Best wel sneu dus!

#3 Het spugen is niet normaal

Ooit een alpaca zien spugen? Ook net zo grappig als het trillend geluid, maar de werkelijkheid is ook niet om te lachen. Een alpaca spuugt namelijk alleen als het drachtig is en spuugt alleen naar mensen als ze zich in het nauw gedreven voelt. Back off dus!

#4 Een lange drachttijd

Je wil het je misschien niet voorstellen, maar een alpaca is niet zoals vrouwen negen maanden zwanger. Het dier doet er iets langer over; namelijk elf en een halve maand wat uitloopt tot soms zelfs een jaar! Daar moet je toch niet aan denken?

#5 Beschuit met muisjes overdag

Na een (lees: behoorlijk!) lange drachttijd, hebben de beesten het wel goed voor elkaar. Ze bevallen namelijk altijd overdag. Dit heeft te maken met dat de dieren oorspronkelijk uit de bergen in Peru komen en het daar in de nacht vriest. Dat is dus geen onverwachts nachtwerk zoals bij andere dieren!

#6 Niet knuffelen!

Hoe wollig en zacht de beesten er ook uit zien, grote fans van knuffelen zijn het niet. Sterker nog, de dieren raken juist hartstikke gestresst als je je ze gaat overvallen met al je liefde. Een zachte aai of van een afstand toekijken is dus het beste wat je kunt doen.

#7 Tong zit vast

Onder de categorie ‘je-hebt-er-niets-aan-maar-toch-leuk-dat-je-het-weet weetje’: de tong van een alpaca zit vast in de mond. Ze pakken het eten op met hun lippen en likken pasgeboren alpaca’s dus ook niet schoon. Het pasgeboren diertje moet zichzelf dus zien te redden.

#8 Niet hetzelfde als een lama

Voor de duidelijkheid: een alpaca is geen lama en een lama is geen alpaca. Toch zijn ze wel familie! Maar dit zijn ze ook van de kameel. Daarnaast heeft een lama geen wol en een alpaca wel waar je zelfs kleding van kunt maken. En nu nooit meer de fout maken hé?

Wat vind jij het raarste weetje over de alpaca? 

Bron beeld: The Daily Dutchy – Vivian Secrève

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

alpaca weetjes – trend

© 2019 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reservedJaimy Boer

Begint de dag niet zonder een grote kop koffie, heeft ontelbaar veel magazines en wil het liefst elke dag een bord truffel pasta naar binnen werken!