5 Tips voor je reis naar meer zelfliefde

Lief zijn voor jezelf. Iets waar veel vrouwen en mannen nog steeds moeite mee hebben. Het is nooit goed genoeg en complimenten wuiven we makkelijk weg. Leren om van jezelf te houden is makkelijker gezegd, dan gedaan… Jij ziet enkel je imperfecties en hetgeen wat beter “moet” of kan. Tijd om te werken aan je mentale gezondheid. In dit artikel geven we je 5 tips voor je reis naar zelfliefde en hopen wij dat je na het lezen al een beetje meer van jezelf houdt!

tips voor zelfliefde mentale gezondheid

Wat is zelfliefde?

Een goede vraag, waar we zo 1,2,3 niet het perfecte antwoord op kunnen geven, want zelfliefde heeft voor een ieder een andere betekenis of invulling. Al met al gaat het er om, dat jij naar jezelf kunt kijken met trots en tevredenheid. Lekker in je vel zitten is hierbij belangrijk en je weet negatieve gedachten de baas te zijn.

1. De belangrijkste relatie is die met jezelf

Dat is een waarheid als een koe. De belangrijkste relatie, maar ook de langste relatie in het leven heb je met jezelf. Daarom is het zo belangrijk om voor jezelf je beste vriendin of vriend te zijn. Hierbij kan het helpen om te ontdekken wat jouw ontwikkelingspunten zijn. Het antwoord op deze vraag vind je vaak in de relaties met anderen. Wat vraag je van jezelf? En hoeveel geef je aan anderen? Vind je dit in balans? Of zie je dit wellicht op een andere manier? Waar haal jij het meeste geluk uit? Probeer dit te reflecteren voor jezelf en vind de behoeften, die jou gelukkig maken.

2. Focus op je mentale gezondheid en leer praten hierover

Goed om eerst te lezen: 5 factoren die je mentale gezondheid kunnen beïnvloeden. Niet goed in je vel zitten, heeft namelijk meteen invloed op je zelfliefde. Je belemmert jezelf in zo’n periode om van jezelf te houden. Praten over deze ontevredenheid en je mentale gezondheid kan hierbij helpen. Lees bijvoorbeeld ook onze tips: Zo werk je aan je mentale gezondheid!

3. Stop met jezelf vergelijken met anderen

Note to self! Ik (Vivian) vergelijk mijzelf helaas de hele dag door met iedereen. Continue een soort van wedstrijdje aan het voeren, met wie het beter doet… Erg frustrerend en om met de billen bloot te gaan, hiervoor ben ik ook in therapie. Leren om vooral de beste versie van mijzelf te zijn. Dit kost veel tijd, maar bewustwording is al stap één.

4. Niet iedereen hoeft jou te accepteren zoals je bent

Haha, vind ik ook lastig. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden en niet iedereen vind jou even leuk of aardig. Vind jij ook niet van iedereen toch? Probeer je leven te leven, zoals jij dat goed vindt en probeer niet continue acceptatie te zoeken bij anderen, door ze bijvoorbeeld te pleasen. Door altijd maar naar andermans verwachtingen te leven, weerhoud jij jezelf ervan om te groeien in je zelfliefde en je ware zelf te zijn.

5. Sta in verbinding met je innerlijke kind

We horen je denken… Wat is je innerlijke kind? Je kunt dit heel letterlijk nemen. Hoe was jij als kind vroeger, in wat voor nest ben jij opgegroeid, welke ervaringen en gebeurtenissen heb jij meegemaakt als kind, die jou vormen tot het mens wat je nu bent. Dit kunnen natuurlijk mooie gebeurtenissen zijn en minder mooie gebeurtenissen. Het leven vraagt van ons om snel volwassen te worden en hier komen lastige beslissingen om de hoek bij kijken. Welke leeftijd je ook hebt, probeer ook impulsief te zijn, maak grappen en maak verbinding met je innerlijke kind!

Heb jij je reis naar zelfliefde al gevonden? Heb je zelf nog tips voor zelfliefde?

Bron: pumaacademy.nl – Moreira Paskald – Vivian Secrève

reis naar zelfliefde – mentale gezondheid – tips zelfliefde

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.