Fuck The Mind | Zo werk jij aan je mentale gezondheid

Op The Daily Dutchy schrijven we veel over de perfecte “Healthy Lifestyle” en dan hebben we het meestal over gezond eten en sporten. Erg belangrijk, maar om deze doelen allemaal te behalen, vergeten we te kijken naar de basis. In deze drukke maatschappij is het namelijk erg belangrijk goed te zorgen voor je mentale gezondheid. Bewust en onbewust doe je dit wellicht al, maar met dit artikel willen we je graag wat houvast geven als de donkere wolken weer boven je hoofd hangen! 

mentale gezondheid tips

#1 Schone slaapster

Slaap is ontzettend belangrijk. Zonder slaap, kan je lichaam fysiek niet goed herstellen en mentaal wordt het zonder slapen al helemaal een zooitje. Slapen is goed voor je mentale gezondheid. Lees vooral onze tips als je slecht slaapt!

#2 Good Morning routine

De ochtend kan van groot belang zijn, hoe je verdere dag verloopt. Je merkt het wellicht wel van jezelf, wanneer je altijd voor je gevoel, gehaast de dag begint. Niet fijn toch? Je komt voor je gevoel “tijd” te kort en raakt in de stress en hier komen veel negatieve gedachten bij om de hoek kijken. Wij schreven een artikel met tips hoe je elke ochtend positief de dag start! Je wekker gaat wellicht, wat vroeger dan normaal om deze ochtend routine vol te houden, maar het geeft zo veel fijnheid terug!

#3 Je bent wat je eet

Deze uitdrukking is ontzettend waar. Als jij niet goed voor je lijf zorgt, is het ook lastig goed voor je mentale gezondheid te zorgen. Je lichaam heeft brandstof en vitaminen nodig om de dag door te komen en dit met de juiste energie. Je focussen op gezonde maaltijden helpt je ook je gedachten verzetten naar iets goeds. Je hebt hier namelijk wel controle over en kunt hier makkelijker juiste keuzes in maken, wat ook weer zorgt voor positieve energie. Ben je al bekend met de Lion’s Mane Mushroom?

#4 Doe is lief

Iets wat ontzettend lastig is als je mentaal in de put zit, maar wees lief voor jezelf. Zonder donkere dagen, zijn er geen lichte dagen. Zonder slecht is er geen goed. Probeer lief voor jezelf te zijn op de momenten, waar jij je wellicht zo alleen en verloren voelt. Het kan helpen elke dag wat affirmaties op te schrijven en te lezen om jezelf positief te stimuleren. Denk aan affirmaties als: “Ik ben goed genoeg”, “Ik mag er zijn”, “Ik ben mooi van binnen en buiten”, “Mensen houden van me”. Wees je eigen beste vriendin!

#5 Stupid walk, for my stupid mental health

Bewegen is wel degelijk goed voor je mentale gezondheid. Deze Tiktok trend kunnen wij van The Daily Dutchy alleen maar toejuichen. Ga alsjeblieft aan de wandel als je niet zo lekker in je vel zit en je angstig voelt. Ben je gek op honden? Doe dit in een park! Nemen je gedachten een loopje met je? Luister dan naar een fijne podcast!

#6 Gun jezelf de tijd

Een vriendin zei ooit tegen mij, “babystapjes“. Oftewel, heb geduld met jezelf, wees niet te streng en ben trots op alle kleine doelen, die je wel op een dag of in een week, maand of jaar behaalt. Heb je een dag een offday? So be it! Rome is ook niet in één dag gebouwd!

#7 Assepoester

Een opgeruimd huis, betekent vaak ook een opgeruimd hoofd. Uiteraard is deze uitdrukking niet zo zwartwit, maar het kan zeker helpen met het vinden van een fijnere mindset. Van die berg kleren in de hoek van je slaapkamer en een vieze keuken wordt niemand blij!

#8 Social media pauze

Iets wat verleidelijk is om veel te doen, maar zeker niet bijdraagt aan de zelfliefde die je nodig hebt. Scrollen op Instagram en Tiktok lijkt wellicht een fijne bezigheidstherapie, maar zorgt er vaak voor dat je overprikkeld raakt en jezelf onbedoeld en ongewild gaat vergelijken met de rest. Las even een pauze in en probeer je negatieve gedachten te vullen met meer positieve gedachten, door boven en onderstaande dingen uit te voeren.

#9 Ritme

Ritme ritme en nog eens ritme. Iets wat mij (Vivian) keer op keer weer helpt op de “rit” te komen. Zorg dat je op vaste tijden wakker wordt en je bed uit komt en op vaste tijden weer je bed in gaat. In ieder geval doordeweeks! Maak afspraken voor jezelf om te bewegen, op vaste tijden gezond te eten. Probeer routine te krijgen en dagelijks een lijstje met dingen die je wil doen af te werken. Dit kan een mix zijn van werk gerelateerde dingen als dingen waar jij van ontspant. Beloon jezelf ook met de doelen, die je wel behaalt!

#10 Leer ademen 

Mediteren kun je leren evenals werken aan je mentale gezondheid. Ook ik vond dit in het begin vreselijk en had er een hard hoofd in, maar het kan je zeker helpen in een periode, waar je wat meer stress of disbalans ervaart. Mediteren kan bijvoorbeeld ook goed zijn voor je concentratie. Ik ben er echt geen expert nog in en merk dat ik met een minuut of drie al tevreden ben. Vaak voordat ik slaap probeer ik een ademhalingsoefening uit. Je hebt hier veel handige meditatie apps voor. Probeer bijvoorbeeld Headspace eens uit!

Mentale klachten? Je bent niet alleen <3

Suïcidale gedachten

Heb je het lastig en denk je aan zelfmoord? Praten helpt. Heb je even niemand in je omgeving om mee te praten? Je kunt 113 bellen om met iemand anoniem te bellen.

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

mentale gezondheid – zelfliefde

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Vivian Secrève

Founder & Owner van The Daily Dutchy

Drinkt meer cappuccino's dan wijn, heeft een obsessie met olifanten en houdt heel erg van buiten de deur eten.