5 factoren die je mentale gezondheid kunnen beïnvloeden

Voor veel mensen zijn de afgelopen Coronajaren zwaar geweest voor de mentale gezondheid. Wellicht ook voor jou? En heb jij je door Corona alleen, geïsoleerd en onbegrepen gevoeld. Veel factoren in het leven zijn nauw verweven met onze geestelijke gezondheid en helaas hebben deze factoren bij veel mensen een klap gekregen tijden COVID. In dit artikel vertellen wij je welke 5 factoren invloed hebben op je mentale gezondheid. Tijd om weer goed op jezelf te letten, aan jezelf te werken en te herkennen hoe jij je emotionele welzijn beschermt!

factoren die invloed hebben op je mentale gezondheid

Je houding en je mentale gezondheid

Als je veel van huis werkt of bent gaan werken door de pandemie, dan is het belangrijk om je bewust te worden van je eigen houding. Je houding heeft namelijk invloed op je mentale gezondheid. Ik hoor je denken? Hoe dan!? Je herkent vast de verleiding om met je laptop op de bank te kruipen en hier je werkzaamheden af te ronden. Deze gebogen houding kan voor jou de boosdoener zijn, waardoor je humeur beïnvloed wordt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen met en voorovergebogen houding meer moeite hadden om te herstellen van een negatieve stemming en negatieve gedachten, dan mensen die rechtop zaten in een goede stoel. Meteen een sweet reminder voor mezelf, want terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik op de bank…

Houding tip

Tevens is het ook belangrijk goed op je houding te letten als je wel in een stoel achter een bureau of tafel zit. Heb je de neiging om net als ik (Vivian) snel onderuitgezakt te gaan zitten? Zet bijvoorbeeld om het uur voor jezelf een wekker, zodat je weer even goed rechtop gaat zitten en een diepe adem haalt.

Je vrienden

Vriendschappen zijn ontzettend belangrijk en in tijden van Corona, heb je ook echt geleerd wie je goede vrienden zijn en wie er tot je inner Circle behoren en wie niet. Vrienden komen en gaan en kunnen invloed hebben op onze geestelijke gezondheid. Het gaat hierbij zeker niet om de kwantiteit (veel vrienden hebben), maar vooral om de kwaliteit. Omring jezelf met vrienden waar jij volledig jezelf kunt zijn.

Vriendschap tips

Let goed om te hoeveelheid tijd die je voor jezelf nodig hebt met vrienden om er positieve energie uit te krijgen, zonder dat het je vermoeid. Toe aan nieuwe vriendschappen? Schrijf je in bij een leuke cursus, ga in de horeca werken (hier leer je vaak leuke mensen kennen) of doe nieuwe connecties op bij een feestje.

Je lach

Het is geen fabeltje, dat lachen gezond is. Lachen en glimlachen stuurt namelijk boodschappen terug naar je hersenen, die zeggen: alles is oké. Ik kan uitrusten, ontspannen, het leven is goed. Uit onderzoek is gebleken, dat lachen daadwerkelijk effectief kan zijn om je te beschermen tegen angst, depressie en stress.

Tips om meer te lachen

Maak voor jezelf een doel om elke dag een keer te lachen. Of dit nu op de werkvloer met een lolletje is, met je favoriete serie, met een lieve vriend of wellicht wel via TikTok. Alles wat je dag een beetje luchtiger maakt helpt je stemming en mentale gezondheid beïnvloeden.

Je waterinname

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar water drinken is hartstikke gezond. Zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Zodra je lichaam uitdroging voelt, gaan er meteen alarmbellen af, die onder andere je stresshormonen verhogen. Er komt dan te veel cortisol vrij wat in verband wordt gebracht met angst, depressie en stemmingsstoornissen.

Tips om meer water te drinken

Wederom kun je hier proberen wekkers te zetten, om zo vaker bewust een glas water te drinken. Een leuke waterfles kopen voor jezelf en die altijd gevuld bij je dragen kan ook helpen.

De natuur

Ieder mens heeft groen nodig in zijn leven en de natuur helpt hier zeker een handje mee. Vanuit onze voorouders zijn we dan ook geprogrammeerd om tijd in de natuur door te brengen. Zelfs kleine beetjes tijd doorbrengen in de natuur kunnen je helpen bij je geestelijke gezondheid. Je favoriete park, behoort dus zeker tot je favoriete vrienden. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 20 minuten per dag in een natuurrijke omgeving al kan helpen je stresshormoonniveau aanzienlijk te verlagen. Een goede bijwerking voor je geestelijke gezondheid dus!

Tips voor meer natuurtijd

Ga zo veel mogelijk naar buiten op de dagen dat het kan en haal ook de natuur naar binnen, door in je huis veel gezellige planten te plaatsen. Je thuiskantoor kan vast ook een leuke plant gebruiken. Let er dan wel op dat je geen planten killer bent…

Hoe gaat het met jou mentale gezondheid?

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

Bron: Dr. Gupta via Cosmopolitan

X The Daily Dutchy X

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved