7x Zo bespaar je geld tijdens de feestdagen

De feestdagen mogen door velen dan gezien worden als de gezelligste periode van het jaar, de goedkoopste periode is het allerminst. Nog voordat je je Sinterklaascadeaus hebt aangeschaft, herinnert iedere etalage je al aan het scoren van de leukste kerstcadeaus. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de kosten van het hosten van een kerstdiner of die geweldige NYE look. Toch kunnen de feestdagen ook leuk én betaalbaar zijn. Met deze tips bespaar je geld tijdens de feestdagen en voorkom je dat je failliet het nieuwe jaar inluidt.

geld besparen feestdagen, kerst, NYE, kerstcadeaus

#1 Wacht niet tot het laatste moment

Klinkt als een open deur, maar toch een fout die velen onder ons (lees: ik-zelf) jaarlijks weer maken: het tot het laatste moment wachten met het aanschaffen van cadeaus. Door te wachten tot vlak voor de feestdagen, wordt december niet alleen erg duur, maar ook erg stressvol. Wanneer je ergens specifiek naar op zoek bent, kun je het meestal niet vinden. Daarnaast puilen de winkelstraten uit van de mensen die net als jij ook te laat zijn begonnen met hun zoektocht naar cadeaus. Bespaar jezelf daarom een hoop stress, kosten en gedoe en begin op tijd met het aanschaffen van je cadeaus voor de feestdagen.

#2 Maak een lijstje van je feestdagen benodigdheden

Tijdens de decembermaand is het erg makkelijk om je te laten verleiden door prachtige etalages en mooie advertenties. Maak daarom voorafgaand aan je shopsessie een lijst van je benodigdheden. Dit geldt zowel voor cadeaus als eten, drinken en kerstdecoratie. Hiermee voorkom je impulsaankopen en houd je de kosten in de perken.

#3 Bespaar op kerstversiering

Het is erg verleidelijk om je huis tijdens de feestdagen om te toveren tot een waar kerstparadijs. Toch kunnen deze kosten al gauw oplopen. Probeer hier daarom slim mee om te gaan. Zo hebben veel bouwmarkten speciale kortingsacties en kun je met een beetje creativiteit ook veel zelf maken. Zo kan een mooie lap stof met wat kleine aanpassingen prima als tafelkleed fungeren en kun je de restanten omtoveren tot matching servetten.

Een andere bespaartip is door direct na de kerst alvast je kerstaccessoires voor volgend jaar aan te schaffen. Aangezien winkels na de kerst maar wat graag van de kerstcollectie af willen, gaan deze producten vaak voor hoge kortingen over de toonbank. Dit voelt misschien wat ongezellig, maar kan je al gauw veel geld schelen.

#4 Kerstcadeaus shoppen met korting

Als je een beetje goed zoekt, kun je online veel kortingen vinden om te besparen op je kerstcadeaus. Zo kun je vergelijkingswebsites gebruiken voor het vinden van het goedkoopste product en zijn er websites waar alle kortingscodes voor je op een rijtje staan. Ontvang je thuis geen folders? Download dan een app waarin je alle huidige promoties en kortingsacties kunt zien. Een handige app hiervoor is bijvoorbeeld de app Reclamefolder. Ook op social media zijn tijdens de feestdagen tal van kortingsacties te vinden. Volg je favoriete winkels en merken op Instagram om er zeker van te zijn dat je niks mist.

Ook Black Friday is natuurlijk het ideale moment om je kerstcadeaus alvast met een fijne korting op de kop te tikken. Ook kun je veel geld besparen door originele cadeaus te kopen op een Kerstmarkt!

#5 Pin je feestdagen budget

Wil je voorkomen dat je tijdens de feestdagen meer uitgeeft dan je eigenlijk had ingecalculeerd? Dan heb je wellicht iets aan deze kerst bespaartip. Pin je feestdagen budget in contant geld. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je contant geld minder makkelijk uitgeeft. Bewaar dit geld in een aparte portemonnee, zodat je een helder overzicht hebt van je uitgaven. Wil je het nog een stapje overzichtelijker maken? Verdeel je geld dan in aparte potjes. Eentje voor cadeaus, eentje voor de kerstboodschappen en eentje voor het scoren van een kerst/NYE outfit. Zo kun je ook tijdens kerst toch geld besparen.

contant geld, feestdagen bespaar tips

#6 Zet door het jaar heen geld opzij voor de feestdagen

Aangezien de feestdagen een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn, is het geen gek idee om door het jaar heen geld opzij te zetten voor deze periode. Hiermee voorkom je het gevoel alsof je geld tijdens de feestdagen je zakken uitvliegt en kun je door het jaar heen profiteren van handige kortingen. Zo scoor jij de leukste kerstcadeaus zonder hierop te hoeven besparen.

#7 Stapelkorting pakken

Host jij dit jaar een kerst- of NYE diner? Probeer je boodschappen dan slim in te kopen en profiteer van stapelkortingen. Ook hierbij geldt: begin op tijd en voorkom een hoop last minute stress en geregel.

En onthoud, hoe duur of betaalbaar je feestdagen ook zijn, uiteindelijk draait deze periode vooral om gezelligheid.

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Pinterest en Instagram!

besparen kerstcadeaus – feestdagen betaalbaar – kerst besparen – bespaartips kerst

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.