Geen groene vingers? Zo houd jij je planten wel levend!

De lente is in aantocht en stiekem begint het toch wel een beetje te kriebelen om het huis, de tuin of het balkon aan te pakken met wat gezellige planten. Helemaal, omdat jouw planten van vorig jaar het niet overleefd hebben… Zonde, want deze planten belanden in de groenbak! Herkenbaar? En heb jij geen groene vingers? Dit artikel helpt je een handje want wij geven je tips hoe jij je planten wel levend houdt en je planten goed leert verzorgen en zelfs te stekken!

Groene vingers, planten verzorgen, planten levend houden

Een paar basistips om je planten in leven te houden

Planten hebben water en licht nodig. Daar zijn de meeste mensen van op de hoogte. Maar de ene plant heeft meer water nodig dan de ander. Daarnaast groeit de ene plant juist beter met meer licht en de ander niet. Dus dit hoeft niet perse te betekenen dat je de plant niet goed hebt verzorgd, maar wellicht juist te veel hebt verzorgd. Wie weet leefde je planten gewoon in de verkeerde omstandigheden. Het is daarom van belang om te kijken naar welke planten passen bij de plek waar jij de plantjes nodig hebt.

Heb je nu al wat planten staan en merk je dat ze het eigenlijk helemaal niet goed doen? Zet ze dan eens neer op een zonnige of minder zonnige plek. Wie weet gaan ze je nog verbazen en gaan ze ineens heel hard groeien! Heb je de plant op de juiste plek staan en heb je het idee dat hij het alsnog niet gaat overleven? Dan hoef je nog geen groene vingers te hebben. Er zijn gelukkig nog een aantal dingen waar je op kan letten.

Zo houd jij je planten wel levend

Zorg voor waterafvoer

Planten zijn nu eenmaal kieskeurig en een ding die ze echt niet leuk vinden is om met de wortels in het water te staan. Zorg er daarom voor dat wanneer je ze water geeft het water aan de onderkant de pot weer uit kan. Zelf werk ik (Linne) daarom graag met binnenpotjes omdat je dan het overtollige water makkelijk weg kunt gooien. Andere manieren om te zorgen dat de wortels niet in het water komen te staan zijn hydrokorrels, maar let hierbij wel op. Want ook hydrokorrels kunnen maar een bepaalde hoeveelheid vocht opvangen.

Te veel water of te weinig water

De ene plant houdt van een vochtige grond en de ander vindt het fijn om niet zo heel veel water te krijgen. Nu is het zo dat je bijvoorbeeld bij een cactus minder water geeft, maar ook niet te weinig zoals veel mensen denken. Geef hem een goede bodem. Laat hem even goed drinken en gooi dan het overtollige water weg. Vervolgens laat je de grond helemaal goed droog worden. Bij planten die van meer water houden doe je precies hetzelfde, alleen laat je de grond niet helemaal droog worden, maar bijvoorbeeld een beetje vochtig. Je zal zien dat je dan ook planten als cactussen levend houdt.

Zorg voor genoeg voeding

Niet iedereen is ervan op de hoogte dat planten naast licht en water ook voeding nodig hebben. Nu halen ze vaak de voeding al uit de potgrond, dus afhankelijk van hoe vaak je ze verpot en hoe groot ze zijn hoef je niet eens extra voeding te geven. Zelf verpot ik ze tussen de maand maart en oktober elke 3 maanden. Want wist je dat planten van teveel voeding ook weer dood kunnen gaan? Het is zeker geen makkelijk taakje om je planten goed te verzorgen!

plant levend houden

Verpotten

Mocht je plant nou zo hard gegroeid zijn dan kan het zijn dat het ook stopt met groeien. De wortels zullen dan onder uit de binnenpot vandaan komen. De wortels hebben in dit geval geen of te weinig ruimte meer om verder te groeien in de aarde. Dit komt eigenlijk altijd voor als je een plant nieuw koopt in een winkel. Het beste is dan ook om hem gelijk te verpotten. Zo krijgen de wortels weer alle ruimte om te groeien. Tip! Zorg ervoor dat je ze ook niet in een te grote pot zet. Want ze houden ook wel weer een beetje van om de grenzen te voelen. 😉

Stekken

Mocht je het nu heel goed lukken om je planten levend te houden, dan kan je ze ook gaan stekken. Ook hier heb je echt geen groene vingers voor nodig. Het verschilt een beetje per plant wat de manier van stekken is, maar toets de naam van de plant in op Google met de woorden ‘stekken’ en je krijgt zo een hoop voorbeelden. Liever stekken aan de hand van wat beeldmateriaal? Dan kun je dit ook in YouTube of TikTok vinden en lekker Easy Peasy een filmpje kijken. Mocht je de naam niet weten dan is dat ook niet erg, er bestaan tegenwoordig gratis apps waar je de plant mee kunt scannen, waardoor je er zo achter komt wat de naam is, hoeveel water hij nodig heeft en wat de juiste lichthoeveelheid is. HANDIG!

Hier kun je op letten bij het verzorgen en levend houden van een plant

Het kan veel informatie zijn, dus even als kleine recap. Waar je op kunt letten bij het verzorgen van de plant is het volgende; Heeft de plant genoeg of teveel water? Staat hij op een goede plek in de tuin, in het huis of op het balkon? Heeft hij nog genoeg voeding of is de potgrond nog vers genoeg? Staat hij niet te krap of te ruim in de pot? That’s it! 🙂

Dan is het nu alleen nog tijd om een paar toffe planten te scoren! En als mensen vragen hoe je dat doet? Gewoon zeggen dat je groene vingers hebt 😉

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!