10 Factoren in het leven die je moe maken

Slaperigheid en moeheid lijken veel op elkaar echter worden de begrippen vaak door elkaar gehaald. Vermoeidheid betekent in feite dat je een gebrek hebt aan energie, een gevoel van lichamelijk uitgeput zijn. Het is daarom ook van groot belang om je dag te beginnen met een goed ontbijt, daar krijgt je lichaam voldoende energie van. Wij van The Daily Dutchy zochten maar liefst tien verschillende factoren voor je uit waarom jij je zo moe voelt. Lees dus gauw verder!

time-371226_1920

#1 Drinken

Voldoende vocht binnen krijgen is van groot belang, daarom is het ook een pré om een aantal liter per dag te drinken. Als je te weinig drinkt, krijgt je lichaam onvoldoende vocht binnen. Hierdoor moet je hart harder pompen om het bloed goed door je lichaam te laten stromen. Door te weinig vocht raakt je lichaam uitgedroogd. Hierdoor krijg je last van vermoeidheid.

#2 IJzer tekort

In vlees (en andere voedingsmiddelen) zit ongelooflijk veel ijzer. Denk bijvoorbeeld aan eieren, noten, pindakaas en groene bladgroenten. Door te weinig ijzer in je bloed raak je sneller vermoeid.

#3 Doemdenker

Ga jij ook altijd van het slechtste uit? Dit is ongelooflijk slecht voor je en een van de vele redenen waarom je je moe voelt. Als je namelijk bang bent, zet je lichaam zich schrap en spannen je spieren je aan. Het is belangrijk om niet altijd van het ergste uit te gaan, maar ook een positieve kant ergens van in te zien. Door al die inspanning word je sneller moe.

#4 Ontbijt overslaan

Na het artikel waarom ontbijten zo van groot belang is, is hier nog een reden. Wanneer je je ontbijt overslaat, krijg je niet voldoende energie binnen. In bepaalde granen en zuivelproducten zitten voedingsstoffen die je energie geven. Bij het overslaan van het ontbijt vergroot je de kans om je moe te voelen.

#5 Mobiel

Tegenwoordig gaat niemand meer naar bed zonder zijn of haar mobiel binnen handbereik te hebben. Maar wist je dat in de avond je social media of e-mail checken niet goed is voor je? Door het felle licht van het beeldscherm blijven je hersenen alert. Ook maakt je lichaam te weinig melatonine aan. Dit is een voedingsstof die ervoor zorgt dat je je slaperig voelt en dus de behoefte krijgt om te gaan slapen. Leg je mobiel dus weg of doe hem op vliegtuigstand. Hierdoor ben je minder snel geneigd om je mobiel te checken, omdat je geen meldingen kunt ontvangen.

#6 ‘Nee’ zeggen

Iets met tegenzin doen is nooit goed. Als je ergens geen zin in hebt, maar het toch doet, kost het je veel meer energie. Zowel geestelijk als lichamelijk. Het is daarom belangrijk om ook een keer ‘nee’ te zeggen tegen jezelf en anderen.

#7 Rommel

Word jij ook zo kriebelig van te veel troep in huis? Logisch, want het is haast onmogelijk om je slechts op een ding te focussen. Je hersenen maken als het ware overuren, omdat je in je hoofd de dingen benoemd die je nog allemaal moet doen. Alleen al bij het idee raak je vermoeid (letterlijk). Zorg er dus voor dat je na een lange werkdag thuiskomt in een opgeruimd huis. Dat is namelijk een stuk fijner.

#8 Alcohol

Een van de grootste misverstanden is dat mensen denken dat je goed kan slapen na en glaasje alcohol. Je valt inderdaad gemakkelijker in slaap, maar wat je echter nog niet doorhebt is dat het ervoor zorgt dat je middenin de nacht wakker wordt. Vergis je dus niet en sla dat glaasje alcohol voor het slapen gaan over.

#9 Te laat

Doordeweeks heb je behoefte om vroeg te slapen en in het weekend neem je het ervan. Soms lig je pas na twaalf uur in bed. Dit kan absoluut geen kwaad. Toch brengt dat je slaapritme behoorlijk in de war. Het gevolg hiervan is dat je doordeweeks moeilijker in slaap komt.

#10 Vrij

Rust nemen is goed, zowel geestelijk als lichamelijk. Je mag best wel eens een dag niks doen als je vrij bent van je werk of studie. Toch zijn er veel mensen die juist aan het werk gaan op hun vrije dag. De fout hiervan is dat je op die manier continu aan werk blijft denken en dit niet kan loslaten wanneer het moet. Probeer dus een keer te genieten van je vrije dag, zonder te denken aan al die dingen die je nog moet doen voor je werk of studie!

Wist jij dat deze factoren moeheid kunnen veroorzaken?

Bron: Gezondheid-en-nu / Libelle
Bron beeld: Pixabay

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2017 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved