10 Fouten van een koolhydraatarm dieet

Per dag hoort men rond de 35% aan koolhydraten binnen te krijgen. Sommige mensen zweren bij een koolhydraatarm dieet, in de hoop dat het ze goed zal doen en ze nog sneller zullen afvallen. Niets is minder waar. Er worden veel fouten gemaakt waar jij je niet altijd bewust van bent. The Daily Dutchy knows best en onderzocht daarom de tien meest voorkomende fouten gedurende een koolhydraatarm dieet. Lees gauw verder!

thumbmuffin

#1 Goede start
Bij alles wat je doet is het belangrijk om eerst onderzoek te doen. Zo ook naar een koolhydraatarm dieet. Op die manier weet je precies waar je aan begint en wat je ervoor moet doen. Wist je bijvoorbeeld dat je zonder te veel koolhydraten hoeft te eten, je toch wel degelijk gezond bezig bent? Wees je ervan bewust in welke producten veel koolhydraten zitten en welke niet. Zo weet je precies wat je binnen krijgt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een applicatie waarbij precies te zien is wat je eet en hoeveel koolhydraten dit bevat. Onze Vivian gebruikt bijvoorbeeld MyFitnessPal.

#2 Opgeven
Doorzettingsvermogen is van groot belang, ongeacht welk dieet je ook volgt. Het is normaal dat het lastig is om jouw eigen draai te vinden, maar je zult merken dat het gedurende het dieet steeds soepeler zal gaan. Probeer daarom niet op te geven, want uiteindelijk kom je er wel. Je kunt niet verwachten dat je na één maand al je doelen al behaald hebt. Start ook niet meteen te streng, dit zorgt er zeker voor dat je een dieet niet volhoudt.

#3 Groente
Ondanks dat veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen denken dat je groente en fruit moet vermijden, is het een van de grootste misverstanden die men maakt. In groente en fruit zitten veel voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Blijf dus vooral groente en fruit eten! Je krijgt er ook nog eens veel energie van en dit zorgt er weer voor dat je je opgewekt voelt. In fruit zitten meer koolhydraten dan in groeten. Beperk dit dus tot twee stuks fruit per dag.

#4 Vezels
Onthoud dat voedingsmiddelen die weinig koolhydraten bevatten, niet per definitie ook meteen weinig vezels bevatten. Vezels zijn een van de voedingsstoffen die in groente en fruit zitten. Daarom wordt er ook aangeraden om dat vooral te blijven eten gedurende je koolhydraatarme dieet.

#5 Te veel of te weinig
Te veel eten is nooit goed voor je. Het volgen van een koolhydraatarm dieet heeft als voordeel dat je hongergevoel vermindert. Hierdoor krijg je minder snel zin om te eten. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je vol zit, zit je vol. Je moet dan ook niet verder gaan eten. Hetzelfde geldt voor te weinig eten bij een koolhydraatarm dieet. Ga jezelf alsjeblieft niet uithongeren en luister naar je lichaam. Zo voorkom je ook dat je door de mand valt en trek krijgt in ‘slechter’ eten.

blueberries-933545_1280

#6 Plannen
Ben jij iemand die goed is in plannen? Dan gaat het volgen van een koolhydraatarm dieet je ongetwijfeld makkelijker af dan bij anderen. Je eetgewoonte aanpassen is een van de stappen die je moet nemen als je verandering in je gewicht wilt zien. Wees ervan bewust wat je eet en zorg ervoor dat je op bepaalde momenten per dag gaat eten. Ontbijt, lunch en avondeten zijn de drie belangrijkste maaltijden van de dag.

#7 Afwisseling
Afwisseling in je eetpatroon is belangrijk. Eet bijvoorbeeld niet elke avond kip, maar probeer ook eens om pasta met pesto te nemen. Het is ook nog eens erg gezond voor je. Gedurende het volgen van een koolhydraatarm dieet is het wel belangrijk om niet al te veel suiker en zetmeel te eten. Let daar dus goed op. Echter wordt er wel aangeraden om hoog in je eiwitten te zitten, zeker als je veel sport.

#8 Vervangers
In de schappen van de lokale supermarkt zie je weleens producten die zogenaamd beter zijn voor je. In deze producten zitten dan zogenaamd minder suikers, vetten of andere voedingsstoffen die minder goed zijn voor ons lichaam. Let op dat er in deze producten andere dingen zijn verwerkt waardoor het niet altijd zo goed voor je is als ze beweren.

#9 Discipline
Gedisciplineerd blijven is net zo belangrijk als het hebben van doorzettingsvermogen. Probeer de verleiding te weerstaan om weer veel koolhydraten te gaan eten, het is namelijk makkelijker dan je denkt. Het volgen van een koolhydraatarm dieet gaat stapsgewijs: het begint eerst met wat minder suiker en op den duur word je er steeds beter in.

#10 Sporten
Je hoofd leegmaken en bepaalde gedachten opzij zetten kan perfect gedurende het sporten. Probeer er niet vanuit te gaan dat enkel een dieet je helpt met het verliezen van gewicht. Diëten in combinatie met sporten heeft veel meer effect en daarom is het ook zo belangrijk om gedisciplineerd te blijven.

Let jij op de koolhydraten gedurende de dag?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Bron: Ingelicht / Gezondheid.nu
Bron beeld: Pixabay

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2016 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved