10 Vuistregels voor een gezond lijf

Mensen worden steeds bewuster van hun levensstijl en voedingspatroon. Maar wanneer ben je nou echt gezond bezig? We weten allemaal dat gezonde voeding, voldoende slaap en voldoende lichaamsbeweging belangrijk zijn. Gezond zijn en gezond blijven is van groot belang. The Daily Dutchy knows best en zocht daarom de vuistregels voor een gezond leven voor je uit. Lees gauw verder en houd dit vast in je achterhoofd als je het beste uit je eigen lijf wilt halen!

herbal-tea-1410565_1920

#1 Goed ontbijt
We blijven het herhalen, maar het is ook zo ongelooflijk belangrijk. Voornamelijk mensen die willen afvallen, denken dat het overslaan van het ontbijt goed zal doen. Niets is minder waar. Het is namelijk belangrijk om je dag te beginnen met een energiek gevoel. Realiseer je dat je een hele nacht hebt geslapen en je vervolgens opstaat zonder iets te eten. Ongelooflijk slecht voor je. Begin je dag daarom met een goed ontbijt.

#2 Water
Ons lichaam heeft voldoende vocht nodig om de spijsvertering te bevorderen. Drink ongeveer 1,5 liter water per dag. Op die manier worden gif- en afvalstoffen uit je lichaam gespoeld. Vind je moeilijk om aan 1,5 liter per dag te komen? Probeer jezelf dan aan te leren om na ieder toiletbezoek een glas water te nemen. Op die manier neemt je lichaam alsnog voldoende water op.

#3 Langzaam eten
We weten allemaal hoeveel trek je hebt na een langdurige dag in de schoolbank te hebben gezeten of na een zware dag werken. Toch is het uit den boze om haastig te gaan eten. Het is belangrijk om eten ‘met liefde’ te behandelen. Eigenlijk heb je veel minder eten nodig dan je denkt, ondanks dat je op dat moment wel twee borden vol kunt eten. Denk eraan om in kleine porties te eten, goed te kauwen en rustig te eten.

#4 Regelmaat
Regelmatig eten is belangrijk. Dit zorgt voor een goede spijsvertering. Denk er dus aan om geen enkele maaltijd te gaan overslaan, ook al heb je ‘geen zin’ in een ontbijt. Het is belangrijk om je dag te gaan beginnen met een ontbijt, in de middag neem je een lunch en in de avond neem je avondeten. Mocht je in de middag trek hebben, dan kun je tussendoor ook een stuk groente of fruit nemen. Op die manier ben je gezonder bezig dan wanneer je je vergrijpt aan een chocoladereep.

#5 Variatie
Gezond eten houdt in dat je gevarieerd eet. Door eenzijdig te gaan eten krijgt je lichaam niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Daarom is gevarieerd eten ook zo van groot belang. Mocht je moeite hebben met variatie in je voedingspatroon, dan is het verstandig om je te houden aan de Schijf van 5.

#6 Evenwicht
Naast gevarieerd eten, is evenwichtig eten ook van groot belang voor onze gezondheid. Probeer slechte voedingsmiddelen te combineren met iets gezonds. Mocht je inderdaad aan jezelf toegeven en toch stiekem een chocoladereep hebben genomen, probeer dan om de volgende keer iets gezonds te eten. Het hoeft niet per se een hele maaltijd te zijn, een stuk fruit is al voldoende.

#7 Groente en fruit

Je zag ‘m ongetwijfeld al aankomen… Het eten van groente en fruit is zo ongelooflijk belangrijk. Leer jezelf af om te gaan snoepen zodra je trek krijgt en neem in plaats daarvan een banaan of een appel. Groente en fruit bevat namelijk de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

#8 Bewust
Wees bewust van wat je eet. Niet alles is gezond wat in de supermarkt te verkrijgen is. Denk erover na om een keer je eigen gerecht volledig zelf te bereiden, zonder een pakje te gebruiken. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat. Bovendien weet je op die manier precies wat erin gaat. Je kunt zelfs je eigen drinken maken! Denk bijvoorbeeld aan versgeperste sinaasappelsap of een smoothie.

#9 Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging blijft natuurlijk goed voor je. Begin jouw ochtend, nadat je hebt ontbeten, met een rondje hardlopen. Op die manier krijg je een betere conditie en krijgt je lichaam voldoende beweging. Gedurende lichaamsbeweging is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je voelt dat je uitgeput raakt is het belangrijk om te gaan uitrusten.

#10 Genieten
En tot slot… Geniet! Maak het hardlopen of sporten aangenamer door op pad te gaan met voldoende muziek op je iPhone. Of ga samen met een vriendin in de sportschool squads doen. Genieten van je eten is ook belangrijk. Zorg voor een opgeruimd huis, zodat je in een rustige sfeer kunt eten. Eet rustig, kauw goed en geniet van wat je eet.

Wist jij dat dit belangrijk is voor een gezond leven?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Bron: Lekker in het leven
Bron beeld: Pixabay

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

© 2016 The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved