De eerste keer… | Een maand lang vegan eten

Het is een trend om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren en vegan eten is vandaag de dag minder moeilijk door de vele opties en recepten. Tijdens het uitspelen van Netflix kwam Louise de documentaire “The game changers” tegen. Wetenschappelijk worden alle voordelen van een plant based diet onder de loep genomen, wat haar als groot sportfanaat aantrok. Ze besloot dan ook deze vegan challenge met haarzelf aan te gaan. Ik, Louise, die het Bourgondische leven met al het heerlijke eten zeer waardeert, ging een maand lang geen dierlijke producten te eten. Lees hier mijn bevindingen van de eerste keer vegan eten. Let the Vegan game begin…

eerste keer vegan eten - veganistisch eten - vegan tips - vegan challenge

Het startschot is gelost!

Hoewel ik zoals menig vrouw in Nederland diverse diëten heb gevolgd met meestal als doel afvallen, waarbij je simpelweg kijkt naar de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt is dit een andere tak van sport. Mijn onderzoek begon op Instagram waarbij ik als een dolle diverse plant-based-diet accounts ging volgen. Al vele heerlijke recepten kwamen voorbij welke ik braaf opsloeg. Daarnaast heb ik ook nog wat Ebooks gedownload ter inspiratie, appeltje- niet meer eitje leek mij.

Vegan eten… Zou je dat wel doen?

Vol goede moed vertelde ik mijn omgeving over mijn nieuwe vegan lifestyle (dit klinkt positiever in mijn oren dan dieet). Hierbij ontving ik diverse reacties. Waarom zou ik dit doen, ik was toch al slank genoeg en at grotendeels gezond? Maar nadat ik uitlegde dat ik voornamelijk geen dierlijke producten meer wilde eten vanwege de bio-industrie, hetgeen de dieren zelf te eten krijgen, het ingespoten krijgen van diverse hormonen en of antibiotica en de milieuoverwegingen werd er voornamelijk positief gereageerd. Wel opperde mijn moeder, dat ik dan wel de eitjes van haar eigen kippen kan eten, aangezien deze op een havermout-meelworm dieet leven. Nou vooruit dan maar, misschien in de toekomst weer.

Lezen, lezen, lezen over de vegan lifestyle

Boodschappen doen leek me nog niet zo ingewikkeld. Groenten, fruit, bonen, rijst.. al ging ik natuurlijk niet een maand lang chili sin carne eten. Maar toch bij het lezen van etiketten stuitte ik altijd op een verstopt dierlijk product zoals bijvoorbeeld kippen-eiwit in een groenteburger, melkeiwit of diverse e-nummers (Vele e-nummers, kleurstoffen en dergelijke worden bijvoorbeeld gemaakt van insecten) . Toch lastiger dan dat ik me in eerste instantie had voorgenomen! Etiketten erbij pakken en twee keer zo lang uittrekken voor boodschappen… Ach, we hadden nou eenmaal de tijd ervoor!

Sociaal Distance Diet

Voor jezelf vegan koken is prima te doen, genoeg leuke recepten te vinden, werken met pure producten, groenten die je neus uitkomt.. Aan vitaminen in ieder geval geen gebrek! Ontbijt, Lunch, easy peasy! Havermout, ontbijtkoek, vegan yoghurt, home made granola, bammetje pindakaas of een smoothiebowl. Maar op het moment dat ik een vriendinnetje vroeg of ze samen wilde eten, voelde ik me haast bezwaard om te zeggen dat ik plant-based at. Ging mijn experiment voor gezelligheid? Ik wilde anderen niet opzadelen met mijn dieet, dus helaas na een aantal dagen alleen maar plant-based te eten heb ik afgesproken, dat als ik bij iemand eet ik maar standje vega ga.

Say Cheese

Iedereen die een dieet heeft gevolgd moet dit kunnen beamen, de hele ganse dag heb je honger en eten is het enige waar je aan denkt. Hoewel ik echt team humus ben verlangde ik zo erg naar kaas! Niet dat ik normaal drie kilo Gouda per week wegwerk, maar man wat had ik een cravings naar tosti’s, nacho’s, Parmezaanse kaas, kaasfondue en smeerkaas.. Om mezelf tegemoet te komen een veel te duur pakje “vegan kaas” gekocht in de supermarkt en edelgist vlokken online besteld. Naar mijn mening prima te eten, maar verre van de real deal.

Koffieleuten met vegan lekkers

Als positieve ontwikkeling viel me op dat er tegenwoordig wel bijna overal een plant-based melk kan worden gekozen bij je koffie. Tijdens deze quarantaine gingen we vaak een koffietje to go halen met iets vegan zoets, heerlijk. Jammer dat mijn poging tot het zelf maken van vegan-bananabread compleet mislukte. Gelukkig genoeg tijd om dit recept een keer te perfectioneren zodat niet mijn hele bakvorm overloopt.

Vegan eten is duur

Hoewel ik met mijn goede gedrag zoveel mogelijk vegan producten probeerde te kopen gooide soms de prijs wat roet in het eten. Vegan producten zijn soms wel twee keer zo duur als de dierlijke variant. Het enige voordeel wat ik hiervan wel inzag is dat ik minder boodschappen in huis haalde en me veel bewuster was van wat ik kocht en waar ik mijn geld aan uitgeef.

Mind and body

Toen ik begon aan deze vegan challenge was ik vooral erg benieuwd welk effect het niet eten van dierlijke producten op mijn fysieke en mentale gesteldheid zou hebben. Na verloop van tijd, naast de kaas cravings merkte ik dat het plant-based eten steeds makkelijker werd en ik meer keek naar wat ik wel kon eten dan niet.

Wel was ik bang, nu ik veel minder dierlijke eiwitten binnen zou krijgen dat ik spiermassa zou verliezen of omdat je andere vetten eet zou aankomen. Ook hiervan heb ik niet het idee dat dit het geval is, ik heb nog steeds dezelfde spierkracht en heb zelfs het idee dat mijn energieniveau hoger is. Ook voel ik me na het eten veel minder opgeblazen en is mijn stofwisseling versnelt. Fysiek vind ik dan ook dat er voor mij veel veel voordelen aan zitten.

Veertig dagen vegan challenge

Hoewel ik van een goede uitdaging hou vond ik het om 100% plant- based te eten echt een hele grote opgave. Voordat ik begon met dit dieet, sloot ik niks uit binnen mijn voeding. De stap van carnivoor naar compleet veganistisch was voor mij dan ook te groot. Hoewel ik nog steeds zoveel mogelijk vegan probeer te eten heb ik met mezelf de afspraak wanneer ik bij vrienden of familie ben, of als we weer op een terrasje zitten ik vega zal eten. Ook heb ik besloten om wel vis te gaan eten, vooral omdat ik het erg lekker vind en de keuze in een restaurant veel groter is. Ik kijk nu al weer uit naar de vega bitterballen, kaasstengels, loempia’s en nacho’s, tot die tijd kauw ik zo nu en dan op een worteltje met humus en drink ik met alle liefde een haver flatwhite.

Zou jij deze vegan challenge ook willen aangaan? 

Dit artikel is geschreven door Louise Secrève.

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

Eerste keer vegan eten – Veganistisch eten – Vegan challenge

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved