10x Tips voor het inrichten van je woonkamer

De woonkamer is een van de belangrijkste kamers in het huis. Een sfeervol interieur is hierin natuurlijk van groot belang. Je brengt hier immers niet alleen zelf een hoop tijd door, het is ook het eerste wat gasten zien wanneer ze je huis betreden. The Daily Dutchy heeft daarom tien interieur tips voor je op een rijtje gezet voor het sfeervol inrichten van jouw woonkamer. Van kleuren tot meubels, we’ve got you covered.

inrichten woonkamer meubels

#1 Kleur

Kleuren zijn erg bepalend voor de sfeer in je interieur. Ben jij een liefhebber van lichte kleuren? Dan zal je gauw merken dat de woonkamer kalm en rustig overkomt. Donkere kleuren daarentegen, dragen bij aan sfeer en warmte, máár kunnen een ruimte ook gauw wat kleiner doen laten lijken. Een interieur tip, die je als basis kunt houden, voor het maken van de juiste keuzes!

#2 Denk ook aan de andere ruimtes

Vaak geven mensen meer aandacht aan het inrichten van de woonkamer dan de overige kamers. De woonkamer is namelijk een ruimte waar niet alleen jij, maar ook jouw gasten zullen komen. Toch is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de andere kamers in het huis. Zo creëer je eenheid. Zorg ervoor dat de inrichting en meubels jouw smaak weerspiegelen en aansluiten bij de overkoepelende stijl van het huis.

#3 Karakter

Alle losse elementen samen dragen bij aan het creëren van de sfeer en het karakter van jouw woning. Zo geven een doorgeleefde houten vloer en balken aan het plafond de woning een sfeervolle en oude look en zorgen details als gestukte muren en rand lambrisering voor een luxe gevoel. Bedenk vooraf goed wat de sfeer is die jij in jouw woning wilt doorvoeren en voer deze stijl ook door in de meubels. Houd hierbij rekening met het karakter van je woning.

kleuren fotolijsten inrichten woonkamer

#4 Vloerbekleding

Wellicht één van de meest bepalende keuzes voor de uitstraling van de woonkamer is het kiezen van de vloerbekleding. Ga je voor plavuizen, hout, laminaat of wordt het toch pvc? Het vooraf maken van een moodboard kan deze keuze iets gemakkelijker maken. Breng de stijl goed in kaart en bedenk wat hier qua kleur en materiaal het beste op aansluit. Om de keuze tussen alle verschillende kleuren, stijlen en materialen iets gemakkelijker te maken, kan het ook helpen om een monster van een aantal verschillende vloeren mee naar huis te nemen. Door dit kleine stukje vloer naast de meubels en kleur van de muur te houden, kan het maken van een keuze iets gemakkelijker worden.

#5 Houdt het centraal

Om te voorkomen dat de woonkamer een aaneenschakeling van onsamenhangende hoekjes en prulletjes wordt, is het handig om te werken met centrale punten. Deze punten vormen de eyecatchers van de woonkamer en dragen bij aan het creëren van een clean en samenhangend geheel. Dit kan bijvoorbeeld een groot schilderij zijn, een mooie spiegel of een grote boekenkast.

#6 Creëer hoekjes

Deel je woonkamer op in verschillende ruimtes door het creëren van meerdere grotere en kleinere zithoeken. Doordat je de ruimte als het ware breekt, oogt de woonkamer knusser en minder als één blok. Ook zijn deze hoekjes natuurlijk ideaal voor wanneer je visite ontvangt. Zo drink je koffie met een vriendin in de knusse koffiecorner en host je een uitgebreid diner in de eethoek.

#7 Verlichting

Weer zo’n belangrijk punt tijdens het inrichten: verlichting. Niets is zo sfeer bedervend als onjuiste verlichting. Wanneer het aankomt op de verlichting in de woonkamer is het van belang om te proberen om dit goed op elkaar af te stemmen. Denk hierbij niet alleen aan het type lampje dat je gebruikt, maar ook aan de kleur en dichtheid van eventuele lampenkappen.

inrichten woonkamer meubels kleuren

#8 Raambekleding

Een ander belangrijk punt in het inrichten van je woonkamer is natuurlijk de raambekleding. Raambekleding speelt een grote rol in de uitstraling van je huiskamer. Kies je voor jaloezieën, een vouwgordijn of wordt het toch een rolgordijn? Houdt hierbij ook rekening met de hoeveelheid licht die de raambekleding doorlaat. Zo kunnen sommige soorten raambekleding ook wanneer ze open zijn een hoop daglicht wegnemen. En dat willen we nu juist voorkomen.

#9 Televisie

Wellicht een van de opvallendste meubels in de woonkamer: de televisie. Ook hierin zijn er tal van mogelijkheden om uit te kiezen. Monteer je de tv aan de muur, plaats je ‘m op een dressoir of kies je er juist voor om het in een tv-kast te plaatsen waarvan je de deuren dicht kunt doen? De keuze is reuze.

#10 Kunst

Kunst. Het is erg persoonlijk en wat de één prachtig vindt, vindt de ander spuuglelijk. Toch is er één ding waarin iedereen het met elkaar eens zal zijn: het maakt je huis persoonlijk en eigen. Kunst is de ideale manier om een ruimte te voorzien van een unieke touch en jouw persoonlijke stijl duidelijk door te laten schemeren. Wie denkt dat hier eerst een ton op de bank voor nodig is heeft het mis. Nee, de meeste kunst is niet goedkoop maar wie goed zoekt, ontdekt al gauw dat er ook volop betaalbare varianten te koop zijn.

Wist jij dat je jouw woonkamer met deze interieur tips goed kunt inrichten?

Volg The Daily Dutchy ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram!

Woonkamer inrichten – Interieur tips

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie - All rights reserved

Yara Beij

Heeft een lichte verslaving aan cappuccino's & koekjes, heeft zo'n beetje ieder Grieks eiland bezocht en zou het liefst in een zonnig land wonen.