7 Redenen waarom jij ’s nachts wakker wordt

Midden in de nacht wakker worden overkomt iedereen wel eens, maar vervolgens is het erg moeilijk om weer in slaap te komen. Het kan een zeer frustrerende uitwerking hebben en invloed hebben op je dagelijkse leven. Hoe graag je het ook wilt, in slaap vallen is erg moeilijk als je eenmaal wakker bent. Toch zijn er heel wat dingen die je kunt doen om je slaap weer in te halen. The Daily Dutchy knows best en onderzocht daarom zeven redenen waarom jij ’s nachts wakker wordt. Lees gauw verder!

slapen

#1 Beeldscherm

Ongetwijfeld ben jij een van de vele personen die voor het slapen gaan in bed zijn of haar e-mail of social media checkt. Door het felle licht blijven je hersenen alert en kom je vervolgens moeilijk in slaap. Dat ene bericht kan zo erg in jouw hoofd blijven zitten dat je er letterlijk door wordt wakker geschud. Erg vervelend dus. Als je per se nog even de nodige dingen wilt doen op je mobiel voor het slapen, dan is het een aanrader om de helderheid van je mobiel lager te zetten. Zo schijnt het felle licht niet continu in je ogen.

#2 Warm

Ondanks dat de warme dagen nu min of meer voorbij zijn, krijgen we binnenkort te maken met echte zomerse temperaturen. Door de hitte is het lastiger om in slaap te komen, waardoor je ook eerder geneigd bent om wakker te blijven. Een kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden helpt je veel beter om in slaap te komen.

#3 Alcohol

Door het kalmerende effect van alcohol, kom je makkelijker in slaap. Alcohol verstoort echter je slaap waardoor je midden in de nacht kunt wakker worden. Daarom is het beter om dat slaapmutsje te laten liggen als je behoefte hebt aan een goede nachtrust.

#4 Stress

Stress is nooit een goed teken. Het heeft zowel geestelijk als lichamelijk ongelooflijk veel invloed op je. Zo is stress ook een belangrijk onderdeel van jouw nachtrust. Wanneer je je geestelijk rustig voelt, kan je veel beter van je nachtrust genieten dan wanneer je gestrest bent. Door stress ga je veel malen en kan je uit het niets wakker worden. Om dit te voorkomen kan je in de middag bijvoorbeeld een uurtje mediteren of een boek lezen.

https://thedailydutchy.com/2016/07/15/10-manieren-om-uitgerust-wakker-te-worden/

#5 Voedingsmiddelen

Veel mensen drinken voor het slapen gaan nog een verse kop koffie. Iedereen weet dat koffie boordevol cafeïne zit. Cafeïne zorgt voor meer energie waardoor je moeilijker in slaap komt. Soms is het beter om voor een avond het nuttigen van een kop koffie over te slaan. Je merkt al gauw genoeg dat het invloed heeft op je nachtrust. Het is misschien een goed idee om, in plaats van koffie, een kop thee te drinken voordat je naar bed gaat. En als je de smaak van koffie te veel mist, bestaat er ook cafeïnevrije koffie voor de échte koffieliefhebber.

#6 Toilet

Sommige mensen worden midden in de nacht wakker, omdat ze naar het toilet moeten. Het heeft te maken met de hoeveelheid vocht je lichaam binnenkrijgt op een dag. Het is daarom verstandig om voldoende te drinken. Drink daarom niet te veel voordat je naar bed gaat. Dit verkleint de kans dat je midden in de nacht wakker wordt.

#7 Slaapcomfort

Een goed bed is belangrijk voor je slaapcomfort. Slapen op een oud en ingedeukte matras is niet alleen slecht voor je rug, maar het vergroot de kans dat je midden in de nacht wakker wordt en vervolgens weer moeilijk kunt slapen. Het is daarom van groot belang dat je slaapt in een goed bed.

Al die oorzaken van niet kunnen slapen lopen dan ook uit tot de volgende 10 frustraties als je niet kunt slapen!

Wist jij dat je hierdoor wakker kunt worden?

Dit artikel is geschreven door Jamy Kok

Bron: Sleepwise

Volg The Daily Dutchy ook op FacebookTwitterPinterest en Instagram!

X The Daily Dutchy X

©The Daily Dutchy Tekst en Fotografie – All rights reserved